Home > Concerts > Jorn Lande – hoogstaande show met uitgebreide setlist in Breda

Jorn Lande – hoogstaande show met uitgebreide setlist in Breda

tekst: Brigitte Bruggeling
foto: Marleen van Alphen

Na deze week al twee keer eerder in Nederland te hebben gespeeld, is het de Noorse Jorn Lande nog niet helemaal duidelijk of hij in The Netherlands is of in Holland, maar gelukkig maakt het hem en ons niet uit.

Op het podium van de Mezz in Breda staat een flinke hoeveelheid versterkers, precies iets wat je kunt verwachten bij deze band met stevige rocknummers.

Jorn Lande is bekend als zanger van de Duitse band Masterplan waarin hij nog steeds actief is, een nieuw album van deze power metal band wordt later dit jaar verwacht. Ook is hij recentelijk te horen op het laatste album van de rockopera Avantasia rond Tobias Sammett.

Verder heeft hij een undrukwekkende lijst aan projecten gedaan. Het is duidelijk dat deze rock artiest zeker een uniek stemgeluid heeft met een groot bereik.

Solo timmert Jorn al een tijd aan de weg, en met twee gitaristen, een bassist en een zeer ervaren drummer is het zeker een volwaardige band. Met meer dan tien albums staat ons een behoorlijke setlist te wachten. Er zullen dan ook zestien nummers worden gespeeld. De show begint met Road of the Cross en Shadow People en gaat dan over naar het bekende We Brought the Angels Down en Below.

De band is overduidelijk enthousiast en heeft veel interactie met het publiek. Met name voor de bassist Nic Angeleri een prestatie, omdat een van zijn goede vrienden Steve Lee van de Zwitserse rockband Gotthard een aantal dagen geleden dodelijk is verongelukt.

Na zeven nummers is het tijd voor gitarist Tor Erik om zijn opzwepende solo te spelen, waarna Jorn verder gaat met nummers als The Inner Road en Man of the Dark. Elk nummer wordt met overtuiging gebracht en het enige wat in je hoofd blijft is: wat een fenomenale stem heeft Jorn Lande!

Niet voor niets was hij de aangewezen persoon om bij het allerlaatste optreden van de rock legende Heaven en Hell de zang voor zijn rekening te nemen toen Ronnie James Dio al ziek was.

In juli is het laatste album Jorn Lande uitgekomen, en ook daar komen veel nummers van voorbij. Een eerbetoon is er voor de zanger Ronnie James Dio met covers van Dio, en Black Sabbath en Rainbow.

Na de Black song en de solo van Tore Moren, die een geweldige guitaar solo speelt is het de beurt aan drummer Willie Bendiksen die met zijn 53 jaar nog steeds weet hoe hij een goede set moet weggeven. Na de Thin Lizzy cover Are You Ready’ verdwijnt de band van het podium.

Gelukkig komt de band al weer snel terug na een enthousiaste reactie van het publiek. De eerste toegift is het langverwachte Song for Ronnie James. Wat een prachtnummer! Jorn zingt de hele avond al met emotie, maar met dit nummer weet hij het hele publiek te raken.

Het laatste nummer van de avond is War of the World, bij dit nummer wordt het publiek voor de laatste keer enorm opgezweept door de band om een stuk mee te zingen, wat dan ook uit volle borst wordt gedaan.

Als het optreden dan echt is afgelopen, worden er wat plectrums en drumstokken het publiek ingegooid en nemen de bandleden en Jorn zelfs de moeite om handjes te schudden en het publiek te bedanken voor hun komst. Na afloop van het optreden komen de bassist en de drummer nog even de zaal in om met de fans te praten, alleen Jorn heeft zich al teruggetrokken in de tourbus.

Bij de uitgang van de Mezz staat inderdaad een gigantische toerbus waarmee de band morgen naar Tsjechie vertrekt, zoals de drummer vertelt. In december zullen ze niet optreden omdat Jorn dan met Tobias Sammets Avantasia mee op tour zal gaan.

In onder andere Duitsland, Zwitserland, Japan en Brazilie, en doen ze Nederland niet aan.Hoewel de zaal maar voor de helft gevuld was, zijn de aanwezige fans getrakteerd op een lange set waarin veel nummers van de verschillende albums voorbij kwamen, een ontzettend enthousiaste band en een fantastische zanger, die zeker meer aandacht verdiend.
Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: