Home > CD reviews > Arven – Music Of Light

Arven – Music Of Light

tekst: Gerianne Meijer

band: Arven
album: Music of Light
genre: melodic Metal
release: 23 september 2011
label: Massacre Records

Music of Light’ is het debuutalbum van Arven, opgericht door Anastasia Schmidt, de gitarist en songwriter van de band. In de biografie van de band is te lezen dat hun muziek hevige gitaar-riffs combineert met een betoverende opera stem , mooie  melodieën en orkestinstrumenten. Dat klinkt niet heel vernieuwend.

Veelbelovender wordt het als er gezegd wordt dat ze klassieke en middeleeuwse elementen samenvoegen met pianospel.  Dat laatste is meteen te merken in opener en titelsong ‘Music of Light.’ Een prachtige viool en fluit zetten meteen een mooie Keltische sfeer neer.

Dit in combinatie met de fijne hoge zang van de klassiek geschoolde Carina Hanselmann en de lieflijke piano van Lena Yatsula maakt dat de band meteen een goed visitekaartje afgeeft. Als er daarnaast nog een gitaarsolo aan het nummer wordt toegevoegd en de viool op het eind terugkomt ben ik helemaal benieuwd naar de rest.

Raise your Cups’  zet de Keltische sfeer voort met een vrolijke fluit en raggende gitaren. Dit nummer zou  niet misstaan op een fantasy-festival.  De zanglijn is mooi en pakkend en net als in de titelsong voegt een koor zich bij Carina tijdens het refrein wat bijdraagt aan het meezing gehalte van dit nummer.

My Dear Friend’ karakteriseert zicht meteen als een ballad door de melancholische piano en emotievolle zang. De teksten laten helaas weinig aan de verbeelding over, maar dit doet niks af aan de emotionele lading. De zang van Carina is vlekkeloos, hoewel soms iets te hoog naar mijn smaak.  Het nummer bouwt zich verder, zoals verwacht,  langzaam op om te eindigen waar het begon, wat zorgt voor een mooie cirkel. Minpunt is dat het zeven minuten durende nummer veel herhaling bevat.

Dit geldt ook voor de opvolgende nummers ‘World of Hatred’ en ‘Dark Red Desire.’ De titels van deze nummers geven goed de sfeer weer (geldt trouwens voor het hele album), maar door de vele herhaling zowel in muziek als tekst gaan de nummers snel vervelen en pakken ze niet zoals zou kunnen, zonde!

Hetzelfde gaat op voor ‘Midwinter Nights,’ maar dit nummer wordt wel naar een hoger niveau getild door de prachtige fluit en mooie lome zanglijnen die afgewisseld worden door een sneller harder stuk met knallende drums door Till Felden, de enige man in de line-up, en gitaren door Ines Thomé en Anastasia. De bas van Lisa Marie Geiβ voegt daarnaast extra bombast toe aan het nummer. Een van de toppers op het album!

Opvolger ‘Till Death do us Part’ is ook erg mooi. Het nummer bevat kippenvelzang en prachtige rustige muziek met een fluit en cello afgewisseld met hardere stukken met piano en gitaar.  Afsluiter ‘A Stranger’s Story’ bevat wederom een prachtig melancholisch pianostuk gevolgd door een snoeiharde gitaar, maar weet toch  niet te pakken. Het album eindigt helaas niet zo goed als het begon.

Conclusie

Dat gezegd is ‘Music of Light’ toch een goed debuut waar, gezien de titelsong, wel meer van verwacht mocht worden. Er zitten een paar toppertjes tussen, maar als er nog meer ruimte gegeven wordt aan de fluit, viool en piano en als de herhalingen in tekst en muziek weggepoetst worden kan deze band mijns inziens nog veel meer! Voor liefhebbers van onder andere Nightwish, Xandria en Leaves’ Eyes.

Rating
7.5/10

Website
http://www.arvenmusic.com/ 

Categories: CD reviews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: