Home > CD reviews > Turisas – Stand Up And Fight

Turisas – Stand Up And Fight

tekst: Gerianne Meijer

band: Turisas
album: Stand Up And Fight
genre: folk metal
release: 28 februari 2011
label: Century Media

Turisas is eind van de jaren negentig opgericht door Mathias Nygård (vocals, keyboards en orchestrale programmering) en gitarist Jussi Wickström. Het debuutalbum ‘Battle Metal’ zag het levenslicht in 2004. Het daaropvolgende ‘The Varangian Way’ werd uitgebracht in 2007.

Het succes van dit album zorgde ervoor dat de band veelvuldig kon toeren over de hele wereld met onder andere Iced Earth, Dragonforce en Cradle of Filth.

In 2009 begon het schrijfproces voor het huidige wapenfeit van de band: ‘Stand up and Fight.’ Het woord wapenfeit kan bijna letterlijk genomen worden, want deze band specialiseert zich in epische viking metal met mannenkoren en zelfs een accordeonist in de line-up (Netta Skog).

Opener ‘The March of the Varangian Guard’ voegt de daad meteen bij het woord. Het nummer heeft gelijk de aandacht door de lage zang van Mathias, en het refrein gezongen door een koor. Door de gesproken stukken en de arrangementen doet dit nummer denken aan een echt strijdlied. De gitaarsolo smaakt ook zeker naar meer!

Bij ‘Take the Day’ vullen de ritmische drum en gitaar elkaar mooi aan. Het nummer heeft een mooi opgebouwde zanglijn die overgaat in grunts. Bij vlagen doet die zanglijn denken aan Tony Kakko van Sonata Arctica. Het enige minpuntje is dat ik graag had gezien dat de gitaren wat meer op de voorgrond zouden staan, in plaats van het orkest.

Venetoi! – Prasinoi’ roept beelden op van een middeleeuws toernooi: je hoort zelfs gejuich van het publiek. Dit nummer heeft gierende gitaren en snelle drums, zodoende had ik het liever als een instrumentaal nummer gezien. Naar mijn idee leidt de zang bij dit nummer af van de sfeer. Dit gevoel heb ik gedurende het album wel vaker, met name bij de gesproken stukken. Deze zijn naar mijn idee lang niet altijd nodig, al kan het een keuze zijn van de producer.

Dit gevoel van ‘overbodigheid’ komt vooral naar voren bij ‘The Great Escape.’ Dit nummer heeft pakkende gitaren en drums en een mooie outro, maar de grunts en de gesproken stukken gaan na een tijdje storen.  Het epische ‘End of an Empire’ heeft een erg mooie piano en mooi opgebouwde zang. Ik krijg af en toe een beetje het idee dat het een metal-musical is. Dit wordt ondersteund door het gevoel dat dit nummer echt een verhaal vertelt. Dit is een totaal andere invalshoek en origineel.

Afsluiter ‘The Bospherus Freezes Over’ is ook een nummer wat instrumentaal goed had uitgepakt. De prachtige arrangementen op dit album doen namelijk bij vlagen denken aan instrumentale nummers van Nightwish en deze mogen dus best wat meer op de voorgrond gezet worden.

Conclusie
Na het beluisteren van dit album bekruipt me een beetje het gevoel alsof de band niet goed weet welke elementen ze graag willen laten horen. Turisas heeft namelijk alles in huis: prachtige arrangementen, zuivere zang, een geweldige gitarist en meeslepende teksten. Daarnaast hebben ze nog een prima violist Olli Vänskä, luister maar naar ‘Fear the Fear’, drummer (Tude Lehtonen), accordeonist en bassist (Hannes Horma).

Al deze elementen vormen naar mijn idee niet altijd één geheel. Graag zou ik de gitaren wat meer op de voorgrond willen zien en een instrumentaal nummer hier of daar. Maar dit terzijde is ‘Stand Up And Fight’ wel een prima, lekker in het oor liggend album! Met name voor mensen die houden van epische viking metal, is dit zeker een pareltje.

Rating
7.5/10

Website
http://www.turisas.com/main.html

Turisas gaat op tour door Europa:  begeef je dan op 22 maart naar de Melkweg of op 20 maart naar de Biebob in Vosselaar.

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: