Home > CD reviews > Imperia – Secret Passion

Imperia – Secret Passion

tekst: Gerianne Meijer

band: Imperia
album: Secret Passion
genre: gothic- epic metal
release: 25 maart 2011
label: Massacre Records

Secret Passion‘ is het derde album van Imperia, de band van de Noorse Helena Michaelsen (ex-Trail of Tears). Debuutalbum ‘The Ancient Dance of Qetesh’ stamt uit 2004.

In de maanden na het uitbrengen van dit album heeft de band veelvuldig getoerd en stonden ze onder andere in het voorprogramma van Nightwish in Amsterdam.

Ondergetekende was daar bij en was toen erg onder de indruk van de stem van Michaelsen. Sindsdien is de band van mijn radar gevallen om een paar weken geleden weer op te duiken in de vorm van dit nieuwe album ‘Secret Passion‘.

Opener ‘Touch of Your Hand’ brengt helaas weinig verrassends betreft gothic metal. Het laat een muur van piano, gitaar en drums horen om daarna te vervagen naar zang en een elektronische  melodie. De teksten komen wat clichématig op mij over, maar het refrein is daarentegen wel pakkend.

Het titelnummer maakt mij een stuk vrolijker. Dit nummer heeft een oosters aandoend intro, waardoor het een folky sfeer krijgt. Dit in combinatie met hoge zang, cello, raggende gitaren en een erg catchy refrein wat dagen in je hoofd blijkt hangen, maakt dat ik nieuwsgierig wordt naar de rest van het album.

Out of Sight’ maakt mijn verwachtingen waar. Het nummer weet een emotionele sfeer te scheppen door een combinatie van piano/keys en drum. Ook de zang draagt bij aan de sfeer, deze is niet te overdreven, maar wel krachtig. Alle elementen kloppen bij dit nummer en maken een goed geheel. Complimenten ook voor de gitarist Jan Örkki Yrlund. De solo in dit nummer is erg meeslepend. De gitaar door het hele album heen is overigens er goed.

Let Down’ laat de kwaliteiten zien van gastcelliste Tina Guo. De cello vorm een prachtige aanvulling op rustige drum (Steve Wolz), piano en de hoge zang van Helena. Het bombastische refrein en de prachtige gitaarsolo geven de ballad een diepere laag. Zeker een uitschieter op dit album!

Like Rain’ doet mij erg denken aan onze eigen band Delain. Met name de arrangementen, gemaakt door Oliver Phillipps (Everon) en de zang. Hoewel het zeker geen belediging is om vergeleken te worden met deze band, zie ik toch liever het eigen karakter van Imperia.

Deze komt gelukkig beter naar voren in ‘Suicide.’ Dit nummer heeft een folky intro om daarna snoerhard te worden. De zang is erg krachtig. Helena wendt hier haar hekserig aandoende opera zang aan. Wat mij betreft mag ze hier vaker gebruik van maken. Dit zorgt namelijk voor een duistere onvoorspelbare sfeer, in tegenstelling tot de zang gebruikt in de andere nummers.

Afsluiter ‘My Sleeping Angel’ is een prachtig duet tussen Helena en Oliver Phillips. Die piano is subliem en het contrast tussen de mannenstem en vrouwenstem geeft iets extra’s, hoewel ze niet tegelijk zingen.  Het einde vind ik alleen wel wat abrupt, maar past ook wel bij zo’n ingetogen nummer.

Conclusie
Al met al is ‘Secret Passion’ een zeer degelijk album. Elk instrument krijgt in de mix genoeg ruimte met dank aan Jacob Hansen. Helena is een goede zangeres, al mag ze van mij meer durven door haar opera stem laten zien. Dit geldt ook voor de nummers. Ik krijg het idee dat de band wat op veilig heeft gespeeld. Nummers als ‘Suicide’ laten echter zien dat de band zeker wel wat in hun mars heeft. Ik hoop dat de band bij een volgend album deze lijn doortrekt! Dit terzijde is ‘Secret Passion’ een prima album om toe te voegen aan je female fronted gothic metal collectie, als is het maar om de heerlijke gitaarsolo’s!

Rating
7.5/10

Website
http://www.helena-michaelsen.com/

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: