Home > Festivals > Roadgrill festival – onvergetelijke setting van headliner Evergrey

Roadgrill festival – onvergetelijke setting van headliner Evergrey

tekst: Silviapd
foto’s: Monica Duffels

De langverwachte regen is voorspeld, alleen is het wel erg memorabel dat juist de zondevloed losbarst voordat Evergrey het podium zal betreden. Het levert een unieke, speciale show op die je maar een keer in je leven meemaakt: een basic, garage optreden van deze progressieve metal band.

Een handvol mensen heeft het geduld om een uur te wachten op de ombouw van boxen en instrumenten van het open podium naar de garage. De sfeer is zeer goed, en samen met deze ervaring is het een zeer geslaagde editie om op terug te kijken!

 

De eerste band die Roadgrill opent, is Rorschach met Rotterdamse roots, maar een sterk Duits geluid.
Zelf omschrijven ze zichzelf als Nina Hagen meets Rammstein. De nummers marcheren inderdaad lekker door, maar het is vooral de zangeres Venomena La Chante die alles uit de kast haalt: een zweepje, lakpakje en een stem die de verwachtingen overtreft. De heren staan er erg statisch bij, en dat is jammer omdat de muziek wel opzwepend is.

Opener Dr. Russia doet mensen uit de schaduw vandaan halen om vooraan te gaan staan in de volle zon. Ook komt er een nieuw nummer voorbij Princes Of Darkness met groovy gitaren, electronische beat en een catchy vibe. Zeker een goede opwarmer, alleen de hitte doet het asvalt zo opwarmen dat het snel vluchten is naar de bankjes.
Manimal uit Zweden moet helaas afzeggen, wegens ziekenhuis opname van de zoon van Richard, de drummer. Begrijpelijk, maar zo gaat een optreden van deze powermetal band voorbij.
In plaats daarvan komt er een technische metal band Sobek op het podium, die met zware drums en gierende gitaar uithalen de zon trotseren.    Renal Gates klinkt niet zo strak en wat chaotisch in de opbouw, maar de rauwe stem van zanger Lennert is zeer uniek. Wie dacht dat Thrash op zijn retour is, opvallend is dat veel bezoekers spijkerjassen vol band patches dragen, inclusief kisten ondanks de warmte.

 

De sfeer is gemoedelijk en er is toch veel support bij het podium.Velen kijken uit naar Cirrha Niva een veelbesproken band na het album For Moments Never Done (2009) waarmee ze zichzelf weer helemaal op de kaart plaatsen. De nieuwe line-up heeft daar duidelijk invloed op.

Ook live staat het als een huis, en het siert de bandleden dat ze zich in oranje hebben gestoken. Zanger LeGrande heeft een helder stemgeluid, wat ver boven de voorgaande bands uitsteekt. Er is een mooi balans tussen de gitaren en de nieuwe drummer Wiebe Slim, die zeer een technisch en pittig geluid laat horen.

Progmetal met een vleugje heavy metal hier en daar, wat soms doet denken aan Death Angel. Kortom geen band die zomaar in een hokje past en het is zeker een bonus om ze eens in een kleine setting te zien.
Het is niet verwonderlijk dat ze veel festivals aan doen deze zomer, de band stoomt vooruit. Ook de performance is energiek en knalt stevig door. Een verkwikker van de dag.

Martyr maakt er een groot spectacel van. Het lijkt wel of zanger Robert van Haaren gesponsord is door Spa. Gedurende de show gooit hij regelmatig een emmer water over de uitgelaten fans, en over zichzelf. Het is misschien cliche, maar hij weet het goed te verkopen. Voor het eerst is de nieuwsgierigheid gewekt en is het verbazen over de energie van de frontman: rennend over het podium, wandelend door de menigte op zijn vertrapte Allstars en hangend in de lichtmast.

 

Hij heeft zeker goed naar Iron Maiden gekeken, maar het slaat wel aan. Storm And Fire is een goed in het gehoor liggend nummer met hoge uithalen en een rauw randje. Geen wonder dat de band al lang zijn sporen heeft verdiend en sinds de jaren tachtig trouw is aan de heavy metal roots. Wat een vibe, en het klinkt zeer geolied.

Wanneer hij ook nog op de fingers gaat fluiten en de fans het podium op roept is de sfeer compleet. Het publiek is super enthousiast, en dan maakt het niet uit dat veel mensen heen en weer lopen, omdat de BBQ van start is gegaan.

 

Lappen spek en burgers komen te vooschijn tijdens Fear ook een pittig nummer met veel stem variaties. De menigte wordt tot slot nog getrakteerd op een nieuw nummer Circle Of Hate.

Dan is het tijd voor de organisator van het festival om het podium te betreden. Roadkill is een respectabele naam, en met al het werk wat ze verricht hebben om deze dag te realiseren, verdienen ze al een applaus.
Momenteel is de band bezig in de studio en met de nieuwe gitarist Tim in de gelederen, die zijn vuurdoop heeft, is het flink doorknallen met de setlist. Als een duveltje uit een doosje staat de band er en ontvangen met een groot gejuich en vuurblazers.
Darkside slaat goed aan, met old school jankende gitaren en zanger MacBlade lijkt zo uit de jaren tachtig weggestapt met leren broek en hoge uithalen. Zijn stem is rauw, dan weer verrassend helder en weet zeker de aandacht vast te houden.

 

Drummer Gary heeft een zeer technisch stabiel geluid, en het geheel staat als een huis. Shadow komt wat langzaam op gang, totdat de grunts losbarsten. Een sterke cover komt voorbij Symphony Of Destruction van Megadeth, die zeker niet onder doet aan het origineel. Een mooi begin van de avond!
Dan het is de beurt aan Avanger om voor het eerst echt in het donker te spelen. Helemaal overgekomen uit Engeland en vol enthousiasme starten ze met een Iron Maiden cover, en dat is zeker een aanslag op het uithoudingsvermogen van de band, omdat ze het tempo al snel opvoeren.

 

Helaas barst halverwege de set het noodweer los, inclusief donderslagen. Dat is funest voor het open podium, en het is geen wonder dat er kortsluiting ontstaat. Mensen schuilen langs de rand, en het is enorm gezellig.

 

Het wachten is op nieuws of Evergrey nog door kan gaan. Vrijwilligers zijn met zeilen in de weer, maar de afdekking is niet genoeg om veilig te spelen. Al snel is er het plan om de apparatuur naar achter de in de garage te verplaatsen.

De band zelf is er nuchter onder, zanger Tom Englund: Het is hilarisch, vliegen we over voor een optreden dan barst de hel los. Het zal zeker onvergetelijk worden, al zijn we het wel gewend van onze oefenruimte.. Echt old school wordt het wanneer na lang wachten de die hard fans zich achter de hekken hebben verzameld.

 

Wie naar achteren staat heeft pech, want er is geen enkele verhoging. Het is improviseren de hele set, en dat maakt de heren ontspannen: al grappen makend met het publiek en het geluid is rauw.

Met moeite kan er soms een zanglijn ontcijferd worden. Obedience is de eerste keus van het publiek, bij gebrek aan setlist. Zanger Tom staat rustig leunend op zijn microfoon standaard, af en toe contact zoekend met de nieuwe gitarist Marcus Jidell (Royal Hunt). Rikard Zander achter de toetsen krijgt een glansrol tijdens Words Mean Nothing en I’m Sorry, met jazzy improvisatie, spelend op Roadkill apperatuur.

 

Het enthousiasme loopt op en iedereen heeft een big smile op zijn gezicht: een unicum en ook onvergetelijk voor de band zelf. Solitude Within klinkt zeker een stuk harder dan normaal, vooral bassist Johan Niemann (Therion) is goed hoorbaar, al rondrennend.

 

Het maakt eigenlijk niet uit wat ze spelen, omdat je ze in deze setting nooit meemaakt.Er worden grapjes zoals wanneer Tom Masterplan aankondigd en Marcus met Rikard samen spontaan Born In The USA inzetten, waarop de zanger laconiek reageerd: Het was al de ergste maand voor ons, nu ga je ook zonder mijn toestemming wat aanrommelen. 

Waarna Rikard het over een andere boeg gooit:  Gefeliciteerd met de voetbal finale, ik vroeg me af hoe het kwam maar dit land is net een groot voetbal veld, zo plat!

 

Met A Touch Of Blessing neemt de band afscheid, Tom leunt tegen het hek nog een voetstap verwijderd van de fans. De band slaat elkaar op de schouders en gaat met een goed gevoel de studio in komende week, een nieuw album in de maak.

 

Advertisements
Categories: Festivals Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: