Home > Concerts > Winterborn II – alternatief en excentriek festival in Baroeg

Winterborn II – alternatief en excentriek festival in Baroeg

tekst: Dennis van der Maden
foto’s: Marc de Jong

Het Rotterdamse poppodium Baroeg stroomt langzaam vol voor het jaarlijkse, alternatieve winterfestival Winterborn. Blauw haar, geschminkte gezichten en mannen met leren laarzen tot net onder de knieën zijn nog maar enkele voorbeelden van het excentrieke publiek. Niet alleen het publiek is alternatief, de artiesten ook.

La Lune Noire opent het festival. Door een slordigheidje start de muziek te vroeg, maar wanneer dit recht gezet is, komen ze bombastisch het podium op. De excentriciteit spat er van af. De een met zijn broek in zijn lange kisten met gespen en een zonnebril op, de ander met zijn haar in een staart, een hoge hoed en een opvallende bril op zijn hoofd.

Zweverige muziek wordt ingezet met electro-wave sounds die doen denken aan een donkere versie van Kraftwerk. De synthesizermuziek in combinatie met een elektrisch drumstel en gitaarwerk vol effecten geeft een bijzondere sfeer aan het optreden. De doordringende zang past goed bij de zweverige sound.

La Lune Noire wordt tegen de avond opgevolgd door de indie-rockband The Spirals. De band stond onlangs in Paradiso en komt binnenkort met hun eerste album. Zanger Stooker doet tijdens het optreden aan Mick Jagger denken. Hij zingt compleet anders maar toch veroorzaakt een strak, glitterend, te kort shirtje dat regelmatig zijn onderbuik blootgeeft, deze vergelijking.

Zijn stem is krachtig en past perfect in de new wave-sfeer van de band. Het leuke gitaarwerk geeft een goed Brits rockgevoel. Britpop van eigen bodem. Ze stonden niet voor niets in het voorprogramma van Suede. Vooral het instrumentale nummer zorgt voor kippenvel als de hele zaal van de gitaar- en drumklanken geniet. Met het pakkende nummer ‘Sky High’ sluiten ze knallend af.

Sophya begint haar optreden met een zoen op de lippen van een soort plastic buste die ze bitch noemt. Een grote band verzorgt de effectenrijke indie achtergrondmuziek. Over de stem van Sophya zitten minstens zoveel effecten. Haar nummers zijn eenzijdig en houden een vaste stijl en vorm aan. Anders is het optreden van Luxury Stranger.

Geen ingewikkelde poespas; een zanger tevens gitarist, een drummer en een bassist. Rock met stevige riffs, hier en daar een aardige solo en altijd een lekker drumritme. Het drietal speelt krachtig en goed. De een met een wit geschminkt gezicht, zwarte nek en zwarte ogen, de ander met een zwarte streep horizontaal over zijn ogen en rastahaar. Pakkende ritmes en melodieën, gecombineerd met het enthousiasme en de passie waarmee ze spelen, zorgen voor een prima performance. Het publiek, dat naar mate het festival vordert flink gegroeid is, gaat dan ook uit zijn dak.

Luxury Stranger was een prima voorbereiding op het hoogtepunt van het festival. De optredens zijn uitgelopen, dus wordt er snel opgeruimd en alles klaar gezet voor The Chameleon Vox, het overblijfsel van de jaren ’80 band The Chameleons. Na een herstart in 2000 waren ze drie jaar later gestopt. Niet definitief, zanger Mark Burgess richtte met drummer John ‘Lever The Chameleons Vox’ op om hun oude glorietijden te herleven.

De Britse postpunk band rockt nog als vanouds. De inmiddels vijftig jaar oude zanger zingt nog even krachtig. Zijn stem klinkt nog hetzelfde als op de platen en hij zingt fanatiek waardoor hij het publiek direct voor zich wint. Instrumentaal is de muziek druk, mede omdat ze met drie gitaristen op het podium staan. Dat zorgt voor een dominant en sterk geluid op het volle podium in de Baroeg.

De bekende nummers van vroeger zijn echter pakkend en geliefd. Ondermeer ‘Tears’, ‘Monkeyland’, ‘Swamp Thing’ en ‘Paper Tiger’ brengen de sfeer er goed in. Het publiek springt met hetzelfde enthousiasme mee als vijfentwintig jaar geleden. Na het optreden krijgt de band een staande ovatie. Breed glimlachend verlaat zanger Mark Burgess en consorten het podium.

De Baroeg kan spreken over een succesvolle tweede Winterborn editie, een uniek festival wat zeker volle zalen trekt en de alternatievelingen een podium biedt met zeer diverse en dynamische acts. Op naar volgend jaar!


Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: