Home > Festivals > Zwarte Cross 2010 (dag 1) – Goat los vol enthousiasme

Zwarte Cross 2010 (dag 1) – Goat los vol enthousiasme

Tekst: Silviapd
Foto’s: Monica Duffels

Het was even de adem inhouden of vrijdag alles wel van start zou gaan, zo na het noodweer. Dankzij de inzet van 200 naar 315 vrijwilligers, is de opbouw op tijd klaar.

Helaas is de megatent er niet, maar verder ziet het terrein er perfect uit. Met steun van omliggende boeren en bedrijven die samen met de organisatie Feestfabriek, doorwerkt om op tijd de deuren te openen. Respect voor alle inzet, om deze editie tot een succes te maken!
Hoogtepunt van de eerste dag, vrijdag 16 juli in Lichtenvoorde, is natuurlijk opener Normaal zoals het hoort, maar zeker ook de hoeveelheid grote namen. Een rustige dag, maar schijn bedriegt. Het gaat stevig los op de cross baan en niet te vergeten de camping, die al weken van tevoren is uitverkocht. De Zwarte Cross is een unieke ervaring, elk jaar weer en dat zegt wel genoeg waarom het zo gigantisch populair is. Waar je ook loopt, er valt altijd wel iets te ontdekken.

Triggerfinger op het hoofdpodium is een goede binnenkomer, al is het wat koud en grijs er is toch een hoop volk vooraan. De zanger noemt ons een dapper volk om het weer te trotseren. Dan barsten de rammende drums los, en schiet de rauwe rock in een versnelling, met hier en daar een hoge uithaal. De hele show werkt aanstekelijk, goed gedaan van onze zuiderburen.

Volbeat pakt dit jaar groots uit, met een enorme lichtshow en veel rook. Elvis klinkt uit de speakers tijdens de opbouw, maar wanneer de band in vol ornaat het podium betreedt gaan de remmen los: niet voor niets een geduchte tegenhanger van Metallica. Met de rauwe stem van Michael Poulsen, zware drums en groovy gitaren schudden ze iedereen wel wakker. De Denen hebben een unieke mix tussen rock, country en stevige metal. Rebel Monster swingt en is toch toegankelijk.

Terwijl het een stuk steviger aan toe gaat tijdens Caroline Leaving . Een hommage aan Dio en Johny Cash tijdens Sad Mans Tongue, luid meegezongen door de massa. Het uitzinnige publiek wordt getrakteerd op een nieuwe song (album verwacht in september) Fallen vol zware gitaren, en mooie zuivere uithalen van Poulsen. Indrukwekkend hoe makkelijk die frontmane de mensen meekrijgt. Een bijzondere stem dat zeker.Er wordt met bier gesmeten en het succes slaat zeker aan. Een knallende show, vol rock n roll!

Op de Metalweide wordt het duuster, gelukkig maar want dat past perfect bij de Britten van My Dying Bridemet doom metal van de bovenste plank. Fall With Me zet in met een zangerige viool, het doet je hartslag meteen vertragen.

Een serene rust daalt neer wanneer de donkere stem van Aaron je omringt. Daar staat de kleine man, gekleed in een sombere zwarte jas afgekleed met witte manchetten. Helaas is de bas wel overstemmend, maar tijdens Alexandria trekt vooral de gitarist Andrew de aandacht.

Hij is de enige die veel beweegt, de rest houdt zich afzijdig om alle ruimte te geven aan de stem, opgaand in de muziek en intens lijdend. Aaron beweegt soms heen en weer wiegend, een hand grijpend in de lucht, besmeurd met nep bloed. Hij gaat intens op in de muziek. De band viert haar twintig jarig bestaan, de eerste song waar het ooit mee begon Vast Choirs is wel een groot contrast met Turn Loose The Swans , veel rauwer bijna black metal-achtig door de zware, logge melodie en onverwacht schelle grunts.

Toch verslapt de aandacht geen moment, geboeid naar wat er gaat volgen. Wanneer het laatste nummerThe Cry Of Mankind langzaam wegsterft, is het alsof je wakker wordt uit een hypnose, verfrist en helemaal niet zo somber. Het is gewoon intens mooie muziek, zonder zware bijbedoelingen. Een indrukwekkende show vol passie en het is duidelijk dat deze band nog aan de top van zijn genre staat.

Een onverwachte afsluiter van deze eerste Zwarte Cross dag, maar dat belooft meer voor komende dagen, want de toon is gezet: dit festival brengt een unicum aan bands samen die je anders nergens ziet deze zomer!

Met dank aan: de organisatie van de Feestfabriek BV, pers opvang en alle vrijwilligers voor de inzet.

  Categories: Festivals Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: