Home > Festivals > The Hague Jazz – noodweer teistert zaterdag editie

The Hague Jazz – noodweer teistert zaterdag editie

Foto’s: Marc de Jong
Tekst: Dennis van der Maden

De nieuwe locatie van het Haagse jazzfestival The Hague Jazz, blijkt niet helemaal te brengen wat men had gehoopt. Een van de The Hague Jazz Specials werd verzet door stemproblemen bij Duran Duran. Grace Jones zet een spetterende show neer (verslag verderop de webzine), maar op zaterdag wordt het festival geteisterd door noodweer.

Op de dag dat onder meer Concert at Sea (openlucht festival in Zeeland) is afgelast, begint wel The Hague Jazz rond half zeven ’s avonds. Het weer zit niet mee. Alhoewel het in het begin van de avond nog wel droog is, waait het stevig in en rond het tochtige stadion van Ado Den Haag: het Kyocera Stadion. Waar de locatie vorige jaar luxe, charme en entourage bood is het dit jaar wel anders. Nu biedt deze locatie kou, lange rijen en zere benen. Ook zijn er weinig plekken waar de festivalganger even kan zitten om bij te komen.

Het duurt dan ook even voordat het festival een beetje op gang komt. Bij het optreden van Gino Vannelli en het Metropole Orkest lijkt de sfeer er enigszins in te komen. Het wordt hem echter niet makkelijk gemaakt. In de grootste zaal ‘Chez Ella’ (een grote tent naast het stadion vernoemd naar Ella Fitzgerald) begint de eerste rij van het zittende publiek mijlenver van het podium.

De Canadees lijkt het echter allemaal wel goed te vinden en speelt ontspannen zijn nummers. Aan de zijkant wordt het staande publiek af en toe opgeschrikt door windvlagen, waardoor het lijkt dat het dak er ieder moment af kan vliegen. Voornamelijk dankzij het Metropole Orkest is het toch een prima voorstelling op. De machtige, instrumentale muziek die het orkest speelt is gewoonweg indrukwekkend en een unieke ervaring.

Eenmaal onderweg naar een van de zalen in het stadion (die veel kleiner zijn dan de tenten) blijkt er een probleem te zijn. Er is slechts één centrale deur om naar binnen of naar buiten te gaan.

Hier moeten dus duizenden mensen gebruik van maken, wat leidt tot grote opstoppingen. Eenmaal bij de zaal waar onder andere Ruben Hein en Gare Du Nord optreden, blijkt de zaal al vol te zitten. Dat terwijl er voor de deur nog grote groepen staan te wachten om binnen te komen.

Gelukkig komen we in de andere zaal wel binnen waar Ntjam Rosie speelt. De excentrieke negerin heeft op het eerste gezicht wel wat weg van Grace Jones. Rosie heeft opvallende, korte haar omhoog staan en als een tuinheg zo recht geknipt. Ze zingt rustige latin-jazzmuziek met pakkende refreinen. Rosie treedt pas sinds 2009 op maar werd al in 2010 muziekambassadeur van Rotterdam.

Het optreden van The E-Family met Sheila E in de grote ‘A-Train’ tent maakt de eerder benoemde problemen voor een deel goed. De familie Escovedo bestaande uit Pete, Juan, Peter Michael en Sheila zet een bijzondere percussie performance neer. Met drumstellen, bongo’s en conga’s speelt de band een mooie, drukke, instrumentale vorm van latin jazz.

Vooral de drumsolo’s van Sheila E zijn opvallend snel en stevig. De solo’s worden dan ook regelmatig beloond met een luid applaus en gefluit. De warme sfeer van het optreden is helaas niet representatief voor de situatie van het weer. Halverwege het optreden begint het verschrikkelijk hard te regenen.

Een gegeven waar Randy Crawford met het Joe Sample Trio tijdens haar optreden dankbaar gebruik van maakt. Haar nummer ‘Rainy Night’ slaat extra aan in de grote Chez Ella-tent. De forse jazz zangeres komt bijna niet van haar stoel af maar door grapjes, anekdotes en het zingen van haar bekende nummers als ‘One Day I’ll Fly Away’ zorgt ze toch voor een leuk optreden. Tijdens het optreden trekt het weer ook de aandacht.

Grote lichtflitsen schieten door de lucht en enkele flinke dreunen zorgen ervoor dat toch niet iedereen op zijn gemak in de tent zit. Al veel mensen verlaten het festivalterrein na het optreden, optredens van onder andere Angie Stone en Kruder & Dorfmeister achterlatend.

Veel van de festivalgangers staat op station Den Haag Ypenburg helaas nog een nare verrassing te verwachten. Bijna het volledige treinnetwerk van de Randstad ligt plat, dat kan er deze avond ook nog wel bij. De festivalbezoeker moet wat afzien, maar toch maken de artiesten er het beste van.

Advertisements
Categories: Festivals Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: