Home > Festivals > De Vrienden Van Amstel LIVE! – kleurrijk gezelschap zorgt voor vele hoogtepunten op dertiende editie

De Vrienden Van Amstel LIVE! – kleurrijk gezelschap zorgt voor vele hoogtepunten op dertiende editie

tekst: Silvia Deurwaarder
foto’s: Femke Hansen

In het vernieuwde Ahoy is vrijdag het startsein gegeven voor de concertreeks De Vrienden Van Amstel LIVE! Zanger Lee Towers is speciaal van zijn vakantie teruggekomen om dit Rotterdamse Sportpaleis te openen.

Op de meezinger ‘You’ll Never Walk Alone’ komt een rij bouwvakkers op, die het Sportpaleis hebben getransformeerd in een modern onderkomen.

De geluidstechniek is een van de grote veranderingen, los van de gebruikelijke aanpassingen zoals decor en de bekende immense kroonluchter. In de grootste kroeg is het aftellen begonnen, met gastheer Xander de Buisonjé. Onder luid geknal gaat dit unieke spektakel dan toch echt van start voor de ruim vijftienduizend bezoekers.

De echte opener van deze dertiende editie is Within Temptation, die al jaren garand staat voor een bombastische, dynamische show.  Een indrukwekkende rij fakkels gedragen door kloosterlingen, knallend vuurwerk en  zangeres Sharon den Adel die van grote hoogte neerdaalt tijdens ‘Ice Queen.’

Dit keer geen grote jurk, maar in stoer zwart; een kleine gedaantewisseling.  De nieuwe single ‘Faster’ is krachtig met gierende gitaren en opzwepende drums.

Rook spuwers, vuurwerk, sneeuw, grote videoprojecties: het is er allemaal. Met haar spontaniteit weet Sharon de aandacht vast te houden, er is dan ook veel feedback uit de zaal. ‘Mother Earth’ is een prachtige afsluiter.

Na een enorme knal is het omschakelen naar het podium achterin Ahoy, waar Guus Meeuwis de huiskamersfeer compleet maakt.‘Brabant’ speelt hij samen met Acda en de Munnik, een mooie samenzang.

Het bier vloeit rijkelijk en de sfeer zit er goed in, dat beloofd nog wat voor de komende zes concerten, die allen uitverkocht zijn. In totaal goed voor 90.000 feestende bezoekers.

De avond staat bol van de verrassingen, er zijn bijzonder artiesten combinaties en bij allen is het enthousiasme van het gezicht te lezen.

Ook is er meer ruimte om eigen nummers te brengen, wat de spanning doet toenemen. Je weet immers niet wanneer je wie kan verwachten! Onaangekondigd is Jan Smit ook van de partij, en wordt er onderling veel gerouleerd. Sinds 1999 een buitengewoon goed concept wat wederom zijn succes bewijst!

Acda en de Munnik spelen ‘Zij Maakt Het Verschil’  met Frank Boeijen, een kippenvel moment op het achterste podium.  Ook bij Laura Jansen wederom een hoogtepunt met haar hit ‘Wicked World.’

Ze maakt entree in een vertederende blauwgroene jurk achter een enorme vleugel, maar bovenal wat een prachtige stem! Het is jammer dat vrouwen onder vertegenwoordigd zijn door het afzeggen van Caro Emerald, maar dat mag de sfeer niet drukken. Waarna het de beurt is aan Di-rect om achterin met de nodige dosis energie het publiek op te zwepen.

Frank Boeijen weet met ‘Zwart Wit’  een prachtig show neer te zetten op het hoofdpodium. De entourage is even bijzonder, met een grote rij drummers op de brug voor het videoscherm, wordt je aandacht gevangen.

De 3JS zingen mee op ‘Kronenburger Park.’  Xander de Boujousie laat ook van zich horen en is de hele avond een ontspannen en genietende gastheer in ‘ zijn’  kroeg.

Een voorproefje van de Helden van Amstel Live, wanneer Jan Smit een ode brengt aan Bryan Adams met een geslaagde versie van ‘Summer Of 69’  en ‘Everything I do, I do It For You.’ Dan is het de beurt aan Alain Clark om met zijn vader het wonderschone ‘Father And Son’ te spelen.

De hoogtepunten stapelen zich snel op. BLØF maakt zijn entree met ‘Aan De Kust’  wat massaal wordt meegezongen, Ahoy zindert en bruist.

Alain Clark komt de band vergezellen tijdens ‘Holiday In Spain.’ Zonder adempauze door op de bierdop, zo onder de kroonluchter, naar ‘Margherita’ met Laura Jansen achter de piano en Acda en de Munnink in een betoverende samenzang. Het is een aaneenschakelingen van prachtige momenten, die je blijven verbazen.

De klapper van dit spektakel is het eerbetoon aan Marco Borsato, door een imponerende versie van ‘Rood.’  Een glansrol voor zanger Jan Dulles van de 3JS, hij legt veel gevoel in het nummer en overtreft zichzelf.

Met cello’s en violen zwelt het nummer aan, tot een grote climax. Waar Ierse dansers in rood, door de sneeuwval van snippers, de show stelen.

Na de explosie aan vuurwerk, klinkt de stem van Guus Meeuwis uit grote hoogte. Een loopbrug in de nok van Ahoy, ontspannend ‘ Er Is Een Nacht’ zingend.

Jan Smit en Guus verenigen zich op het hoofdpodium, waarna de finale losbarst. Iedereen verschijnt op het podium om nog een keer te proosten en te genieten van het uitzinnige publiek.

Zoals Xander de Buisonjé het samenvat: “Lieve mensen, dit was het dan!” Nog een keer rennen de artiesten naar het midden, onder een regen van snippers, applaus en geschreeuw. Een geweldige avond, die alweer doet verlangen naar volgend jaar!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: