Home > Concerts > Gare Du Nord – swingende jazz zet Bibelot op zijn kop

Gare Du Nord – swingende jazz zet Bibelot op zijn kop

tekst: Dennis van der Maden
foto’s: Marc de Jong

Vroeg in de avond stroomt  Poppodium Bibelot al vol met jazzliefhebbers. Een compleet uitverkochte zaal wacht vol enthousiasme op het jazz duo dat zo op het podium zal verschijnen.

Een lange rij voor de deur van Bibelot zorgt voor een grote opstopping. Het passerende verkeer wordt behoorlijk vertraagd door de drukte. Veel van de automobilisten zullen zich afvragen wat er hier allemaal aan de hand is. Het antwoord is eenvoudiger dan je zou verwachten; Gare Du Nord treedt op.

Jazz is weer terug van weggeweest. In Nederland komt dit mede dankzij Gare du Nord. De muziek valt dan ook onder ‘nu-jazz’, een moderne jazz stroming die rustige jazzmuziek verzorgt met veelal elektrische instrumenten. De Nederlandse band geniet momenteel van grote populariteit. Eens werd er over de band gezegd dat het de ‘bekendste onbekende band van Nederland’ was, maar dat is nu wel anders. De formatie timmert inmiddels al bijna tien jaar aan de weg. Met de release van het ‘Greatest Hits’ album afgelopen vrijdag, in het Tilburgse 013, drukken ze een stempel op het succes. De laatste jaren is de bekendheid en de populariteit van de band immens gegroeid. Op dit optreden is dat goed te merken.

Jong en oud wacht op Ferdy Lancee, Barend Fransen en zangeres Dorona Alberti. Wanneer ze met hun band het podium betreden, applaudisseren zowel de oudere mensen als de jongeren luid. Direct klinken mooie jazz noten uit de saxofoon. De eigenzinnige stem van Dorona stijgt boven het achtergrondgeluid van de overige bandleden op de drums, basgitaar en toetsen uit, die er wel direct een lekker ritme in knallen. Ondanks dat nu-jazz over het algemeen redelijk traag blijft, is het ritmisch geniaal. Instrumentaal zit het hele optreden dan ook prima in elkaar. De muziek klinkt vol, doordacht en melodieus. Het publiek danst rustig op het mooie saxofoon geluid en enkele rustige blues ritmes. Mooie saxofoon – en gitaar solo’s maken het geheel compleet.

Een onvermijdelijk maar hoog ‘overhemd gehalte’ zorgt voor een aparte sfeer in de popzaal. Toch hoort het bij het optreden, de vier heren lopen namelijk ook allemaal in overhemd. De vredige sfeer en de relaxjazz zorgen voor een ontspannen avond. Bekende nummers als ‘Dish of the Day’ en ‘Beautiful Day’ worden door fanatiekelingen hard meegezongen. Tijdens enkele ritmische nummers met goede instrumentale bruggen wordt luid in de maat geklapt door de paar honderd aanwezigen. Op een ode aan Marvin Gaye, een grote inspiratiebron voor de band, wordt massaal door het publiek gereageerd door applaus en loftuitingen. Het nummer ‘Marvin and Miles‘ adoreert de twee jazz legendes. In ‘You’re My Medicine’ zingt Marvin Gaye met Dorona, een bijzonder nummer.

Een avond vol  jazz, blues en lounge eindigt stijlvol. Na een daverend applaus en gejoel wordt er nog een toegift gespeeld. Dit wordt zeer gewaardeerd door het publiek. Na een succesvolle toegift krijgt de jazzband dan de welverdiende staande ovatie. De drukke, maar swingende avond eindigt in Bibelot rond half elf.

Terwijl iedereen napraatte over het optreden stroomt het poppodium langzaam leeg. Het optreden van Gare du Nord is een groot succes in Dordrecht.

Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: