Home > Concerts > Stream Of Passion – doet Atak versteld staan met nieuw materiaal

Stream Of Passion – doet Atak versteld staan met nieuw materiaal

tekst: Silviapd
foto’s: Henk-Jan Graven

Met ‘Darker Days’ heeft Stream Of Passion een zwaardere weg ingeslagen; de band daagt zichzelf technisch uit. Daarom is de  tour rond dit nieuwe album, nog meer dan voorheen, een muzikaal avontuur.

Een jaar geleden stond de band in de grote zaal als voorprogramma van Epica. Vanavond veroveren ze Enschede op eigen kracht in een iets kleinere zaal van Atak, dat wel. Niet dat dit de sfeer of kwaliteit ook maar iets aantast.

Kingfisher Sky is een geslaagd duo met de headliner vanavond, al is het maar omdat de bandleden elkaar goed kennen en de sfeer in Atak daarom erg ontspannen is.

De band timmert de laatste jaren goed aan de weg en met zichtbaar succes. Vele fans hebben zich vooraan verzameld wanneer zangeres Judith Rijnveld goed van start gaat.

Naast deze vakkundige fontvrouw, die met het grootste gemak de hoge uithalen afwisselt met wat donkere vocalen, is er celliste Maaike Peterse. Zij zijn de echte eyecatchers van de band met wapperend lang haar en een melodieus samenspel.

De setlist bestaat eigenlijk uit twee delen, passend bij het debuut album en de recente opvolger “Skin Of The Earth.” Beide albums hebben donkere kanten, maar de nieuwe nummers laten een groei zien die vooral live goed te zien is.

De hele band lijkt met groot gemak versnellingen in te zetten, om daarna door te zetten in een nog technischer deel. Zonder de aandacht te verliezen of saai te worden.

Inmiddels zijn de nieuwste leden Chris Henny op gitaar en David Gutiérrez Rojas op toetsen,goed ingespeeld en staan ze zichtbaar ontspannen op het podium. Vanavond ook een glansrol voor Edo van der Kolk, die naast de gitaar ook de bas voor zijn rekening neemt.

Drummer Ivar de Graaf is erg veelzijdig met de nodige kracht, die er bijvoorbeeld op “Balance Of Power” goed uit komt. Voeg daarbij zweverige gitaren met een sterke samensmelting van piano en cello. Daar bovenop de krachtige stem van Judith Rijnveld die blijft boeien.

In Atak speelt Kingfisher Sky een ontspannen set, met veel interactie naar de fans en bovenal is het duidelijk genieten op het smalle podium.

Bombast en Middeleeuwse accenten op “Rise From The Flames.” Dit is een prachtige balans van lichtvoetige instrumenten en verrassende versnellingen door drums en gitaren. Judith is erg erg helder en blijft verbazen. Een mooie afsluiter van een perfecte opwarmer!

Wanneer alles is af-en opgebouwd, met veel geren door de zaal is het tijd voor de band waar iedereen voor kwam, verrassend genoeg staat nu zelfs het hele balkon ook vol!

Stream Of Passion zet met “Lost” van de nieuwe plaat, meteen de versnelling in. Een nummer wat goed de verandering van de band laat horen: zwarte gitaar en bas maken plaats voor een accordeon en melodieuze stem van Marcela Bovio.

De setlist is een afwisseling aan nieuwe nummers en bekende oude hits. Voor velen moeten nummers zoals “Collide” nog groeien, met name omdat het minder meezingbaar is.

Dat merk je duidelijk aan de zaal; de hele avond komt het lastig van de grond door de afwachtende houding en wat stugheid.

De gitaren van Stephan Schlutz, en met namen de indrukwekkende solo’s van Eric Hazebroek, blijven hangen bij dit nummer. Door gebrek aan ruimte staat iedereen vrij vast, al lukt het Johan van Stratum om nog wat te springen.

Drummer Martijn Peters maakt indruk met zijn soms simplistisch, dan weer zeer vol geluid en weet de lat hoog te leggen.

Toch klinkt het geheel soms wat slordig, misschien omdat de band iets te los op het podium staat: de tweede helft lijkt de concentratie beter.  Aan Marcela zal het niet liggen: van begin tot eind bewijst ze een van de beste zangeressen in dit genre te zijn met haar prachtige stem en vooral overtuiging.

Spark” is het kippenvel moment van de avond, waar de warme piano melodie van Jeffrey Revet heel ingetogen Marcela Bovio ondersteunt.  Zo klein, zo mooi en zo’n groot contrast met de rest van de avond die vooral bol staat van een zware instrumentatie en bombast. Zoals bij “Broken” waar de energie vanaf spat!

Wederom blaast Stream Of Passion iedereen omver, met bovenal talent en grote inzet. De nieuwe nummers laten nog meer technisch kunnen zien, en de hele avond is een aaneenschakeling van mooie momenten of het nu een viool intro is of Spaanstalige intermezzo’s; het blijft verrassen.

Kritiekpunt is het rommelige geluid, wat naast te luid ook nog een krakerige bas oplevert.  Dat de band overeind blijft is aan hun kunnen te danken. “The Mirror” is een nieuwe  energie explosie, die live erg sterk uit de verf komt.

De fans worden bij de toegiften getrakteerd op de bonus track “The Hunt” waar ieder bandlid met de nodige kracht weer naar een grootse climax toewerkt. Van warme piano, naar progressieve gitaren met de krachtige stem van Marcela Bovio.

Een zeer geslaagde avond, waar beide bands erg goed presteren. En met nieuw materiaal zo de zaal plat spelen. Wie dacht dat Stream Of Passion  uitgegroeid was, zal nog versteld staan!

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: