Home > CD reviews > Liv Kristine – Skintight

Liv Kristine – Skintight

tekst: Gerianne Meijer

band: Liv Kristine
album: Skintight
genre: easy-listening / pop
release: 27 August 2010
label: Napalm Records

De Noorse Liv Kristine is bij mensen uit de metal scene vooral bekend door Leaves Eyes en Theatre of Tragedy. De blonde zangeres heeft daarnaast echter ook een aardige solocarriere opgebouwd: Skintight is haar derde soloalbum. Deze solo uitstapjes zijn minder hard en meer emotioneel en persoonlijk dan haar werk bij voorgenoemde bands.

Ideaal dus voor mensen die niet houden van dit hardere werk, maar die wel graag willen genieten van haar zachte, hoge stem en emotievolle teksten. Het eerste nummer, de titeltrack van het album, is ietwat vreemd. Het begint met een ritmische elektronische intro en bevat popachtige vocalen. Het nummer wordt af en toe wat harder, maar blijft overal de popachtige sfeer houden. Ik heb bij dit nummer het idee dat Liv zich qua zang wat inhoudt en dat ze zeker meer volume kan geven.

Het daaropvolgende Twofold laat zien dat ze inderdaad beter kan. Dit is een prachtig rustig nummer, met fragiele zang en een akoestische gitaar, die later overgaat in een elektrische. Dit samenspel geeft een mooie sfeer, met dank aan de gitarist Thorsten Bauer (Leaves Eyes, die veel meegeschreven heeft).

Love in Grey is ook een mooi ingetogen nummer. De akoestische gitaar schept een melancholische sfeer, die versterkt wordt door de zang. In het refrein laat Kristine even haar hoge uithaal horen, wat erg mooi is. De wisselwerking tussen gitaar en zang verweeft een extra laag door het nummer.

Emotional Catastrophiesis is steviger rocknummer. Het bevat ritmische gitaren en verleidelijke zang. Dit nummer doet af en toe, verrassend genoeg, aan Muse denken. Het refrein is pakkend en de cello op het eind geeft een interessante finishing touch aan het nummer.

Versified Harmonies is een van de beste nummers op het album, het ligt lekker in het gehoor en verveelt niet. De elektrische gitaar legt een goede basis waarop de zachte, hoge en soms hese stem van Liv kan steunen. Samen tillen ze het nummer naar een hoger niveau. Een ruwe diamant, die zekere andere kwaliteiten van deze zangeres laat zien.

Afsluiter The Rarest Flower is een zwaar, emotioneel nummer. De breekbare zang van Kristine wordt alleen ondersteund door een zwaarmoedige piano melodie van Oliver Palotai (bekend van Kamelot!) en cello van Christoph Kutzer. De zang van dit nummer is zonder onderbrekingen opgenomen, wat ervoor zorgt dat het niet overal even perfect is, maar het geeft wel een extra lading aan dit nummer. Erg gedurfd van Liv Kristine om zich zo open te stellen. Een zeer waardige afsluiter!

Conclusie
Al met al laat Liv Kristine hier zien dat ze van meerdere markten thuis is. Alle songteksten zijn door haarzelf geschreven, wat dit album extra eigen maakt. Persoonlijk hoor ik haar liever met een wat hardere achtergrond, maar haar stem komt ook zeer goed tot recht in de pop-rock sfeer die dit album levert. Heb je behoefte aan een album met rustige nummers met een emotionele sfeer en prachtige vocalen, met hier en daar een goed rocknummer, dan is Skintight zeker iets voor jou!

Rating
7.3 /10

Website
Liv Kristine: http://www.livkristine.de/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: