Home > Concerts > Bad Religion – punkpredikant in hart en nieren

Bad Religion – punkpredikant in hart en nieren

tekst: Silviapd
foto’s: Stephan Mehrer

Het overbekende rode logo op de achtergrond, de kritische teksten, en songs die elkaar in een rap tempo opvolgen. Voeg daarbij een frontman die zijn teksten predikt met de overtuiging die niemand kan ontgaan.

Krachtbijzettend met zijn handgebaren, in een verder leeg podium, weet Greg (gehuld in een blauwe polo) het publiek op zijn hand te krijgen.

Bad Religion is terug en doet als eerste, in een slopende tour van een paar maanden door Europa en VS, de 013 aan. Meegenomen als supportact is RANDY. Die met “meezingliedjes in de auto met de wind in je haar” het publiek snel op de hand heeft, ook al zijn er weinig fans (welgeteld 1 meisje die fanatiek alle nummers mee kon zingen).

Met de blonde krullen, geblokte gympjes en spijkerjasje oogt de frontman Stefan een beetje soft. Toch laatde band zien ze lekkere rocknummers kunnen spelen met een vleugje rock en roll van vroeger en met soms een lekker bluesgeluid. De zang is goed en technisch staan ze als een huis.Wanneer het tijd is voor de hoofdact is de zaal bomvol, het is uitverkocht en dat is te merken ook. Zelfs staan er mensen op de gang met de deuren open, om toch een glimp op te vangen van de band. De show wordt in een uptempo gespeeld zoals het hoort en het is dan ook niet verrassend dat de playlist twee lange A4-tjes betreft.

Veel bekende meezingers komen voorbij ( Supersonic, American Jesus, Fuck Armageddon this is Hell, Politics en Modern Man) maar ook nieuwe nummers van de laatste cd ‘The Empire Stikes First’ zoals het levendige ‘Social Suicide‘.De show zelf is technisch goed en de zanger komt zeer oprecht over met zijn zorgvuldig uitgesproken kritieken. De band rent flink heen en weer (Nu weten we waar Spike van Di-rect dat kunstje heeft afgekeken) maar verder is er weinig te zien.

Greg staat beetje statisch op het podium maar het mag de sfeer niet drukken. Hij is niet te beroerd om tussen de nummers door met de zaal in contact te komen. “Manowars are gay” en uitspraken als: “Isn’t it possible to do a show in Amsterdam?That would be even better with the clowd of hashmoke above the city” klinken bekend, maar worden met gejuich ontvangen door het publiek.

De sfeer is goed: de mensen zijn enthousiast, zingen alles mee..een typisch festivalgevoel kruipt omhoog. De bejubelde Amerikaanse band heeft het duidelijk naar hun zin, de energie straalt er wel vanaf. Greg bedankt het publiek dan ook uitvoerig tijdens de show:

We don’t know when and where but we’ll see you again! We have such a great time, here is where the action is, thank you. I am so happy that you came to this show!

Wel als dat geen enthousiasme is (benieuwd of hij dat de komende maanden tijdens zijn tour dat nog meer gaat herhalen). Greg heeft een goed geheugen niet alleen wist hij dat hij in Rotterdam had gespeeld, nee zelfs Nijmegen, Delft en Utrecht kwamen voorbij (daar kunnen andere bands nog wat van leren).In ieder geval was het een zeer geslaagde avond. Het publiek had het naar de zin, het geluid was goed, de beide bands zetten een goede set neer en de sfeer zat er dan goed in.

Dat bewijst maar weer dat een beetje punkpredikant gewoon al respect af dwingt door zijn testen overtuigend voor te dragen (en dus niet allemaal rare dingen hoeft uit te halen) en zelfs met een blauwe polo nog het punkpubliek weet aan te spreken, het is immers niet voor niks Bad Religion, en dat hebben ze in Tiburg weer laten merken.


Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: