Home > Festivals > Festival Mundial – blijft doorgroeien met veel grote namen

Festival Mundial – blijft doorgroeien met veel grote namen

tekst: Dennis van der Maden
foto’s: Marc de Jong

Het Tilburgse feestweekend genaamd Festival Mundial blijkt dit jaar toch echt een grote jongen in de subtop van de Nederlandse festivals te zijn geworden. Grote artiesten als Paolo Nutini, Selah Sue en Triggerfinger speelden op de eerste dag van het festival.

De tweede dag stelt ook niet teleur. Het grote Leijpark is ingericht als een waar muzikaal pretpark. Zeker de feestelijk uitziende plattegrond doet hier aan denken. Veel podia staan her en der over het terrein verspreid. Kraampjes die van pizzapunten tot broodjes kroket en van Vietnamese loempia’s tot Indische rijstgerechten verkopen, staan aan de zijkanten van de velden.

Ondanks het grauwe weer en de modderpoel die door de regenbuien van de dag ervoor is ontstaan, biedt het festival wel een geweldige sfeer. Vlak voor het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig heeft zich een grote groep jongeren voor het podium gevestigd.

Als Willie Wartaal, Vieze Fur en P. Fabergé het podium opkomen barst een orkaan van geluid uit. Druk heen en weer lopend over het podium, rappen ze hun bekende nummers. De sfeer komt er direct goed in: het publiek staat al snel te springen.

Aan de zijkanten van het veld, waar meer ruimte is, staan enkele fanatieke hiphopliefhebbers de meest excentrieke danspasjes uit te voeren. Met de nummers ‘Hollereer’, ‘Sterrenstof’ en ‘Voorjekijkendoorlopen’ wordt mee gesprongen en gezongen. De rapformatie weet goed op het publiek in te spelen door ze flink te laten klappen en springen.

De muziek bestaat uit elektronische beats waar ze op rappen. Hier en daar improviseren de heren ook, door onder meer ‘Festival Mundial’ in een van de teksten te noemen en in plaats van een couplet het publiek te motiveren. De populaire jongens verlaten na groot applaus en gefluit het podium.

In de tent genaamd ‘Here Be Dragons’ wordt ruimte gemaakt voor experimentele muziek. Hier treedt dan ook Anneke van Giersbergen op met de Turkse rocklegende Hayko Cepkin. De tent is te klein voor het publiek dat op dit optreden afkomt.

Rijen mensen staan voor de deur en kunnen slechts enkele noten van de muziek opvangen. Van Giersbergen maakt haar entree in een wel erg kort jurkje, waar de eerste rij vast geen bezwaar tegen had. De excentrieke Cepkin met baard en lange haren tot halverwege zijn rug inclusief grote tatoeages. Waar ruige muziek verwacht wordt, klinkt er echter rustige poprock uit de boxen met hier en daar een stevige solo.

De instrumenten zijn voornamelijk akoestisch en Anneke Van Giersbergen zingt rustig maar met lange uithalen. Haar hoge stem valt uit duizenden te herkennen. Bij elkaar geeft dit een aparte mix die niet iedereen kan waarderen. Vrij snel kiezen de eerste mensen voor de uitgang, maar de plekken worden direct opgevuld. Zo ontstaat er een wisselstroom en blijft de zaal bomvol. Het publiek kent niet veel van Van Giersbergen, alleen haar bekendste nummer ‘Hey Okay’ wordt herkend en meegeklapt.

Dat het Tilburgse festival geliefd is bij studenten blijkt als we naar de tent lopen waar Shantel & Bucovina Club Orkestar spelen. Het podium is benoemd naar zijn sponsor, Fontys Hogescholen. De feestband begint te spelen en het publiek voor de Fontys Stage gaat uit zijn dak.

Drukke blaasinstrumenten en vrolijke balkanbeats roepen op tot het gooien van bier, rondspringen en gek doen. De studenten die in grote groepen met de meest bijzondere kaplaarzen aanwezig zijn, maken er een waar feest van tijdens de nummers ‘Mahalageasca’ en ‘Bucovina’.

De vrolijke muziek is wel even wat anders dan de opvolger op hetzelfde podium. Waar de sfeer er bij Shantel goed in zat, duurt het even voordat de zaal op de muziek van Lamb los gaat.

De triphop muziek kent originele basritmes en een aparte zang. Wat het meeste opvalt zijn echter de drum&bass ritmes die worden ingezet. Net wanneer iedereen staat te springen zit er ineens een pauze in de muziek of stopt de beat alweer. De beats zijn echter wel pakkend en de interessante zang biedt voldoende vermaak.

Waar het bij De Jeugd van Tegenwoordig vol stond voor de mainstage, is er nog ruimte zat als de Fun Lovin’ Criminals het podium op komen. Er lijkt minder interesse te zijn voor de alternatieve rockband uit New York.

Toch beginnen ze enthousiast te spelen in hun maffiaoutfits. De muziek is een rijk gevulde smoothie van hiphop, jazz, rock, blues en rap. De originele muziek lijkt echter niet aan te slaan bij het publiek. Hun bekende nummer ‘The Fun Lovin’ Criminal’ lijkt nauwelijks extra sfeer op te roepen.

Gelukkig is dit wel het geval bij het bekendste nummer ‘Scooby Snacks’. Vooraan staan tientallen fans te klappen en het refrein mee te zingen. Genoeg voor zanger Huey Morgan om fanatieker te spelen. De funky gitaarriffs swingen goed.

Waar de een van deze opleving geniet, is de ander al bezig met te beslissen waar ze nu naartoe gaan. Minpunt is dat de sfeer enigszins afwezig is, en daarom valt het optreden toch wat  tegen. Jammer, ondanks dat de artiesten het niet slecht hebben gedaan.

Tot slot stromen vanuit alle hoeken van het park festivalgangers naar de Main Stage voor afsluiter Moby. De kale verschijning met de opvallende bril wordt luid verwelkomt en bedankt dit met een “Venk you, venk you, venk you”.

Ondanks dat hij uit New York komt, lijkt het alsof hij de Engelse taal niet goed te beheersen,  maar dat blijkt slechts schijn. De Amerikaanse popmuzikant heeft de beschikking over een indrukwekkende lichtshow waarvan het effect pas goed te zien is als het donker is.

Dit is erg toepasselijk bij zijn house en trance muziek. Als hij zijn gitaar oppakt en het eerste nummer inzet, blijkt het publiek zeer goed gestemd te zijn om er een zo leuk mogelijke afsluitact te beleven.

Iedereen springt mee op zowel de bekendere als de minder bekende nummers van Moby. Voornamelijk bij de nummers ‘Bodyrocks’ en ‘Natural Blues’ gaat het dak eraf. De bekende tekst “Oh lord, troubles so hard” klinkt in harmonie over het veld.

De kenmerkende elektronische muziek die voornamelijk gemaakt is met keyboards, gitaren en draaitafels blijkt perfect te zijn voor een goed feest. In combinatie met de lichtshow en de goede sfeer is het optreden dan ook een groot succes, net als deze vierentwintigste editie!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: