Home > Concerts > Pain Of Salvation – raakt het publiek met talent en oprechtheid

Pain Of Salvation – raakt het publiek met talent en oprechtheid

tekst: Silviapd
foto: Monica Duffels

Soms kunnen optredens als dag en nacht van elkaar verschillen. Zo ook wanneer deze bands Zoetermeer aan doen. Als ik geen uitnodiging had gehad om een dag later in Weert aanwezig te zijn, had ik geen ruimte gehad om mijn beeld over de bands bij te stellen.
Zoals iedereen weet was het een rampzalige week vol onbegaanbare wegen en sneeuw. Het kost een halve dag om de Boederij te bereiken, en zijn daarom de verwachtingen hoog gespannen. Het zal zeker een dynamische avond worden met een aantal verrassingen.De Nederlandse progressieve band Sun Caged heeft een doorstart gemaakt toen in 2003 iedereen, behalve gitarist Marcel Coenen, de band verliet. Recent is de Duitse bassist Daniel Kohn (Vanilla Rex) aan de formatie toegevoegd. De Boederij in Zoetermeer heeft net een nieuwe geluidsinstallatie en dat zullen we weten ook: de hele avond staat het geluid zeer hard, maar wel uitgebalanceerd.

Onverwacht is de zaal erg vol: velen hebben de sneeuw weten te trotseren. Wanneer de band zijn entree maakt, klinkt het wat rommelig. Nu is de muziek niet erg toegankelijk, omdat deze nogal vol is.
Dat is voor de geoefende prog-metal fan geen probleem, maar live moet het allemaal wel goed over komen. De performance van de band is vrij statisch en het is zanger Paul Villarreal die het luchtig weet te houden en het spannend maakt.Er is erg goed licht, zodat drummer Roel van Helden ook goed te zien is. Hij straalt ontzettend veel energie uit, wat echt nodig is om live te blijven boeien. Nummers van Artemisia komen voorbij, die hier en daar live toch wat inzakken. Een dag later in Weert gaat het de band beter af.

Ze moeten nu iets meer warm lopen en misschien spelen zenuwen ook een rol. Afsluiter ‘Grand Fanality’duurt maar liefst twintig minuten, en de band heeft moeite de zaal vast te houden: het nummer is zo uitgesponnen dat live het al snel verzand. Toch is de band technisch zeer getalenteerd en deze formatie werkt goed. Vooral de zanger weet de bezieling over te brengen. Het is jammer dat door alle technische composities, emoties wat verloren gaan.De Zweedse band Pain Of Salvation heeft ook de nodige line-up veranderingen door gemaakt, en bewandelt nieuwe muzikale paden. De nieuwe EP ‘Linoleum’ is stukken rauwer. Componist, zanger en gitarist Daniel Gildenlöw zegt daarover:‘ It has a very raw and dry sound, like ‘1976 on steroids’. De band is in alles uniek, en helemaal niet progressief zoals velen denken.

De nummers steken technisch goed in elkaar, maar het is luchtig en vaak zelfs erg catchy. De band heeft deze tour gekampt met keelontstekingen, erg vervelend wanneer je bedenkt dat iedereen samenzang verricht tijdens de nummers.De band knalt met de opener ‘Remedy Lane’ waar iedereen al zijn energie geeft. Een schril contact met de support act, is de levendigheid en dynamiek die meteen aanstekelijk werkt. Het publiek leeft op en zingt ook luidkeels mee. Van de EP komt ‘Linoleum’ voorbij en Daniel Gildenlöw weet met zijn natuurlijke charisma het nummer net wat extra’s mee te geven. Losjes bewegend en bovenal vol passie. Het nummer heeft een oud grunge gevoel, krachtig en dynamisch waar Pearl Jam jaloers op zou zijn.

Toch zakt het halverwege de set wat in, het is goed te zien dat Daniel staat te vechten om zijn stem te laten werken zoals hij wil. Knap is dat door een klein handgebaar, wisseling van melodie en stemgebruik toch iedereen weer grijpt. Ongekend talent en dat geldt ook voor de rest van de band.
Gitarist Johan Hallgren laat zijn dreadlocks flink wapperen en tovert super snelle solo’s tevoorschijn. Aan de linkerkant is daar de nieuwe bassist Per Schelander (ex- Royal Hunt) heeft net zo charmante uitstraling, en ook vocaal verbazen de heren enorm.
Drummer Léo Magarit kan niet alleen stevig soleren, maar zingt ook mee. Niet te vergeten is daar toetsenist Fredrik Hermansson die vaak genoeg op de voorgrond treedt en wat rust en fragiliteit toegevoegd. Kortom: er is genoeg te zien en te beleven om het een unieke live ervaring te laten zijn.De dag erna in Weert is de bezieling er meer, en overstijgt de band zichzelf. Met schots en scheve boxen, een kerstboom en bank op het podium – waar de band op neer ploft met een glas wijn – en bovenal een grotere interactie met publiek. Pain Of Salvation is een band van uitersten. Met stevige rock songs, rauwe uithalen van Daniel Gildenlöw die van de een op de andere seconde overgaan in een fragiele passage waar hij juist weer ingetogen is en sereen.

Tijdens ‘Inside’ laat Daniel zien dat hij prima zonder gitaar op het podium kan staan, hij gaat er zelfs bij liggen. Hij wint iedereen met gemak voor zich. Het einde van de set is het beste, misschien omdat de nummers sterker zijn. Zoals de cover van Hallelujah, die al zo veel indruk maakte tijdens de show in Paradiso. Weer weet de band een gevoelige snaar te raken: intens en oprecht.De verrassing van de avond is het nieuwe nummer ‘Conditioned’ wat zeker refereert naar de stijl op de laatste EP en vorige album Scarsick. Met wisselende stijlen, krachtige gitaren en een zeer aanstekelijke melodie. De band sluit af met de hit ‘Disco Queen’ en nog een keer geven ze alles al springend, rondrennend en lachend naar elkaar, met zeep belletjes en paars licht is de show compleet.

Het was jammer dat het geluid soms wat te hard was, de lichtshow matig en de band het hier en daar wat zwaar had. De show in Weert stelt dat beeld weer helemaal bij. Pain Of Salvation maakt met reden oprecht een grootse indruk. Er is niemand die ze kan evenaren. En dat was al het reizen wel waard!

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: