Home > CD reviews > Project Masquerade – Nothing But Everything Will Remain

Project Masquerade – Nothing But Everything Will Remain

tekst: Elsabijn van der Valk

band: Project Masquerade
album: Nothing But Everything Will Remain
genre: melodieuze power/heavy metal
release: 1 oktober 2011
label: Steelheart

Project Masquerade is een project van gitarist en toetsenist Noud Smeets, wat tussen 2008 en 2010 is opgenomen. Eigenlijk is dit een voorzetting op de vroegere band Masquerade. Dit nieuwe materiaal is zijn geesteskind in samenwerking met gerenommeerde muzikanten.

Deze melodieuze heavy/power metal is redelijk uniek en zeker verrassend, daar mogen we trots op zijn. Met name als je bedenkt dat Scandinavische bands jarenlang dit genre domineren, met wat Duitse uitschieters.

Noud Smeets heeft om dit alles op poten te zetten, aardig wat gastmuzikanten uitgezocht: Drummer Dennis Leeflang (Bumblefoot, Lita Ford, Sun Caged), Bas partijen zijn gespeeld door Barend “The Bear” Courbois, (gewerkt met onder andereTamas Szekeres, Bert Heerink, Michael Lee Firkins, Zakk Wylde, Ian Parry, Vengeace en Steve Fister), Mark Brekelmans (Xystus, Edge of Serenity) en Doug Odell (Ted Poley & sessie muzikant).

De vocalen op het album zijn onder andere van Chandler Mogel (Outloud), Dmitry Kostitsyn (Hung), Daniel Verbrugge (Ethereal), Michel Zandbergen (Masquerade, Picture) en Nederlandse singer-songwriter Grain. Opvallend details is dat de tracks op dit album stuk voor stuk een eigen verhaal hebben.

Het album begint melodieus en vrij rustig wat meer dan elf minuten duurt. Normaal gesproken hou ik niet van lange nummers, omdat dit snel verveelt. Ik moet zeggen dat er zoveel afwisseling zit dat deze opener makkelijk de aandacht vasthoudt. Zoals verwacht zitten hier lekkere gitaar riffs in en lekkere stukken power metal met bijpassende vocalen.

Carve Your Soul” is één van mijn favorieten op dit album, omdat hier verschillende vocalen (zowel mannelijk en vrouwelijk) worden afgewisseld wat een erg mooi effect geeft. Dit is echt een track die lekker in het gehoor ligt en ook blijft hangen. Snelle gitaar riffs en uptempo blasts geven dit nummer een speelse dymaniek. Mooie samenwerking van alle artiesten.

Het op één na laatste nummer is “Masterplan”. Dit is een instrumentaal nummer wat gebaseerd is op de film “Metropolis” (1927). Dit nummer is zeer boeiend om naar te luisteren en toont de talenten van Noud. het is lastig om zonder zanger de luisteraar mee te nemen, maar dit lukt moeiteloos.

Conclusie
Dit album bevat ‘maar’ zes nummers, lange nummers om wel te verstaan. Als je nu nieuwsgierig bent geworden, ga het album dan maar eens in z’n geheel luisteren. Het album is zeker de moeite waard, als je van een beetje lekkere power metal of heavy metal houdt!

Rating
8/10

Tracklist
01. Disease
02. Carve your Heart
03. Desperate Souls
04. Killer of Life
05. Masterplan
06. King of the Wasteland

Website
www.noudsmeets.com
www.reverbnation.com/noudsmeets

Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: