Home > Concerts > Ghostbrigade, Orphaned Land en Amorphis – Tivoli de Helling biedt een stevige metal package

Ghostbrigade, Orphaned Land en Amorphis – Tivoli de Helling biedt een stevige metal package


tekst: Sabrina Smit
foto: Monica Duffels

In het overvolle Tivoli de Helling wordt de avond geopend door Ghost Brigade uit Finland. De band begint ingetogen totdat de remmen losgaan en er flink wordt getrapt op het gaspedaal.

Vol power en energie laat deze band horen wat het in huis heeft. De zanger kan niet alleen met een cleane stem zingen, maar het brullen is werkelijk een genot om naar te luisteren.

De hele band speelt alsof het de laatste keer is dat zij mogen spelen. Het gitaargeluid op rechts is zo dramatisch mooi dat ik niet kan geloven dat dit live wordt gespeeld. Tijdens het rustige ‘Nihil ‘is het publiek zo stil dat je een speld kan horen vallen. De liedjes My Heart is a tomb en Into the black light worden vol overgave door de fans meegezongen.

Jammer dat de zang iets te zacht staat en dat er zo weinig bewegingsruimte voor de heren is. Ik sta vooraan en kan zien dat de heren erg veel plezier hebben tijdens dit optreden en resumerend kan ik zeggen dat dit een zeer uitstekende gig was. Ik werd er helemaal ingezogen en dat vind ik knap voor een band die ons moet opwarmen voor de rest van de avond.

Wat een contrast met de vorige band: deze heren komen lachend op onder het genot van een Oosters intro. Orphaned Land uit Israel speelt heavy metal met een oosters tintje. Heel uniek en het blijft zeker hangen. De muziek bevat veel tempowisselingen en hier en daar vind ik het soms progressieve invloeden hebben.

De leadzanger Kobi Farhi zingt zowel in het Engels als in Hebreeuws en krijgt het publiek makkelijk op zijn hand. Hij laat ons veel meezingen en springen. Tof dat zij ook een buikdanseres op het podium laten verschijnen die staat te headbangen.

Dit maakt het hele Midden-Oosten spektakel echt af. De drummer van deze band vind ik meer dan bovengemiddeld performen. Hij drumt niet alleen bijzonder goed, maar kan veel dingen met zijn stokjes (draaien), het publiek bespelen (wat een ontwapende lach) en zet samen met de andere bandleden een meer dan kwalitatief goed bandgeluid neer.

De vette bas en drums zijn zeer opzwepend met op de achtergrond de oosterse geluiden die zij al sinds 1994 spelen. De releases op hun website leert mij dat deze heren meer CD’s op hun naam hebben staan en dat zij hun oosterse metalsound wereldwijd willen verspreiden. Mijn zegen hebben ze, ik ben inmiddels ook liefhebber. Ik ben zeer onder de indruk van deze happy gents en heb genoten van dit optreden.

Headliner van vanavond is het Finse Amorphis die vooral death en progressive metal speelt. Vooral de afwisseling tussen oude en nieuwe songs maakt Amorphis een band van niveau die al jaren met zijn tijd meegaat en zich blijft ontwikkelen naar nieuwe dingen die ze kunnen spelen.

Geweldige gitaarloops, goede performance en de liedjes hebben een duidelijk begin, midden en eindstuk.

Heerlijk om uit je dak te gaan op deze aanstekelijke metal. Aan alles kan je zien en horen dat deze band al een tijd meegaat, werkelijk alles is goed geregeld; van de wisseling van gitaar achter het schot tot en met het geluid. Het samenspel met het publiek is om van te likkebaarden.

Deze heren weten hoe ze fans kunnen vermaken. Ze gaan dichtbij staan, kijken de mensen goed aan en betrekken ze heel goed bij alles wat er gebeurd. Na een aantal toegiften sluit de band deze pittige package en keer ik voldaan richting huis.

Meer foto’s op de website Moon In Virgo:
http://www.mooninvirgo.nl/html/photography.htm 

Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: