Home > Concerts > Aerosmith – legendarische rockers vol energie

Aerosmith – legendarische rockers vol energie


tekst: Dennis van der Maden
foto: Aerosmith

Het GelreDome begint aardig vol te stromen en steeds meer Aerosmith-shirts duiken op. Veel t-shirts van hun Cocked, locked ready to rock-tour, waar dit optreden ook onder valt, zijn al te zien.

Treurig staat er tussen de stedenlijst de naam Nijmegen. Hier zouden ze optreden voor een groots publiek, zo werd verwacht. Echter is het Nederlandse muziekniveau tot zodanig lage hoogte gedaald dat er een teleurstellende verkoop plaatsvond.

Een van de grotere bands uit de rockhistorie komt naar Nederland en verkoopt dusdanig slecht dat de plaats van het concert gewijzigd werd van ’t Goffertpark te Nijmegen naar de GelreDome te Arnhem. Zelfs dit GelreDome was nog niet eens helemaal uitverkocht. Een gevoel van schaamte komt naar boven.

Na een energiek optreden van het voorprogramma Sleeze Beez komt de bekendere band Stone Temple Pilots het podium op. Ze volgden de Nederlandse band op een opvallende manier op. Zanger Scott Weiland, die al bekend stond om zijn drugsgebruik en zijn arrestatie wegens het in bezit hebben van ondermeer cocaine, stond zo stoned als een garnaal op het podium. Het was meteen al duidelijk dat hij niet alleen naar Nederland kwam om op te treden.

Zijn toespraken die meestal maar een of twee zinnen bevatten, leken eeuwen te duren omdat hij zo vertraagd sprak. Wonderbaarlijk genoeg kon hij wel in normale snelheid zingen. Het optreden was totaal niet slecht, wat wel een beetje een wonder was. Wel steeg de verkoop van oordopjes enorm tijdens het voorprogramma omdat de muziek al tijdens het voorprogramma bijzonder hard stond.

Een halfuurtje later dan verwacht, zo rond negenen, begint dan eindelijk het optreden waar iedereen in de zaal naar uitkeek. De Amerikaanse classic rockband die in 2001 nog is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, komt dynamisch op met hun grote hit Love in an Elevator, waarna het publiek direct lostkomt.

Het stemgeluid van Steven Tyler, dat je uit duizenden herkent, galmde hard door de zaal. Direct staat hij fanatiek in de microfoon te schreeuwen, die wederom bekleed is met kleurrijke slierten. Het openingsnummer wordt opgevolgd door de geliefde nummers Back in the Saddle en Falling in love (is so hard on the knees), zat de sfeer er al goed in.

Er wordt hard meegezongen met de nummers Pink en Livin on the Edge, eveneens grote namen van het Aerosmith repertoire. Vrij snel is de stempel al op de avond gezet, Aerosmith staat er enthousiast en ondanks de leeftijd zijn de heren nog zeer energiek ! De band uit Boston bestaat immers al vanaf 1969. Zanger Steven Tyler is in maart 62 jaar geworden maar huppelt nog vrolijk over het podium.

Zijn brede mond zong en schreeuwde als nooit tevoren. Regelmatig stond hij met leadgitarist Joe Perry voor op het uitsteeksel van het podium. The Toxic Twins, de bijnaam die de twee bekendste gezichten van Aerosmith te danken hebben aan hun vroegere drugsverslaving, maakten er wat dat betreft een hele show van.

Joe Perry deed zijn solo’s nog prima terwijl de lampen op zijn bekende Gibson Les Paul schitterden. Vooral op de pakkende gitaarriffs van ondermeer Mama Kin en Walk This Way staat het publiek stevig te headbangen. Laatstgenoemde nummer wordt overigens pas bij de toegiften gespeeld.

Eerst zijn er nog grote namen als What it takes, Rag Doll, Cryin’, Sweet Emotion en natuurlijk hun bijzonder beroemde, sentimentele I Don’t Wanna Miss a Thing. Tijdens dit nummer komt er op het scherm (in plaats van ingezoomd camera werk op de artiesten) beelden van de film Armageddon. In deze film speelt de dochter van Steven Tyler (Liv Tyler) maar belangrijker nog, Aerosmith’s kraker is de soundtrack van deze film. Al met al geeft dit een mooi effect op het massaal meegezongen nummer.

Toen de pauze begon waren enkele grote hits nog onbenut gebleven, het is dus overduidelijk dat er nog een toegift kwam. Deze begint spectaculair met de andere superhit Dream On. Als afsluiter wordt Toys in the Attic gespeeld. Onder een daverend applaus verliet de band het podium.

De glitterschoenen van Steven Tyler, de leren broek van bassist Tom Hamilton en de grijze pluk haar van Joe Perry verdwenen achter de geluidsapparatuur. Ze hebben een prima optreden geleverd en ondanks dat ze al meer dan 40 jaar spelen, genieten ze zichtbaar van het optreden. Wel bleven enkele grote nummers onbespeeld. Voorbeelden zijn Angel, Amazing, Crazy, Blind Man, Same old song and dance, Fly away from here en Jaded . Dit valt echter niet als minpunt te noemen, aangezien Aerosmith zo’n band is die heel veel grootse nummers geschreven heeft.

En dan zo’n teleurstellende verkoop. Voor de aanwezige fans, gek genoeg niet eens echt veel oudere mensen die de jaren 70 en 80 zelf bewust hebben meegemaakt, is het in ieder geval een onvergetelijke avond!

Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: