Home > Concerts > Clan of Xymox – krachtig optreden in Tivoli

Clan of Xymox – krachtig optreden in Tivoli

tekst en foto’s: Nando Harmsen copyright protected.

Clan of Xymox @ Tivoli by nandoonlineIn 2009 zag het negende volwaardige album van Clan of XymoxIn Love We Trust’ het daglicht. Met dit album plaatste de band van Ronny Moorings zich wederom als toonaangevende gothic new wave band op de kaart.

De tour die volgde bracht Clan of Xymox door heel Europa, Brooklyn New York en natuurlijk Tivoli tijdens het Summer Darkness Festival. Nu staan ze wederom in Tivoli met in het vooruitzicht het nieuw album ‘Darkest Hour’ dat in mei dit jaar zal uitkomen.

Fertile Reality @ Tivoli de Helling

De aftrap van de avond wordt genomen door Fertile Reality. Dit kwartet begon in 1994 met een mix van muziek die geïnspireerd was door Swansen Hawkind. Al snel ging het de richting in van een post-punk new wave band met nummers die terug te voeren zijn naar Joy Division en Wire.

Zanger en frontman Paul Broekhuizen is een bijzondere verschijning op het podium. Zijn statische, of beter gezegd houterige voorkomen, heeft zijn charmes. De nummers zijn ingetogen maar weten het publiek te boeien.

Onlangs speelden ze samen met Consumer Junk, een nevenproject van NG-Pro frontman Gerwin van Ruiswijk, in de 013 Batcave. Tijdens het optreden hier in Tivoli, op een volwaardig podium, komt de band beter uit de verf en kan met recht een welgemeend applaus van het publiek in ontvangst nemen.

Clan of Xymox @ Tivoli

Wanneer Clan of Xymox hun plaats op het podium in neemt is de Helling erg vol. Zoals verwacht wordt het optreden geopend met ‘Stranger’ dat nog uit de begintijd van de band stamt. Met dit nummer wordt de toon gezet voor een optreden dat tegelijkertijd ingetogen als krachtig is.

De band heeft er zin in, dat duidelijk uit het humeur van de bandleden blijkt. Hoe donker en zwart de muziek ook is; de aangename vriendelijkheid op het podium tempert dit gevoel. Toch klinkt de stem van Moorings heerlijk donker zoals we dat van hem kennen.

Clan of Xymox @ TivoliHet gemak waarmee hij de nummers ten gehore brengt laat de lange podium ervaring zien die hij met Clan of Xymox geniet. De set blijkt een gevarieerde greep uit de geschiedenis van de band te zijn.

We worden getrakteerd op ‘Hail Mary’ (2009), ‘Farewell’ (2003), ‘Jasmine and Roses’ (1999), ‘This World’ (1997), en de zeer geslaagde cover ‘Heroes’ van David Bowie.  Helaas krijgen we geen nummers van hun nieuwe album ‘Darkest Hour’ te horen.  Zowel zaal als band geniet van de avond. Ronny Moorings weet van geen ophouden.

Clan of Xymox @ Tivoli

Nadat de band zich even een moment heeft teruggetrokken komen ze terug  voor niet alleen een toegift maar voor een complete nieuwe set nummers die ons verder terug in de tijd brengt tot aan de wortels, het begin van Clan of Xymox in de jaren tachtig met onder andere ‘Louise’ (1986), ‘Muscovite M (1986) en ‘A Day’ (1985).

Aan alles komt een eind. Na ruim anderhalf uur spelen verlaat de band het podium met een  meer dan geslaagd optreden achter de rug. Clan of Xymox heeft wederom laten zien dat ze niet alleen een van de oudste new wave bands zijn die Nederland rijk is, maar zeker een van de meest succesvolle.

Setlist
Stranger
Love Got Lost
In Love We Trust
Jasmine And Roses
Hail Mary
This World
Emily
Out Of The Rain
Heroes
Farewell
There’s No Tomorrow
Back Door
Louise
Cry In The Wind
A Day
Innocent
Muscovite M
Michelle
Weak In My Knees
Calling You Out
Craving
Obsession

Clan of Xymox http://www.clanofxymox.com
Fertile Reality http://www.fertilereality.com/

 

Meer foto’s: http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=257

Advertisements
Categories: Concerts
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: