Home > Concerts > ReVamp en Ethereal – Blizzard over Breda

ReVamp en Ethereal – Blizzard over Breda

tekst: Remco Szyinski
foto’s: Marleen van Alphen


Na een barre tocht te voet door een pak sneeuw van pak ‘m beet 12cm dik, arriveerden we net op tijd om nog anderhalf nummer van voorprogramma Ethereal mee te pakken. Deze relatief jonge Nederlandse melodieuze deathmetal band timmert nu een jaar of vijf aan de weg en doet dat niet onverdienstelijk, gezien de vele optredens –wel voornamelijk in de regio Noord-Holland- en enkele awards. Zoals winnaar  ‘Rock en Alternative’  bij de Grote Prijs van Nederland.

De mix van typisch Amerikaanse metalcore en melodieuze Scandinavische synthesizer-partijen is op z’n minst fris te noemen. Daar waar de invloeden van enerzijds Lamb of God en anderzijds Children of Bodom wel duidelijk hoorbaar zijn, sijpelt de inspiratie van Stratovarius, Arch Enemy en zelfs Sonata Artica (het toetsenwerk) ook wel door.

Ethereal heeft een energieke podiumpresentatie en inval-zanger Daniel de Jongh (Textures) heeft een minstens zo imposant gruntgeluid als Ethereal’s eigen zanger. De melodieuze gitaarpartijen en de duels met toetsenist Uri van Dijk springen in het oog. Het geluid staat als een huis. Met een stevige afsluiter kan de band op een geslaagde avond terugkijken.

Een half uur later begint ReVamp en het is duidelijk te zien dat het gros van de half gevulde zaal hiervoor gekomen is. ‘Al degenen die in ReVamp willen spelen, moeten mannen met baarden zijn’, moet frontvrouw Floor Jansen misschien gedacht hebben bij het samenstellen van de live-band.

Jaap, Jord, Arjan, Matthias en Ruben; die hebben baarden en zetten een solide basis neer, waar Floor Jansen haar zeer uiteenlopende vocale kunsten op kwijt kan. In de tijden van After Forever  (Nederlandse gothic-metal band) is de opera-zang meer vertegenwoordigd geweest, maar nu laat de zangeres een diverser en zelfs spannender geluid horen.

Muzikaal borduurt het toch wel enigzins door op After Forever, al wordt het veelzijdige stempel van mede-songwriter Waldemar Sorychta (o.a. Grip Inc.) ook gauw duidelijk in de melodieuze, rustige passages en zelfs de vergelijking Fates Warning doemt op. ReVamp opent sterk en beukend met “Here’s My Hell”, al moet de zaal nog wat losser komen.

Daar waar op  het debuut album de grunts gezongen worden door George Oosthoek (ex-Orphanage), neemt live gitarist Jord Otto deze partijen voor zijn rekening. Hij dit doet met veel energie en passie, kortom een gedegen vervanger en dat schept verwachtingen voor de volgende plaat. De bandleden zijn stuk voor stuk bekwaam.

Floor  Jansen zingt loepzuiver, al valt het af en toe wel op dat er wat achtergrondzangpartijen ‘uit het doosje’ komen. Het tweede nummer “All Goodbyes Are Said” is wat rustiger en bevat Oosterse zanglijnen.

Ook spelen ze de Lady Gaga cover “Bad Romance”, maar dan wel volledig in een ReVamp jasje gestoken, wat goed valt in de zaal. Zo nu en dan lijken de gitaarsolo’s te verzuipen in de muur van geluid, al blijft de zang toch altijd mooi helder.

Na “Sweet Curse” volgt “Face Your Demons” en dat hebben de nekspieren van de meesten geweten, want het is ouderwets beuken geblazen! Vervolgens wordt er weer wat gas teruggenomen op “Under My Skin” wat ook wat symfonisch/progressief aandoet.

Voor de gevoelige snaar en vocale subtiliteiten is er ruimte in de ‘piano-ballad’ “I Lost Myself”. Hierna volle kracht vooruit met “Disdain”, wat wederom een aanslag op de nekspieren is.

Dan volgt één van de sterkste ReVamp nummers, “Trial Of Monsters”, wat zo nu en dan aan de filmische bombast van Nightwish doet denken, inclusief Turunesque uithalen à la ‘Slaying The Dreamer’. Nu de zaal helemaal ontdooid is, lijkt na drie nummers, waaronder de sterke afsluiter “Head Up High” de koek op.

Gelukkig komt ReVamp terug voor nog twee toegiften: “Energize Me” en “Disgraced” waarbij de zaal vol overtuiging meedoet. Het is voor hen die de kou trotseerden, een waardig avondje Mezz metal geworden!

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: