Home > CD reviews > Samael – Lux Mundi

Samael – Lux Mundi

band: Samel
album: Lux Mundi
genre: black metal
release: 29 april 2011
label: Nuclear Blast

Na de EP ‘Antigod’ uit 2010 komt Samael met weer een nieuw album. ‘Lux Mundi‘ bevat elf songs en uiteraard bevat deze voortreffelijke CD ook het aanstekelijke  nummer “Antigod,” maar er valt meer te bewonderen: het is een perfect album van deze formatie.

Samael is een black/dark metal band uit Zwitserland die ontzettend veel jaar ervaring heeft met het bruut neerzetten van goede songs. En al weer zijn ze een stap voorwaarts gegaan want het nieuwe werk is meer toegankelijk voor een breder publiek en dat komt met name door de sferische invloeden uit de toetsen.

Er is veel gebruik gemaakt van allerlei soorten klanken. De zanger en gitarist Vorth zingt veel over religieuze onderwerpen en daarom zijn “Let My People” en “Of War” sferische, symphonische verhalen waarin als luisteraar in terecht komt.  Dat laatste nummer “Of War” is echt een uitschieter door de manier waarop de toetsenist speelt. Het is te vergelijken met Epica en het oudere werk van After Forever (maar dan met een brute zangstem).

De bekoring zit vooral in het feit dat erg het mysterieus en sferisch in elkaar gezet is. Vorth vraagt zich een hoop af en juist die dynamiek van de instrumenten met de zanglijnen, maakt Samael groots. Mooie breaks zitten in “Mother Night”. Dit nummer is trager dan de rest en is daarom een hele mooie aanvulling. Ik begeef mij tijdens deze CD echt in eindeloze duisternis en vind het jammer wanneer dit album eindigt.

Klein minpunt is de manier van zingen/grunten maar de liefhebber van Samael weet dat dit nu juist één van de elementen is wat Samael uniek maakt. Op ‘Lux Mundi’ heeft hij je echt wel een heel duidelijk verhaal te melden dus een extra luisterbeurt is wel op zijn plaats.

Conclusie
Lux Mundi‘ is donker, duister, bizar, mysterieus met mooie sferische stukken muziek. De nummers zijn kort met een duidelijke kop en staart. Drums, bass en gitaarakkoorden zijn echt om van te smullen. Omdat het zo boeit ben je er snel doorheen. Ik ben er eigenlijk gewoon stil van. Een echte black metal liefhebber heeft deze CD allang in zijn beheer! Niet? Dan echt direct aanschaffen.

Live kun je ze zien en beluisteren op het Elsrock Festival in Rijssen op 27 augustus.

Rating
9/10

Tracklist
01. Luxferre 3:49
02. Let My People Be 3:48
03. Of War 3:41
04. Antigod 4:03
05. For A Thousand Years 4:54
06. The Shadow of the Sword 3:49
07. In The Deep 4:01
08. Mother Night 4:18
09. Pagan Trance 4:19
10. In Gold We Trust 3:28
11. Soul Invictus 4:18
12. The Truth 4:29

Website
http://www.samael.info

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: