Home > CD reviews > Anathema – Falling Deeper

Anathema – Falling Deeper

tekst: Sabrina Smit

band: Anathema
album: Falling Deeper
genre: experimenteel/rock/other
release: 5 september 2011
label: Kscope

Dit nieuwe werk van Anathema bevat alleen maar oude nummers. De oorspronkelijke nummers zijn allen afkomstig van de CD’s “Crestfallen” (1992), “Serenades”(1993), “Pentacost III” (1995) en “The Silent Enigma” (1995) hebben nu een andere muzikale vorm gekregen.

Dit komt voornamelijk omdat de nummers nu niet meer zijn voorzien van grunts, maar door mooie cleane stemmen.

Ook treden de toetsenpartijen nu meer naar de voorgrond, waardoor het geluid meer sferisch is. Het zijn nog steeds complexe nummers die door mooie teksten, violen en jankende gitaren  als Anathema blijven klinken.

De songs zijn qua melodie nog wel herkenbaar, maar soms moet je echt goed luisteren welke het ook al weer was. Qua geluid liggen ze meer in de richting van “Hindsight”, sferisch maar met een meer emotionele diepere laag. Een gastrol is voor Anneke van Giersbergen in “Everwake.” De samenzang van Anneke en Vincent Cavanagh ontroeren enorm; het samenspel tussen de violen en piano maakt het wel helemaal af.

De orkestrale arrangementen zijn van Dave Stewart en op “We are here because we are here” is eerder met hem samengewerkt. De sound van “Falling Deeper” brengt ons naar het nieuwe geluid van Anathema anno 2011. Deze band is verfrissend en raakt je tot diep in je ziel.

Hoogtepunt is “Sunset of Age“. In het oorspronkelijke nummer wordt gegrunt, maar nu mogen wij het gefluister van Vincent Cavanagh horen. Door de fantastische opzwepende drums, effecten en hoge gitaarakkoorden komt er geen eind aan deze climax.

Conclusie

Mis ik als metalhead veel van het oude geluid? Anathema is niet meer zo heftig en pittig als in hun beginjaren, want in de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd. Wanneer je zit te wachten op gierende gitaren en gruntende zangers dan zal deze CD je tegenvallen. Sta je open voor een andere invulling van oude metal met een nieuw sausje dan kan ik je Falling Deeper sterk aanraden.

”Falling Deeper” is groots, intens, meeslepend, en toch heel intiem gemaakt. Omdat de bandleden van Anathema zo veelzijdig zijn, zullen ze nog jaren vooruit kunnen met de ingeslagen weg die zij nu volgen. Met succes, want dit album blijft je verbazen.

Rating
9/10

Tracklist
1. Crestfallen
2. Sleep in Sanity
3. Kingdom
4. They Die
5. Everwake
6. J’ai Fait une Promesse
7. Alone
8. We The Gods
9. Sunset of Age

Website
www.anathema.ws

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: