Home > Concerts > Stratovarius – power metal package zorgt voor passie in Effenaar

Stratovarius – power metal package zorgt voor passie in Effenaar

tekst: Silviapd
foto’s: Nando Harmsen – copyright protected.

Power metal bands Helloween en Stratovarius zijn beide groot geworden in de jaren tachtig en beleefden hun hoogtepunt in de jaren negentig. In tijden dat folk- en gothic metal groots zijn, lijkt deze vrolijke power metal haast vergeten.

Maar het tegendeel is waar: beide bands veroveren nog dagelijks nieuwe zieltjes en zijn verzekerd van een flinke vaste fanbase. Een deel van hen heeft zich vanavond verzameld in de Eindhovense Effenaar.

De Italiaanse opwarmer Trick Or Treat is een band van jonge honden, die bol staan van de energie. Ze weten zeker de aandacht te trekken met kleurrijke outfits en de geslaagde cover “Girls Just Wanna Have Fun” bewijst wel dat het getalenteerde muzikanten zijn.

De zanger heeft een onuitputtelijke dosis energie en weet al rennend de hoogste noten makkelijk te halen. Een origineel geluid ontbreekt, maar het is zeker een vermakelijke show.

Een stem die door merg en been gaat, gierende gitaren en melodieuze toetsen. Het Finse Stratovarius is terug, met een nieuwe line-up én met drummer Alexander Landenburg, die de zieke Jörg Michael vervangt.

De passie straalt er vanaf en de interactie tussen de leden maakt de show ontspannen. De Finnen leveren een uptempo set, beginnend met “Phoenix“, waarbij zanger Timo Kotipelto veel van zichzelf vraagt in de hoge uithalen.

Hij is ontwapenend, enthousiast en zeer bewegelijk. De nieuwe gitarist Matias Kupiainen is vingervlug en zweept iedereen op, daarbij ondersteund door Lauri Porra op bas.

Het nieuwe nummer “Darkest Hours” verenigt klassieke power metal met progressieve en zeer technische elementen. Een bewijs dat de band zich blijft vernieuwen.

” Eagleheart” wordt volmondig door de fans meegezongen en mondt uit in het Finse volkslied. Tijdens de ballade “Winter Skies” verschijnen sterretjes in het publiek en alle remmen gaan los tijdens de hit “Hunting High And Low“, die gevolgd wordt door “Black Diamond.

Met indrukwekkend pianowerk van Jens Johansson. Stratovarius staat na al die jaren nog vol vuur op het podium en bovenal blijft het zich vernieuwen. Dat dwingt respect af.

Het Duitse Helloween is zeker een icoon en al is de show van vanavond niet uitverkocht, ze trekken veel aandacht door groots uit te pakken met een gigantisch drumstel, een draaiend wiel en veelkleurige pompoenen. Maar de echte eye-catcher is zanger Andi Deris, die vol vuur en enthousiasme op het podium staat, zichtbaar genietend van de meezingende fans.

Opener “Are You Metal“, afkomstig van het nieuwe album “7 Sinners”, is krachtig – power metal in de hoogste versnelling. De gitaristen Michael Welkath en Sascha Gerstner spelen subliem en de hele set staat bol van de energie, zonder dat er ook maar een enkel spoortje ouderdom bij de bandleden te bekennen is.

Er klinken veel bekende hits, zoals “March Of Time” en “Steel Tormentor”, dat wordt gevolgd door een duizelingwekkende drumsolo. Hoogtepunt is de medley van drie bekende klassiekers, gebundeld tot een geheel.

Het is puur genieten en het uitzinnige publiek haalt het laatste beetje energie uit de tenen bij de toegiften “Ride The Sky” en afsluiter “Dr.Stein“. Een indrukwekkende avond, al is het maar omdat power metal nog steeds in leven is. Dat blijkt wel uit het zowel jonge als oude publiek in de Effenaar.

Dankwoord aan: Arnoud van Edel Records, Stratovarius, Helloween en crew.


 


Advertisements
Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: