Home > Festivals > Huntenpop – spetterend privé festijn met Within Temptation

Huntenpop – spetterend privé festijn met Within Temptation

tekst: Silviapd
foto’s: Monica Duffels

Met een unieke twee uur durende show op de vrijdag, heeft Huntenpop een festival in een festival gecreëerd voor de pop band Within Temptation.

Er is namelijk een apart gedeelte afgezet rond de megatent, zodat fans enkel een ticket voor deze performance konden aanschaffen.

Dat is wel een kleine inbreuk op de festival sfeer in Ulft, want gaat het niet om de samensmelting van diverse muziekstijlen? Daarvoor is de zaterdag uitermate geschikt. Vrijdag schittert al door de  internationale fans: Spanje, Turkije, Duitsland, Frankrijk en Italië, allen afgereisd voor deze band!

In het voorprogramma Guild of Stags, de band met ex-leden van Krezip. Daarmee houdt de vergelijking verder snel op. Zanger Michael Devlin is rauw en rockt stevig, maar blijkt niet over een eigen geluid te bezitten.

Voor muzikanten is het boeiende muziek die bol staat van de vingervlugge gitaar solo’s en krachtige drums, maar de bezieling en passie straalt te weinig over op het publiek.

Of het moeten de rendieren zijn, de wat winterse stage entourage. “School Day” heeft potentie en de muzikanten zijn ook zeer bekwaam, nu nog wat meer interactie. Wellicht komt de zaal meer los, wanneer het debuut album uit is.

Within Temptation schept hoge verwachtingen;  de eerste show na het uitbrengen van ‘The Unforgiving,‘ een grootschalig project waar naast muziek ook video, strips en animatie aan te pas komt.

Toch houdt de band het relatief sober met een groot videoscherm, trappen en vuurwerk. Zangeres Sharon den Adel wisselt ‘slechts’ een keer van outfit.

Het twee uur durende concert, toepasselijk “The First Challenge” genoemd,  is op te delen in twee helften: de eerste waar het nieuwe album centraal staat, en de tweede waar oude bekende hits voorbij komen. Verwacht een tijdreis door het repetoire van deze succesvolle band!

Shot In The Dark” is een stevig begin waar een stralende zangeres de fans welkom heet met een subtiele lach en zwaai. De band komt wat rommelig het podium op, maar de energieke houding maakt veel goed.

Na een zwangerschap  kriebelt het duidelijk om weer te spelen. De frontvrouw klinkt hier en daar wat hees, maar de aanstekelijke performance is de echte eyecatcher, inclusief trendy kuif. De grote jurken hebben plaats gemaakt voor een stoere zwarte outfit met wit jasje.

“In The Middle Of The Night” gaat uptempo door met krachtige drums van nieuwkomer Mike Coolen vormt samen met toetsenist Martijn Spierenburg letterlijk de achterhoede hoog achterin. Af en toe krijgen ze gezelschap van gitarist Robert Westerholt, die energiek heen en weer rent.

De backdrop splijt zich open en toont een groot videoscherm, waar de hele avond beelden voorbij komen van kastelen, wolken tot jaren tachtig lichtjes. De handen gaan in de lucht tijdens “Faster” en het publiek zingt volmondig mee. Het eerste hoogtepunt, omdat Sharon hier laat zien aan enorme power te beschikken en knallend vuurwerk aan het eind doet de energie exploderen.

Fire And Ice” opent met een prachtig pianostuk van Martijn Spierenburg, die de hoge stem van de Sharon omlijst. Wat een goede geluidskwaliteit heeft deze show!

Er is tijd en zorg besteedt om de instrumenten goed uit te kristalliseren en geen oerharde bastonen, ook al is Jeroen van Veen alles behalve onzichtbaar. De sterretjes verschijnen in het publiek en de bomvolle tent geniet.

Zelfs buiten staan mensen, vele gezinnen zijn aanwezig naast de fanatieke fans op de eerste rij. Het nieuwe materiaal wordt luidkeels meegezongen, al zakt het halverwege wat in. De adrenaline keert terug op “Iron” die door Sharon den Adel wordt ingeluid als ‘de ode aan Iron Maiden’ en dat betekent gierende gitaren met een mooie climax bij de solo van Ruud Jolie.

Ook “Sinéad” slaat goed aan, de nieuwe single. Jaren tachtig invloeden klinken goed door in de symfonische stukken en orkestratie. Wanneer de band het op een springen zet, staat de tent al snel te schudden op de grondvesten.

Dan verschijnen donkere wolken en doven de lichten, dan verschijnt ‘Within Temptation’ in beeld en een sereen koor is het startsein voor de tweede helft. “See Who I Am” is een feest der herkenning met Sharon den Adel in een wapperende zwarte cape die de trap afdaalt. Opgevolgd door een nog bekendere “Stand My Ground.”

Het lijkt wel alsof de band in plaats van vermoeidheid (geheel terecht na ruim een uur) als een goed geoliede machine warm is gelopen en juist meer energie toevoegt. Het gaspedaal is gevonden en zelfs de stem van Sharon den Adel is warmer in alle toonaarden. Vooral in de lage delen heeft ze nog veel power over.

Dat de band niet alles voorgeprogrammeerd heeft, blijkt wel wanneer man Robert de diva uit de jas helpt na een paar nummers en het “microfoonkastje” opnieuw aangesloten wordt; een ontspannen moment. Enig minpunt is dat er niet zo groot wordt uitgepakt als de tijdsduur van de show zou vermoeden: geen speciale gasten bijvoorbeeld. Wel knallend vuur en mooie videobeelden.

Eindelijk spreekt Sharon ook de menigte toe: ” Wat een geweldig publiek, we hebben nog nooit zo lang gespeeld!” Dan vult Robert Westerholt aan: ” Het is voor ons lang geleden en dit bevalt echt goed zo!” dan knalt de formatie stevig door met “Angel.”

Hier wederom aandacht voor de nieuwe drummer Mike, die met een geheel eigen geluid een stevige draai geeft aan het einde. Nu en dan achterover leunend op zijn kruk. Er is van tevoren hard geoefend door de band en dat werpt zijn vruchten af: het zweet parelt op ieders hoofd, maar het is geen uitputtingslag en de concentratie is stil daar.

Wanneer na “Mother Earth” met veel vuurwerk het doek valt, is het gegil niet uit de lucht en de band keert nog een keer terug voor de bekendste hit “Ice Queen” en nu is zichtbaar dat de stem van Sharon de hoogte minder goed haalt, maar dat is vergeven. Het perfecte geluid, de sympathieke houding, ontspannen performance en bovenal grote inzet maakt deze eerste dag van Huntenpop onvergetelijk.

This slideshow requires JavaScript.

  1. Sanne
    20/08/2011 at 23:48

    Perfect geluid? Van waar ik stond (vooraan, links van het podium) was het geluid nogal bagger. Verder een supershow, wat kan Sharon zingen zeg!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: