Home > Concerts > Agua de Annique – metalheads en softe popliefhebbers zij aan zij

Agua de Annique – metalheads en softe popliefhebbers zij aan zij

tekst: Dennis van der Maden
foto: Marc de Jong

Bibelot is op vijf februari het strijdtoneel van Agua de Annique, de nieuwe band van zangeres Anneke van Giersbergen. Met deze bezetting is ze een totaal andere weg ingeslagen dan het repertoire waarmee ze bekend is geworden. Haar oeuvre bestaat nu uit pakkende pop songs en lekkere rock nummers.

Het poppodium is goed gevuld voor dit optreden. Er zijn veel liefhebbers aanwezig van haar periode met de metalband The Gathering. Aan de andere kant zijn er ook veel bezoekers die uit interesse haar pop muziek komen bewonderen. Als de -op dit moment- blonde verschijning het podium op komt, dringt iedereen zich naar voren en wordt het stil in de zaal.

De drummer tikt af en een gitaar- en basriff worden ingezet. De stem van Anneke galmt door de zaal. Ze zingt pakkende nummers met hoge, lange noten. Van rustige, mooie ballads als ‘Home Again’ en ‘The Blower’s Daughter’ tot drukkere, snellere rocknummers als ‘Physical’ en ‘Witnesses’. De rustige nummers speelt Anneke meestal solo. Ze gebruikt dan een akoestische gitaar of haar piano. Met haar doordringende stem brengt ze de essentie van haar teksten glashelder over.

Of ze  nu de rustige nummers zittend achter haar piano doet, of stilstaand voor de microfoon met haar akoestische gitaar, het slaat allemaal even goed aan. De rode Gibson SG gitaar verschijnt bij de stevige nummers, om voor een pittig contrast te zorgen.

Ze swingt op het podium en slaat de snaren met een snelle slag aan. Ze heeft een formatie rond zich, die zeker niet aan energie onder doet: de drummer speelt met regelmaat een hard ritme met leuke fills. De gitarist speelt hier af en toe korte maar pakkende gitaarsolo’s op.

Anneke sluit de nummers glimlachend af, met gloeiende wangen, waarna ze een groot applaus krijgt.  Ze heeft ook een gezonde dosis humor in huis, dat blijkt halverwege haar optreden. De zevenendertig-jarige Brabantse vertelt dat ze ‘een belangrijke mededeling’ heeft.

Nee, ik ben niet zwanger hoor”, voegt ze er snel aan toe. “Ik hoorde dat Sharon van Within Temptation zwanger is, maar ik ben niet zwanger. En als mensen zeggen dat ik wat dikker ben, zeg ik altijd dat ik in een rustige periode zit, dan mag dat”, zegt ze giechelend.

De belangrijke aankondiging houdt  in dat ze een nummer voor het eerst live gaat spelen. “Ik geef nu aan dat ik dit voor het eerst live ga doen, dus als het fout gaat heb ik mezelf ingedekt”, grapt ze. De performance is prima en foutloos, al neemt ze wel menigeen in de maling.

Op een gegeven moment stopt ze ineens met spelen gitaar spelen, terwijl het geluid van haar gitaar doorgaat. Ze blijkt haar tokkel op te hebben genomen, waarna ze bovenop haar eigen spel een akoestische gitaarsolo speelt. Na een mooie toegift neemt ze zwaaiend en lachend afscheid van het publiek, dat zich na het optreden richting het café van Bibelot begeeft.

In het zogenaamde ‘Bubbles’ geeft namelijk het talent Zoé Red nog een optreden. De Nederlandse jazz- en soul zangeres gaat optreden op een verhoging van enkele centimeters.

Het podium van twee bij drie staat volgepropt met een contrabas, een klein en grappig drumstel dat op een stapel boeken staat (waaronder ‘Life’ van Keith Richards), een elektrisch Hammond-orgel en een krukje waar de akoestische gitarist op gaat zitten.

De jonge Zoé gaat achter het orgel zitten en speelt haar eerste noten. Haar stem drukt meteen een stempel op het optreden. Ze heeft een mooie soulstem en in het eerste nummer gaat ze heel speels om met de dynamiek. De daaropvolgende nummers zijn stabieler en brengen een goede sfeer in het café. Een iets te goede sfeer lijkt het, veel mensen praten door de muziek heen, wat storend kan zijn. Toch blijft de muziek altijd duidelijk hoorbaar en geeft het een gezellige indruk.

Zoé zingt zowel zang technisch kleine nummers, regelmatig met behoorlijk veel pit en snelheid. Als nummers met lange, hoge noten. Waarmee ze duidelijk maakt dat ze niet alleen een mooie verschijning is, maar ook daadwerkelijk een fantastische stem heeft. Haar nummers hebben inhoud en met onderwerpen als liefdes dilemma’s. Na haar optreden krijgt ze een applaus en speelt ze het laatste nummer nog een keer, op verzoek uit het café. Een sfeervolle avond met twee betoverende zangeressen!

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: