Home > Concerts > Go Back To The Zoo – Spetterend optreden in uitverkocht Bibelot

Go Back To The Zoo – Spetterend optreden in uitverkocht Bibelot

tekst: Dennis van der Maden
foto’s: Marc de Jong

Na het stevige optreden van voorprogramma The Jaywalkers, komen de vier jonge mannen van Go Back To The Zoo het podium op. Een gevarieerd publiek in het uitverkochte Bibelot juicht de bandleden toe. Enthousiaste tieners, ervaren muziekliefhebbers van middelbare leeftijd, maar ook metalheads zijn op komen dagen voor de poprockband uit Nijmegen.

Bram gaat achter het drumstel zitten en begint het ritme met de basdrum aan te geven. Cas Hieltjes, Teun Hieltjes en Lars Kroon volgen en pakken hun gitaren. Leadgitarist Teun zet de melodie van het nummer in. “You know you gotta slow me down”, zingt de frontman in de microfoon en het publiek herkent de pakkende opener ‘Fuck You’. Met het krachtige nummer zit de sfeer er meteen goed in. Er wordt luidkeels meegezongen en hier en daar staan al mensen te springen. Een betere start kan de band zich niet wensen.

‘Nicer’ volgt de krachtige opening op. Het iets minder explosieve ‘Smoking on the balcony’ wordt hierna ingezet. Het nummer is goed, maar mede omdat het niet op het succesvolle album ‘Benny Blisto’ staat, is het minder bekend. Doordat het in verhouding rustig is, versuft het publiek enigszins.

De zaal beweegt rustig mee op de maat, maar lijkt toch een beetje in te kakken. Cas grijpt merkwaardig in door te vertellen dat hij van vrienden heeft gehoord dat Bibelot een ‘kutzaal’ is. Maar hij geeft aan dat hij het daar totaal niet mee eens is en heel blij is met de massale opkomst. Morgen zouden ze zeggen: ‘but we stayed’, ze beginnen dan ook het nummer ‘Oh No (We Stayed)’ te spelen. Dit nummer bracht de sfeer er weer goed in. Mensen beginnen weer te springen en mee te zingen tijdens het pakkende refrein.

De band volgt dit nummer opvallend op doordat de gitaristen eensgezind met zijn drieën om het drumstel gaan staan en gezamenlijk het intro van ‘Gotta Wake Up’ inzetten. Beheerst en genietend draaien ze zich om en lopen weer naar de rand van het podium. In dit nummer blijkt de stem van Cas Hieltjes een goede balans te vinden tussen schreeuwen en zingen.

Zijn uithalen zijn enigszins schel maar tevens krachtig en zuiver. De rockers hebben het publiek nu stevig te pakken, geleidelijk wordt duidelijk dat dit concert een succes wordt. De stijgende lijn houdt aan als ze ‘Beam Me Up’ beginnen te spelen. Het bekende nummer maakt het een en ander los bij het publiek. Tieners in overhemdjes springen en dansen op de hit. Even later bij de volgende hit ‘Hey DJ!’ wordt dit nog eens overtroffen.

Het hoogtepunt van het optreden volgt echter later. De band heeft tijdens het optreden regelmatig interactie met het publiek, maar dat lukt pas echt tijdens ‘I’m The Night (See You Later)’. Het simplistische maar bijzonder pakkende refrein van de hit, is een prima tool om het publiek erbij te betrekken.

De eenvoudige zin “And I know, Yes I know. I See you later.” wordt massaal door het publiek meegezongen. Cas Hieltjes geeft de voorzet door met zijn stem vol passie en kracht het refrein te zingen. “Jullie bepalen wanneer ik weer ga zingen”, geeft hij vervolgens aan. De zaal blijft echter nog ruim een minuut hard doorzingen. Een mooi kippenvel moment.

Na de spectaculaire gebeurtenis komt het nummer waar iedereen op wachtte. Het nummer dat de doorbraak van de band betekende en dat heel Nederland intussen kent: ‘Electric’. Het is duidelijk dat de band veel aandacht heeft besteed aan de live versie van het nummer met het bijzonder herkenbare melodietje.

Ze leiden het nummer in met gitaarsolo’s en gitaarspel dat niet in de albumversie zit, waardoor iedereen pas uit zijn dak gaat als na ongeveer een minuut ineens de bekende melodie ingezet wordt. Tussen de toegevoegde en de gebruikelijke ritmes, riffs, solo’s en bruggen door, komt Cas ineens met een instrument dat rechtstreeks uit een fopshop lijkt te komen. Een apart fluitje in vrolijke, felle kleuren dat nog geen tien centimeter groot is, zet hij aan zijn lippen.

Hij fluit de melodie van het nummer en grappige klanken klinken door de boxen. Het klinkt als een mini-didgeridoo, alleen zijn de noten veel hoger. Aan het eind van het nummer breekt een groot applaus uit waarna het fluitje in het publiek wordt gegooid en de artiesten zich richting de kleedkamers keren.

Het licht in de zaal gaat echter nog niet aan. Ondanks dat alle topnummers al gespeeld zijn duidt dit op een toegift. Na enkele minuten komen de aparte verschijningen dan ook het podium op om nog een paar nummers te spelen. Bassist Lars heeft zijn gitaar erg hoog op zijn borst hangen, de zanger draagt aparte indianenschoenen en zijn broer Teun draagt laarzen en een sjaal.

De broers hebben wat weg van een cowboyduo. Maar als eerste komt het minst excentrieke bandlid het podium op. Drummer Bram gaat achter het drumstel zitten en zet een geweldige drumsolo in. Geleidelijk komen de anderen het podium op en spelen een nieuw nummer.

Gitarist Teun krijgt halverwege het nummer veel aandacht met een uitgebreide gitaarsolo. De band sluit af met het stevige ‘I Lov It’ waar wederom een spectaculaire gitaarsolo in zit. Als het nummer afgelopen is, smijt Cas zijn gitaar tegen de slagbekken van het drumstel op de grond.

Onder een luide zoem van de gitaar verlaten ze dan definitief het podium. Dit maakt het beeld compleet; een echt rockconcert van een band waar we nog veel van kunnen verwachten.

Categories: Concerts
  1. SillyMe
    28/03/2011 at 19:22

    Was weer een kick ass goed concert, van zowel Go Back to the ZOO als hun voorprogramma Jaywalkers.
    De “mini-didgeridoo” waar Cas op speelde heet een kazoo. :)

    Heb je ook foto’s van Bram en Lars gemaakt, zijn alle foto’s ergens te zien?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: