Home > Concerts > Stream Of Passion: sterke band vol volume

Stream Of Passion: sterke band vol volume

tekst: Silviapd
foto: Vlien Photography

Er is al veel gezegd en geschreven over de aanstormende symphonische metal band Stream Of Passion. Momenteel touren ze veelvuldig door Nederland om het laatste album ‘ The Flame Within’(Napalm Records 2009) te promoten. Ook hebben ze een Europese tour achter de rug met Leaves’Eyes en Sirenia. De band heeft sinds 2005 zeker de reputatie opgebouwd van een energieke, enthousiaste band.Wat deze avond zo speciaal maakt, is de unieke line-up. In het voorprogramma staat  The Saturnine. Deze band staat voor het eerst in twee jaar weer op het podium, en is een complete tegenpool van de headliner.

Op deze manier komen mensen eens in aanraking met een ander genre. Dat is het leuke aan verrassende support acts: het brengt wat nieuws.
Toch hebben beiden bands wel wat gemeen. In de eerste plaats gitarist Eric Hazebroek die twee keer mag aantreden deze avond. Drummer Martijn Peters maakt de line-up compleet. Ook hij speelt in beide bands, en zal vanavond zijn conditie zeker op de proef stellen. Opener ‘Hide & Seek’is donker, met een rauw stemgeluid van zanger Sander v.d Thillart. Een zanger die indruk achter laat door zijn diverse stemgeluid.Het is lastig de band in een paar woorden te vangen, omdat de nummers zo complex zijn en het wisselt van technische doom metal tot een stevig rock geluid. Alle bandleden beschikken over veel ervaring, en dat is goed te horen aan hoe de muziek gedoseerd is. Het is jammer dat de band hier en daar wat statisch op het podium staat.

Al is er veel interactie tussen drummer Martijn en bassist Douwe de Wilde ( die na het eerste nummer doodleuk de setlist uit zijn zak haalt en op de grond legt).‘Living Less’ begint met een dominante drumpartij , waarna een stevige groove plaats maakt voor een uitgesponnen zang. Hier en daar niet even toegankelijk, al is dat de kracht van de band. Blijven verrassen en vooral goed luisteren. De cover van Depeche Mode ‘ In Your Room’ is een gevoelig moment halverwege de set, al lijkt het publiek maar langzaam warm te lopen.

Sun Sets Red’ laat weer een hele andere kant van de band zien. Met dominante bas- en gitaar partijen. ‘The Saturine’ heeft onvoorspelbare melodielijnen en Sander weet als geen ander de juiste emotie te vertolken. Hier en daar lijkt hij in te zakken, maar leeft dan onverwacht weer op met een uithaal die de hele zaal verbaasd. Het is jammer dat hij veel heen en weer loopt, zijn microfoonstandaard meeslepend. Soms mis je een gezichtsuitdrukking, vaak omdat de nummers nog niet bij iedereen bekend zijn.

Afsluiter ‘Long Way Down’ is de kers op de taart, imponerend en meeslepend. Het doet je de mensen om je heen vergeten en laat je meevoeren, krachtig en vol overtuiging. De band heeft een sterke indruk achter gelaten, zelfs met een grieperige gitarist Danny Tunker. Dat dwingt respect af.

Het is even omschakelen naar Stream Of Passion . Zo ingetogen als de vorige band was, zo explosief is de headliner. De formatie is als project begonnen, maar met een nieuwe formatie en tweede plaat op zak is de band sterker dan ooit. Stream Of Passion komt beter uit de verf op het podium.

Zangeres Marcela Bovio weet vooral live het publiek in haar greep te houden met haar getalenteerde stem vol emotie. Haar podium presentatie is enthousiast en dat maakt je nieuwsgierig.

Het is jammer dat het geluid in het begin niet helemaal in balans is, waardoor de gitaren wel erg dominant boven haar uit komen. De zaal is wat koel, maar de internationale schare fans maakt dat snel ongedaan: vol enthousiasme zingen ze alles mee.Het is wel wat krap op het podium met zo’n bewegelijke band. Ook al heb je de band vaker gezien, ze blijven verfrissend en dat is zeker een pré in het overvolle female-fronted metal. Waar andere bands lange tijd moeten groeien, is SOP ervaren.

Zo is er over alles nagedacht. Het headbangen gaat synchroon, poses storen niet, springen gaat gedoseerd en bovenal: ieder bandlid staat niet op een eigen eilandje. Er is interactie onderling, en veel respect naar het publiek toe.Marcela Bovio zegt het al voorafgaand aan ‘Embrace The Storm’ : “ Het is een speciale avond, met dubbel optredens van enkele bandleden.” Als Martijn (drums) en Eric (gitaar) al moe zijn, is dat niet te zien. Sterker nog de band is opzwepend en geniet zichtbaar, zoals tijdens het pittige ‘Games We Play.’

Marcela bezit niet alleen over een unieke zangstem, ze speelt ook electrische viool.  Dat komt live goed uit de verf tijdens de single ‘ In The End.’ Een feest der herkenning voor de vele fans. Ze wordt duidelijk op handen gedragen.
Dan is er een kleine pauze, omdat toetsenist Jeffrey Revet wat problemen ondervind. De band gaat op volle toeren door de set, en met ‘Haunted’ gaan alle remmen los. Het is warm, het publiek uitzinnig en het is leuk getuige te zijn van een mooi samenspel.
Stream Of Passion is in sneltreinvaart bekendheid aan het worden, en met een reden. Een talentvolle en dynamische formatie die live veel te bieden heeft, is schaars in de metal.Deze groep weet te overtuigen, keer op keer een onvergetelijke indruk achterlatend. Het bewijst wel dat ze veel in hun mars hebben. Met de toegift ‘All I know’ laat Marcela zien ook een klein liedje mooi te brengen, enkel begeleid op toetsen. Jammer dat het kort duurt, want het is meeslepend en een moment waarop haar stem duidelijk geïsoleerd staat van een stevige begeleiding.

Dan volgt de hekkensluiter ‘Street Spirit’ een cover van Radiohead. Waar nog een keer Stream of Passion laat zien de avond in handen te hebben. Dat schept hoge verwachtingen voor de derde plaat.Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: