Home > Concerts > Maiden UniteD – sluit tour af op indrukwekkende wijze

Maiden UniteD – sluit tour af op indrukwekkende wijze

tekst: Silviapd
foto: Pauline van der Kraats

Weersomstandigheden werken tegen de dag dat Maiden UniteD in Azotod-Utrecht, de tour afsluit rond het debuut ‘ Mind The Acoustic Pieces.’ De voorafgaande Iron Maiden cover bands spelen voor een paar man, velen zitten vast in de sneeuw. Toch is de zaal goed gevuld wanneer het licht dooft, de gitaren worden gestemd en de kaarsen ontstoken. De headliner maakt zijn opwachting.

De witte sneeuwdeken buiten doet bijna warm aan wanneer, in een intieme setting, Damian Wilson (Threshold) inzet met ‘Where Eagles Dare.’ Een gevoelig nummer, wat meteen duidelijk maakt hoe uniek deze vertolking is. Hier geen vuurwerk, maar grootste heavy metal songs omgetoverd in een brok emotie door zanger Wilson.

De entourage is sfeervol; een donkere zaal met als middelpunt de band omringd door kandelaren, op de vloer een warm tapijt met band-opdruk. Iedere muzikant heeft een mok thee bedrukt met zijn naam. Alles is zo’n groot contrast met Iron Maiden en toch straalt het passie uit. Iedere noot is een ode aan deze muzikanten. Het debuut van Maiden UniteD draait om ‘Piece of Mind’ van Iron Maiden uit 1983. Waarvan het tweede acoustische nummer ‘The Trooper‘ heel herkenbaar is, en veel respons krijgt.

De band is opgericht door Joey Bruers, bekend als bassist van Up The Irons (deze Iron Maiden cover band heeft eerder die dag opgetreden). Hij praat de nummers aan elkaar, en hij doet dit vol enthousiasme en gevoel: hij is geroerd door het positieve ontvangt van het album, de fans en de mogelijkheid om hier te staan. Ondanks de vele meldingen dat mensen vast zitten, roept hij op om er een ‘cosy’ avond van te maken.

De getalenteerdheid blijkt wanneer ‘ Quest For Fire’ bij iedereen een gevoelige snaar raakt. Een mooi samenspel tussen Ruud Jolie en Joey Bruers, ingetogen en met bezieling. Halverwege ontvouwt het nummer zich, wanneer pianist Marco Kuypers (Silkstone, Vals Licht) inzet. Al snel geflankeerd door drummer Mike Coolen (Cloudmachine).

Het publiek luistert vooral, en is vrij timide. Damian geniet daarentegen van iedere seconde, ook is er veel interactie tussen de bandleden. De stem van Damian Wilson is loepzuiver, niet voor niets door Ronnie James Dio uitgeroepen tot een van de beste vocalisten. Hij duikt onverwacht op uit de zaal, dan rustig terug lopend naar het podium, zijn ogen ten hemel slaand. Het is allemaal even naturel. Hij is helemaal zichzelf en krijgt alle ruimte, mooi om te zien.

Het geluid is perfect, kristalhelder en mooi uitgebalanceerd. Nu vereist een akoestische set dat wel, maar dit overstijgt iedere verwachting. Ieder aanslag van de piano, trillende snaar of uithaal klinkt als een klok. Er is zorg besteed aan de details, en samen met een warm licht, zeker een van de beste shows van het jaar betreft kwaliteit.

Die With Your Boots On’ gaat door merg en been, zo goed weet Damian een gevoelige snaar te raken, maar dat komt mede door de bewerking die zeer minimalistisch blijft. Beginnend met een acoustisch basritme, uitbouwend met drums en gitaar en toch blijft het klein. De melodie ligt totaal in handen van Damian Wilson, die de spanning opbouwt met het volume en kracht in zijn stem. Werkend naar een climax, waar de hoge uithaal recht uit zijn hart komt. Ongemerkt zijn de drumpartijen grootser en de gitaren meer dominant. Zeker een van de beste nummers die avond.

Maiden UniteD mag dan in de kinderschoenen staan, onervaren zijn ze allerminst en dat laat de zorgvuldige uitwerking wel zien. Geen moment zakt het optreden in, al moet het publiek wel lang ontdooien. Halverwege is het gegil en geklap niet uit de lucht en leeft de band ook meer op. ‘ Flight Of Icarus’ is een bekende hit die goed aanslaat en herkenbaar blijft, verder is gekozen voor onbekendere nummers die nu weer tot leven komen.

Afsluiter ‘ Children Of The Damned‘  is een ontlading aan energie en er is duidelijk iets gebeurd gedurende deze avond: de zaal is ontspannen, velen genieten zichtbaar en ook de artiesten zien er opgelucht uit. Misschien zijn er zorgen om thuis te komen, maar dit is een waardige afsluiter van de eerste tour.

Een onvergetelijke avond, die alle ontberingen meer dan waard blijkt. Maiden UniteD maakt je stoutste verwachtingen waar. Het is alsof een deur open zwaait, en de kracht en emotie van Iron Maiden in alle eenvoud bloot komt te liggen. Een ware schat is ontdekt en dat maakt deze band een uitgesproken toevoeging in de metal scene: de muziek is uniek, puur, gevoelig en doet je verbazen.

Met dank aan: Maiden UniteD

  1. Susanne
    09/06/2011 at 22:36

    I dont know how I ended up here, but I like the reports about great music. Iron Maiden is awesome!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: