Home > CD reviews > Tarja Turunen – What Lies Beneath

Tarja Turunen – What Lies Beneath

tekst: Gerianne Meijer

band: Tarja Turunen
album: What Lies Beneath
genre: gothic – symphonic metal
release: September 2010
label: Universal

Tarja Turunen, de meeste zullen haar kennen van Finse gothic metal band Nightwish, is inmiddels toe aan haar tweede studioalbum. Haar eerste album stamt alweer uit 2007.

Met haar solo debuut ‘My Winter Storm‘  heeft de diva zichzelf enorm moeten bewijzen, wat niet bij iedereen even goed lukte. Ik ben benieuwd wat de klassiek geschoolde zangeres dit keer voor ons in petto heeft.

Inmiddels heeft Tarja over de jaren wel bewezen prima open eigen benen te staan, naast opera producties heeft ze recentelijk ook een nummer met The Scorpoins opgenomen.

Het album opent met het aparte Anteroom of Death. Dit nummer bevat een elektro-mechanisch orgel, wat een zachte sfeer teweeg brengt. Het stevige refrein komt dan ook erg onverwacht. Dit levert wel een interessant contrast in het nummer op, maar zorgt er ook voor dat je het nummer meerdere keren moet luisteren om het te waarderen. Dat gezegd, laat het nummer wel meteen goed de vocale kwaliteiten van Tarja horen.

Daarna komt het opzwepende Until My Last Breath. Dit nummer bevat een goede gitaarbasis met pakkende zanglijnen. De gitaristen op dit album Alex Scholpp en Marzi Nyman verdienen zeker een compliment! Het geluid op dit album is stukken steviger dan op het eerste album, en dat blijft de luisteraar zeker beter bij.

De ballad en single I Feel Immortal heeft een beklemmende sfeer en toont goed de fragiele kant van Tarja haar stem. Het nummer is mooi muzikaal opgebouwd, maar verder weinig verrassend. De beste ballade van het album (ik tel er drie) is Rivers of Lust. Dit nummer bevat een cello en piano. Gecombineerd met de hoge en zuivere zang, zorgt dit voor een donkere spiraal die je meetrekt en niet meer loslaat.

Het beste harde nummer van dit album is Falling Awake. Dit nummer heeft gierende gitaren, te danken aan Joe Satriani. Daar bovenop prachtige zanglijnen en zelfs een sferische, energieke gitaarsolo. Ik zou graag meer van dit soort nummers willen horen, omdat dit een verrassende kant van Tarja Turunen laat zien. Een stijl die prima past bij haar volumineuze stem.

Crimson Deep heeft een duistere sfeer met doomachtige gitaren. Dit gecombineerd met ritmische drums van Will Calhoun, piano en Tarja haar sublieme zang zorgt ervoor dat het nummer een waardige afsluiter van het album is. Uitgesponnen en zeker een bewijs dat dit tweede album een enorme groei laat zien. Een veelzijdig album, wat zeker blijft boeien.

Conclusie
Al met al is ‘ What Lies Beneath’ een zeer degelijk album geworden. De vele gastbijdrages zorgen voor een waardevolle muzikale toevoeging. De kwaliteit van de muzikanten is in elk nummer te horen.

Persoonlijk hou ik van minder ballades en meer stevigere nummers, omdat Tarja met haar sublieme zang dit genre als geen ander beheerst. Ben je fan, of hou je van mooi geschreven nummers, dan is dit album zeker een aanrader. Kortom Tarja Turunen maakt haar reputatie meer dan waar.

Rating
8/10

Website
http://www.tarja-whatliesbeneath.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: