Home > Festivals > Metropolis – talentenjacht zonder jury

Metropolis – talentenjacht zonder jury

 


tekst: Dennis van der Maden
Foto’s: Marc de Jong – http://www.mdjphotography.nl

Een broeiende zon schijnt boven het Zuiderpark te Rotterdam. Dit grote park naast Ahoy, is het strijdtoneel van jong talent en opkomende artiesten. Dit is voor hen de kans om zich te bewijzen, zoals eerder al bands als Smashing Pumpkins, The Prodigy, The Killers en Moke hier gedaan hebben. Het gratis festival in Rotterdam Zuid heeft altijd al bekend gestaan om zijn oog voor talent.

Vroeg in de middag begint de eerste act van de dag op het hoofdpodium (Thinker’s Stage), Pam Feather. Ze moet het spits afbijten, wat niet makkelijk zal zijn aangezien er nog niet veel publiek is en het aanwezige publiek zich erg gespreid heeft over het grasveld voor het podium. Na een rustig begin komt er toch steeds meer applaus en het publiek komt iets meer naar voren. Haar pop en soul liedjes pakken bij het aanwezige publiek niet slecht uit, zeker niet wanneer ze met haar akoestische gitaar speelt.

Daarentegen zijn de toespraken oninteressant. Toch zorgen haar mooie stem en zang, die veel lange noten uitvoeren, voor een rustig maar aardig begin van de dag. Halverwege Pam Feather’s optreden begint in de tent (The Garden) de Britse garagerockband Redtrack. Deze typisch Britse jongens rocken stevig en performen energiek. De gitaarriffs zijn karakteristiek Engels en de gehele sound komt over als stevige indierock.

De band is vergelijkbaar met (wederom Britse) bands als Franz Ferdinand en The Kooks, alleen dan iets ruiger, zeker wat de drums betreft. Hierdoor valt er te twijfelen aan de originaliteit van de band, maar ze hebben wel echt een eigen sound. Door allemaal hetzelfde overhemd aan te trekken, komen ze eensgezind over. Met een prima optreden is dit een band met ambitie en potenties.

Om 14:20 uur ontstaat er ineens een zweverig geluid op het hoofdpodium, van een band die ook zeker ambities heeft. De metalheads van Baroness zijn op het podium gekomen en de gitaristen spelen lange noten met veel effecten. De zweverige muziek wordt vervangen door snelle riffs met stevig drumwerk. De zanger schreeuwt hard, bij vlagen grunge. Zijn lange baard zorgt voor een apart uiterlijk, de bassist en leadgitarist passen daar prima bij met hun lange krullen en agressieve tatoeages. Veel gitaar- en drumsolo’s zorgen voor een goede liveshow die instrumentaal prima in elkaar zit.

De Amerikaanse band in opkomst krijgt dan ook een groot applaus wanneer ze het podium verlaten. Tegen het einde van de show begint op de Worker’s Stage al de singer/songwriter Adam Green. Na het stevige werk van Baroness, had dit optreden wat weg van een anticlimax.

Zijn muziek was vrij soft en rustig. Het optreden was echter niet slecht, als poprock-artiest een metalband opvolgen is gewoon lastig. Zijn nummers met de akoestische gitaar klonken prima. Misschien kwam het door de temperatuur (tegen de dertig graden), dat deze rustige muziek bovenverwachting gewaardeerd werd. Zijn nummers met de elektrische gitaar hebben veel weg van de Editors.

Later in de middag beginnen twee twijfelachtige bands. Op de 3fm Serious Talent Stage begint het talent van eigen bodem Little Things That Kill. Ze hebben een aardige classic rock-sound en verzorgen vrolijke rockmuziek. Met veel energie treden de opvallende verschijningen op. Ze hebben namelijk allemaal hun snor laten staan en dragen opvallende kleding. Al met al was de muziek aardig, maar toch valt dit niet onder de beste optredens van de dag.

Evenals Here We Go Magic, een Amerikaanse band met als opvallendste feit twee vrouwelijke bandleden (keyboard en basgitaar). Ze spelen vrolijke softrock muziek die bij vlagen erg veel popelementen bevat. Instrumentaal is het niet hoogstaand maar ze komen wel zomers over.
Even later begint Tim Knol op het hoofdpodium. Deze jonge man uit Hoorn levert rustige, maar goede muziek, evenals zijn show rustig maar goed was. Voornamelijk zijn stem is erg sterk, maar het gitaarspel is ook prima.

Hoewel zijn liedjes soms een beetje jazz-achtig overkomen, lijkt het met zijn akoestische gitaar toch snel de poprichting in te gaan. Wel heeft zijn show veel sfeer, veel mensen zitten in de zon te genieten van de rustige muziek. Hij mag echter wel wat aan zijn uitstraling doen, naast dat zijn show totaal niet energiek was. Hij staat er maar wat suf bij en halverwege zijn optreden vroeg hij of iemand zonnebrand naar hem toe wilde gooien omdat hij verbrandde, wat hem niet echt van het suffe imago af helpt.

Na Tim Knol volgde een van de beste optredens van de dag. Chief uit Los Angeles kwam een optreden van bijna een uur verzorgen. Aan alles straalt af dat dit echte classic rockers zijn, die in de jaren 70 jong hadden moeten zijn. Hun lange krullen, baardjes, zonnebrillen en cowboyhoeden gepaard met donkere hemden, spijkerbroeken en leren cowboylaarzen stralen Amerikaanse classic rock-stijl uit.

Dit is vergelijkbaar met bands als Lynyrd Skynyrd. Dat gevoel wordt niet minder wanneer ze beginnen te spelen. Beide gitaren en basgitaar zijn van Fender en hebben de klassieke Stratocaster-body. Ze spelen voornamelijk barre -akkoorden met hier en daar een solo, wat de muziek erg ontspannen maakt. De zang in de rocksongs wordt regelmatig afgewisseld van persoon, wat opvallend is. Uiteindelijk was dit een prima live performance waar niks op af te dingen was.

Het hoofdpodium is zich aan het klaarmaken voor een van de grootste optredens van de dag: Babylon Circus gaan namelijk optreden. Veel hoofden telt de band die meerdere stijlen mengt. De meest concrete stijl van dit optreden is overduidelijk ska. Trompetten, trombones en saxofoons komen aan de vrolijke en snelle muziek te pas.

Het publiek gaat los, veel mensen springen en dansen in de rondte. De energieke show past goed bij dit soort festivals en het is een geluk dat de temperatuur langzaamaan aan het dalen is.De Franse artiesten maken er een hele show van die met kop en schouders het meeste sfeer bevat van alle shows deze dag. Al met al een zeer indrukwekkende festival editie, met veel talent!

Advertisements
Categories: Festivals Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: