Home > Concerts > Kamelot – succes zet door met groots optreden

Kamelot – succes zet door met groots optreden


tekst: Gerianne Meijer
foto’s: Monica Duffels – meer op: www.mooninvirgo.nl

Kamelot is een ontzettend populaire band in Nederland en dat is merkbaar. Ondanks dat het nieuwe album ‘hopelijk in juni’ uitkomt, zijn de shows in Nederland uitverkocht. De afgelopen jaren wist Kamelot ontzettend gave shows neer te zetten, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Als opener Adagio begint is nog lang niet iedereen binnen. Duidelijk is wel dat als iemand eenmaal binnen is, de concertganger een muur van progressieve metal staat te wachten. De nieuwe zanger Mats Léven staat zelfverzekerd op het podium. Zijn zang staat als een huis en applaus stijgt op bij zijn uithalen.

Ook probeert hij het publiek flink te laten meeklappen, maar dit lukt maar half. De overige vier heren leven zich ook flink uit op het podium. Dit verbergt echter niet dat de muziek af en toe wat rommelig en veel van het zelfde lijkt.

Na een half uur moeten zij het veld ruimen voor populairdere band Leave’s Eyes . Inmiddels is Paradiso tot aan de nok toe gevuld. Bij opkomst stijgt aardig wat gegil op, een duidelijk teken er veel fans aanwezig zijn. De ontwapenende zangeres Liv Kristine ziet er prachtig uit en weet meteen te boeien. Af en toe klinkt ze echter wat iel, vooral bij het nummer ‘Elegy’. Zanger Alexander Krull is zichtbaar blij om in een uitverkocht Paradiso te staan.

Met een nieuwe drummer en gitarist, tourt de band voor de tweede keer door Europa met Kamelot. Het is duidelijk dat muzikaal de band een andere weg ingeslagen is die veel mensen kunnen waarderen: episciher, krachtiger en ook passioneel.

Zeer enthousiast rent en headbangt hij over het podium, soms wat in de microfoon schreeuwend. Het laatste album ‘Njord’ wordt zeker goed ontvangen. Als zij het nummer ‘My Destiny’ aankondigt leeft het publiek op.

In de muziek valt echter na een tijdje minder structuur te ontdekken: alle nummers beginnen een beetje op elkaar te lijken. Ook verdrukken de twee gitaren en bass de zang op den duur in de mix. De dag ervoor was dat in Tilburg beter. Dit neemt niet weg dat Leave’s Eyes toch een aardige show neerzet en ze krijgen dan ook een verdiend applaus na afloop.

Dan is het wachten op Kamelot. Als de lichten dimmen komt enorm veel rook over het podium en komen de muzikanten onder luid gejuich op. Als zanger Roy Khan’s krachtige verschijning zich vertoont is meteen duidelijk dat dit wederom een gave show gaat worden. Opener ‘Ghost Opera’ knalt er dan ook uit. Daarna volgt ‘Eden Echo’.

Door de zware effecten die bij de eerste nummers op Roy Khan’s stem worden gezet is zijn kenmerkende stemgeluid wat minder goed te horen; dit wordt later gelukkig rechtgezet. Ook valt zijn stem af en toe weg, waardoor dit komt is niet duidelijk.  Het allereerste nieuwe nummer heeft de naam ‘The Great Pandemonium’ gekregen. Dit nummer klinkt lekker hard en donker zoals de fans van het album ‘The Black Halo’ gewend zijn en belooft wat voor het volgende album!
Daarna volgt het knallende ‘Moonlight’ en hetmeezingbare ‘Center of the Universe.’ Tijdens ‘Sailorman’s Hymn’ de eerste ballad van de avond is Khan’s prachtige stem goed te horen. Daarna volgt een fijn instrumentaal nummer, waarin elk bandlid goed naar voren komt: het plezier straalt ervan af.

Bij ‘The Pendulous Fall’ en ‘When the Lights are Down’ wordt flink meegezongen en zijn overal handen in de lucht. Daarna worden de spotlights op de vingervlugge Oliver Palotai gericht voor een prachtige keyboardsolo.

Bij het daaropvolgende ‘The Haunting’ mag nieuwe achtergrondzangeres Elise Ryd van de band Amaranthe laten zien wat ze in huis heeft. Ze mag wel wat krachtiger zingen en ze valt dan ook een beetje weg naast Khan, maar de rest van de show vult ze de zanger wel goed aan.

Daarna volgt het nieuwe nummer ‘Hunters Season’, dat opgedragen is aan de vorig jaar overleden moeder van gitarist Youngblood. Door het harde geluid is niet heel goed te ontdekken hoe dit nummer in elkaar steekt, wat jammer is. Daarna volgt het harde ‘Rule the World’ en een spectaculaire drumsolo van Casey Grillo.

Dat het publiek als was in de handen van de band is, wordt vooral duidelijk tijdens ‘Forever’. Er wordt uit volle borst meegezongen en geklapt. Bij het begin van dit nummer verschijnt gitarist Thomas Youngblood zowaar op het balkon!  Daarna volgen toegiften ‘Memento Mori’ en het prachtige ‘Season’s End’. Met het stampende ‘March of Mephisto’ komt al vuurspuwend dan helaas een einde aan een spectaculaire avond!

Er zijn gelukkig nog wel een paar dingen om naar uit te kijken: ten eerste natuurlijk het nieuwe album wat volgens Khan hopelijk begin juni uitkomt; en ten tweede kondigde hij aan dat Kamelot van plan is volgend jaar een DVD op te nemen in Nederland. Wanneer en waar volgt nog. To be continued…Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: