Home > CD reviews > Draconian – A Rose For The Apocalypse

Draconian – A Rose For The Apocalypse

tekst: Sabrina Smit

band: Draconian
album: A Rose For The Apocalypse
genre: gothic / doom metal
release: 24 juni 2011
label: Napalm Records

Van het Zweedse Draconian is de vijfde plaat “A Rose for the Apocalypse” uit. In 2010 is de band begonnen met schrijven en uiteindelijk is dit album opgenomen in Fascination Street Studio’s waar ook Katatonia, Opeth en Paradise Lost hun muziek hebben opgenomen. Dit beloofd wat, want producer Jens Bogren heeft het hele proces begeleid en hoe.

Draconian levert met dit album weer een mooi visitekaartje af in het donkere doommetal genre. “A Rose for the Apocalypse” is zeker een grote stap voorwaarts. De gitaren klinken meer dan geweldig en dat in combinatie met heavy drums. Van oude vriend Olaf Göthlin zijn de huilerige vioolpartijen afkomstig en dit maakt net het Draconian sausje af.

De Draconian sound is onveranderd, maar de lagen en de opbouw in de nummers wel. Pikdonker en duister wordt het aan je gepresenteerd en de titeltracks liegen er niet om “The Last Hour Ancïent Sunlight” en “The Death Hours” zijn titels om van te smullen.

De tien nummers beroeren je echt stuk voor stuk. Ik ben erg onder de indruk van “End of the Rope” waarin hele mooie hoge gitaargeluiden te horen zijn met op de achtergrond een snerpend uithaal van de viool. Dit samen brengt je in een doom extase. Wat in het oog springt is dat zanger Anders nog meer brult en gromt. Alsof zijn leven er van af hangt. Zangeres Lisa heeft op deze CD een veel grotere rol gekregen. Zij klinkt zo zoet in het samenspel met Anders, dat het je echt raakt: een prachtige combinatie.

Bij “Deadlight” is het net of je een LP-plaat op hebt staan, omdat je het hoort kraken. “Wall of Sighs” is het afsluitende nummer en klinkt muzikaal zeer dramatisch. De tekst “Last night we have found some peace” is nou net wat ik overhoud aan het beluisteren van deze muziek, een diep vredig gevoel.

Conclusie

Vol verwondering en bewondering heb ik zitten luisteren. Dit is doom metal zoals het hoort te zijn; dromerig, duister, mysterieus en het voelt als een grote creepy tocht door donkere holen. Het enige minpunt kan zijn dat er veel gelijkenis is met eerdere nummers van Draconian. Maar wanneer je het album vaker geluisterd hebt, zul je net als ik concluderen dat het toch echt anders is. Liefhebbers van dit genre zullen niet snel op dit album zijn uitgekeken. Grote klasse, echt magnifiek!

Rating
10/10

Tracklist
01. The Drowning Age
02. The Last Hour Ancient Sunlight
03. End Of The Rope
04. Elysian Night
05. Deadlight
06. Dead World Assembly
07. A Phantom Dissonance
08. The Quiet Storm
09. The Death Of Hours
10. Wall Of Sighs

Website
http://www.draconian.se/ 

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: