Home > Concerts > K’s Choice en Arid – Belgen bezorgen Metropool een ontroerende en onvergetelijke avond.

K’s Choice en Arid – Belgen bezorgen Metropool een ontroerende en onvergetelijke avond.

tekst: Silviapd
foto’s: Henk-Jan Graven

Wanneer de succesvolle Belgische band K’s Choice in 2003 de gitaar in de wilgen hangt voor een pauze die tot 2009 zal duren, zijn velen bedroefd.

Al hebben broer en zus Bettens ieder een succesvolle solo carrière, het is betreurenswaardig dat die prachtige nummers zoals de megahit ‘Not An Addict’ niet meer ten gehore worden gebracht.

Gelukkig komt daar nu verandering in! Vorig jaar stonden ze al op grote festivals zoals Dauwpop en de Zwarte Cross, maar nu zijn ze terug voor een intiem optreden in het Metropool.

Tevens afkomstig uit België, is de rockband Arid als opener van de avond. Voor velen geen onbekende, want eind jaren negentig speelden ze veelvuldig met K’s Choice.

Ook stonden ze vorig jaar nog op het Huntenpop festival. Al is het voor de jongere generatie fans een eerste kennismaking op deze tour, waar vele shows zijn uitverkocht.

Het eerste nummer ‘Broken Dancer’ is de single van het recente album ‘Under The Cold Street Lights’. Een uitgesponnen nummer, waar de loepzuivere stem van Jasper Steverlinck meteen de aandacht vast houdt. Wat ingetogen begint explodeert in een opzwepend nummer, met een mooi samenspel tussen alle bandleden.

Het is niet verrassend dat de parallel wordt getrokken met Coldplay of Muse, en Arid heeft zeker het kaliber van een grote stadionact. Het is een genot om deze set te aanschouwen: wat een prachtig geluid in het Metropool!

Naast een getalenteerde gitarist, is Steverlinck een charismatische zanger die oogcontact houdt met de zaal, ondanks het gepraat en gelach van het publiek . Naast de dromige sfeer, weet Arid ook makkelijk om te schakelen naar een gevarieerd rocksound, met opzwepende drums van Steven van Havere.

Zoals ‘All That Is Here’ waar wederom de stem van Jasper Steverlinck je weg doet dromen, en je weer op aarde doet belanden wanneer hij zonder gitaar maar met het microfoonsnoer om zijn nek, zich naar de rand van het podium begeeft met wapperend colbert. In de linkerhoek speelt gitarist David Du Pré ontspannen verder, bescheiden en ingetogen. Het is verbazingwekkend hoe schoonheid opeens zo’n sterk rauw randje kan krijgen tijdens dat ene nummer.

Die karakterwisseling blijkt wel wanneer naadloos overgegaan wordt op een minuut ‘Like A Prayer’ van Madonna; het publiek is enthousiast en het ijs gebroken.

Er is ontzettend goed nagedacht over de setlist, want het krachtige ‘Custom Gold’ doet de volle zaal opleven. Zo weet Arid met enthousiasme en passie bij velen een glimlach te ontlokken. Als klap op de vuurpeil springt Stevenlinck zonder aarzeling het publiek in.

Wanneer met ‘ When It’s Over’ toch echt een eind komt aan dit prachtige optreden, is de zaal stil en onder de indruk. Arid heeft het Metropool plat gespeeld!

Het podium ondergaat een transformatie voor K’s Choice: tapijten op de vloer, stoelen neergezet en een imponerende set gitaren aan de zijkant. Het wordt dringen vooraan en dan opeens staan ze daar met de gitaren in de hand. Wanneer Sarah Bettens inzet, stopt ze vrij abrupt: “Ik vond mijn drummer even niet.

De eerste set bestaat uit een acoustisch deel, met opener ‘Favorite Adventure’ waar de warme stem van Sarah Bettens meteen een gevoelige snaar raakt. Het lijkt haar niet te deren dat ze zo dicht bij het publiek zit en iedereen haar aanstaart. Af en toe de ogend sluitend, dan weer glimlachend naar de zaal.

Ze geniet zichtbaar, en straalt een warme positiviteit uit. Jaren geleden kon niemand dromen dat deze prachtige band nog op het podium zou staan, nu komt een wens van velen in vervulling en hoe!

Alle facetten van K’s Choice komen deze avond aan bod: van breekbaar, gevoelig, tot rauw en rockend. Dan allemaal in de perfecte setting, het geluid is prachtig en doet de nummers helemaal tot zijn recht komen. Daarnaast is er een intieme sfeer, waar de emotie van ieders gezicht te lezen is.

Op ‘ Along For The Ride’ legt Sarah Bettens de gitaar neer, en vormen toetsenist Reinout Swinnen met broer Gert Bettens de basis voor haar gevoelige stem. Ze wiebelt soms met de benen, de maat meedeinend al is ze verder vrij ingetogen: ze laat haar stem spreken.

Butterflies Instead’ wordt luid meegezongen door de zaal, die bijna de mooie samenzang tussen broer en zus overstemt. Kippenvel staat op mijn arm, en doet de spanning toenemen. ‘ Life For Real’ weet dit met gemak te overtreffen, de intensiteit is groots.

Let It Grow’ van het recente album ‘Echo Mountain’ is de hekkensluiter met stevige drumwerk van Koen Lieckens. De meer uptempo melodie doet de energie toenemen.

De plectrums worden terug gestopt in de broekzak, waarna Sarah Bettens de pauze inluidt met een bescheiden “bedankt voor het luisteren.” De lichten doven en het wordt drukker vooraan.

Dan gaat er een grote bak licht aan en is het even knipperen om me ervan te vergewissen dat hier toch echt de zelfde K’S Choice staat, want opeens is de band getransformeerd van easy-listening naar een rockgroep met de bijbehorende energieke performance en stevig geluid.

Believe’ blaast iedereen omver, en het is meteen duidelijk dat de fans alles woord voor woord kunnen meezingen. De sfeer zit er goed in en het is nu echt genieten wanneer een andere bekende hit ‘Almost Happy’ wordt ingezet. Er is veel interactie tussen de bandleden, waar het plezier en enthousiasme vanaf straalt. K’s Choice is terug als nooit tevoren en ze worden warm omarmd!

Sarah Bettens rent heen en weer, soms meeklappend op de rug van haar Gibson. Ze is een artiest in hart en nieren en geflankeerd door Gert Bettens is ze zichtbaar in haar element. Bassist Eric Grossman aan de rechterkant, maant het publiek breed lachend aan nog meer mee te klappen.

Van de nieuwste plaat komt  het swingende ‘Come Live The Life’ wat goed aanslaat. Incluis een gierende gitaar solo die uitmondt in een vrolijk samenspel van alle muzikanten. Een intense blijheid komt boven bij de luisteraars.

Echt tijd om bij te komen is er niet, want K’s Choice gaat met een enorme dosis energie rap door de setlist heen. Bij de eerste tonen van ‘Not An Addict’ is het gejuich niet uit de lucht en Sarah Bettens laat de zaal aan het woord, waarna ze al lachend deze grote hit weer laat knallen om zonder adempauze ‘Echo Mountain’ ten gehore te brengen.

Deze energie explosie doet de adrenaline stijgen en de hele zaal is uitzinnig, zelfs op het balkon wordt flink meegeklapt. ‘Another Year’ brengt de rust terug, waar Sarah Bettens zonder gitaar nu in het midden van het podium staat.

Wederom een aaneenschakeling van hoogtepunten en de verwachtingen worden zo makkelijk waar gemaakt. Het melodieuze gitaar geluid van Gert Bettens is het startsein voor ‘If You’re Not Scared.’

De wat hese stem van Sarah Bettens, krijgt een zacht en gevoelig tegenwicht van Gert Bettens. Na deze uitgebreide show valt toch echt doek, maar na veel geklap en gegil verschijnen de stoelen weer op het podium.

Gert Bettens alleen met de gitaar op ‘Shadowman’ is de kers op de taart, zo klein en ingetogen en het geluid is simpelweg perfect. Zijn gitaarspel is uitmuntend en het is dan ook doodstil in de zaal.

Voor de allerlaatste keer komt K’s Choice samen om de favoriet ‘Everything For Free’ te spelen. Opeens gaan de zaallichten aan en verbaasd begint de band te lachen, dan valt het even stil.

Sarah Bettens grijpt die gelegenheid aan voor een dankwoord: “We zijn nog niet moe en ik wil jullie bedanken voor de mooie avond hier in Hengelo!” Dan na de laatste toegift ‘ God In My Bed’ en een buiging verlaten de sympathieke zuiderburen toch echt het podium.

Met een brok in de keel, stil nagenietend keer ik huiswaarts en terwijl ik dit schrijf borrelt een grote blijdschap op: wat een indrukwekkende avond!

K’s Choice is zeker te groot voor de Benelux en heeft zich nu echt op de kaart geplaatst. Ik kan namens allen spreken dat het een intense, onvergetelijke avond is gebleken die nog lang zal bijblijven!

Advertisements
 1. Jasper
  08/03/2011 at 16:40

  Erg leuk artikel! Leuke herbeleving van de avond…
  (reactie Musiccredo: bedankt Jasper voor het opmerken van de naamscorrectie).

 2. Susan
  08/03/2011 at 22:13

  Mooi artikel,omschreven alsof je er een beetje bij bent.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: