Home > Concerts > Chi Coltrane – rock diva imponeert met krachtige show

Chi Coltrane – rock diva imponeert met krachtige show

Chi Coltraine - copyright Berbera van den Hoek

Chi Coltraine - copyright Berbera van den Hoek

Een zangeres die rock groot heeft gemaakt met haar typerende stem. Wie kent nu niet ‘Go Like Elijah’ en al die andere nummers die nu klassiekers zijn. Het is een eer om Chi Coltrane in het Paard van Troje te zien. Ze is al aardig op leeftijd en na een lang ziekbed is het des te memorabel om deze zangeres te zien optreden.

Haar recente album ‘Yesterday,Today and Forever’ haar best of tot 2009, laat een breed scala aan stijlen voorbij komen. Een imposant repertoire waar ze live ook uit put. Te beginnen bij ‘ Feelin’ Good.’ De hoogblonde zangeres komt met zeemanspet op en glinstert aan alle kanten, dat compenseert de gigantische vleugel niet, ze verdwijnt er helemaal achter.

Zodat ze enkel aan de rechterkant van het podium goed te zien is. Jammer, omdat nu de hele performance wegvalt en een statische show het moeilijker maakt om de nummers naar een hoger niveau te tillen. Dat is ook te merken aan de respons van het publiek die veel meezingt, maar wat afwachtend reageert.

Ze heeft een jonge band mee, waar ze merkbaar niet heel vaak mee heeft gespeeld. Chi Coltrane zoekt veel oogcontact voorover buigend boven de toetsen. Dat neemt niet weg dat de show goed in elkaar steekt en het geluid klinkt als een klok. Deze concertzaal biedt de intimiteit om deze rock diva te laten stralen.

Haar ‘ It is good to be here’ klinkt welgemeend, het luidt ‘ Leave It All Behind’  in waar haar piano prima samengaat met de stevige gitaar en bas die voor meer body zorgen.Haar stem is door de tijd wel iets ouder geworden, maar ze komt er met gemak bovenuit.Coltrane heeft een flinke dosis volume, power en rock spirit. Dat maakt het indrukwekkend om naar te kijken. Ze is werkelijk een artiest in hard en nieren.

Chi Coltrane 2 - copyright Berbera van den Hoek

Wanneer ze de laatste hit verraadt door al glimlachend te zeggen ‘ the next song is the title of my new cd’ is de feedback er eindelijk, het publiek komt wat los. Haar glitterschoenen met enorme hak bewegen ritmisch mee op de vloer. Af en toe een lok uit haar gezicht vegend tijdens het spelen. Verder komt ze weinig in beweging en laat haar stem voor zich spreken.

A special song is the next one, a powerful person came in my life and chanced me better. Maybe you know someone. I am talking about someone  who is no longer here.’  Het petje gaat af, de bas wordt vervangen door een electrische cello een gevoelige ballade doordrenkt van emotie laat een serieuze kant van Coltrane zien. Het bezorgt iedereen kippenvel met haar typerende stem en rauwe randje dan weer ongekend hoog uithalen; Chi Coltrane bezit het allemaal.

Ze praat veel tussen de nummers door, wellicht om haar stem op adem te laten komen. ‘Many requests came for songs from my first album. I never played this one live, don’t know why but here it is!’ en ‘ The Wheel Of Life’ is donker en melancholisch, waar Coltrane het hele nummer draagt met haar meeslepende stem. Je voelt haar verdriet en emotie, die uitgroeit in wanhoop bij haar loepzuivere uithaal. Ze gaat verder alleen achter de vleugel, waarna een korte pauze volgt voor de tweede set.

Coltrane komt meer op gang tijdens een pittig uptempo rockend ’ Spell Got Me In.’   Deze lijn zet ze door en zaal komt los, al dansend en klappend. De lichtshow is warm en verraadt een professionele crew met een goed gevoel voor timing met wisselende spotlights. Halverwege volgt een uitbreide jamsessie van de drummer Aurelien Ouzoulias die ‘ I Gonna Make You Love Me’  nog meer opzweept, inclusief stokjes die door de lucht vliegen. Natuurlijk komt de bassist Antoine Rognon daarna ook aan de beurt. Hij begint te tappen en wat volgt is een krachtig intermezzo.

Chi Coltrane - copyright Paul Berger

Chi Coltrane - copyright Paul Berger

De show bereikt een hoger niveau op ‘ You Were A Friend’  gezien de respons in de zaal zeker een klassieker van Chi Coltrane. Ze blijft kalm, al geniet ze zichtbaar. Soms wat schuw, maar gedurende de set maakt ze meer oogcontact met de zaal. Wel raakt haar stem vermoeid, en is soms wat vlakker dan in de studio zoals tijdens ‘ Hallelujah’ waarbij ze zelfs opstaat. Op haar hoge hakken struikelt de diva bijna over de kabels, maar houdt zich staande.

Alsof het dan nog niet genoeg is, met deze explosie aan energie, volgt er nog een toegift. Onder luidt gejuich nemen de muzikanten weer plaats voor  de ultieme climax ‘ Go Like Elijah’ waarbij het dak van het Paard van Troje eraf gaat. Het publiek is uitzinnig en eindelijk is een wederzijdse energie te vinden, het publiek was veel te mak.

Jammer omdat deze zangeres vanavond wel heeft bewezen een top artiest te zijn zoals er maar weinig van bestaan. Het is te hopen dat Chi Coltrane nog lang blijft optreden om een nieuwe generatie warm te laten lopen voor deze muziek stijl. Ze blijft als geen ander de rock diva in hart en nieren!

Met dank aan: Het Paard van Troje Den Haag, Chi Coltrane en mangement.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: