Home > CD reviews > Metsatöll – Ulg

Metsatöll – Ulg

tekst: Sabrina Smit
band: Metsatöll
album: Ulg
genre: Folk/Viking Metal
release: 5 oktober 2011
label: Spinefarm Records

Metsatöll is afkomstig uit Estland (1999) en heeft al 4 albums uitgebracht. De zanger van Metsatöll zingt in hun eigen taal. “ULG” betekent “The Howl”.

Het idee van “Ulg” is vanaf het begin bedacht, uitgewerkt en opgenomen in de bossen van Zuid-Estland. Wanneer je naar de vertaling kijkt van de titelnummers dan zie je dat er onderwerpen worden aangesneden die tot de verbeelding spreken.

Veel mooie deuntjes uit allerlei fluiten en de doedelzakken worden ook ingezet. Naast oordegelijk gitaarspel is dit geheel wel apart te noemen.

“Ulg” opent met “Agu (Daybreak).”  Een heel lieflijk liedje waarin een harp wordt bespeeld, en halverwege het nummer lijkt het alsof er aan de deur wordt geklopt. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld, maar direct daarna hoor je toch wel de rest van de viking sound van deze band: uptempo met gitaren en een zanger die wordt ondersteund door de backingvocals van de andere bandleden.

Opvallend nummer op deze CD vind ik “Isatha (Fatherless)”. Wat begint met een accoustische gitaar en zo samen met het geluid van een fluit, is dit wel heel sprookjesachtig en waan ik mij in de Estlandse bossen. “Kahjakldad (Scacrificial Shores)” is lekker uptempo en ondanks dat je de taal niet verstaat zou je zo mee kunnen brullen. Echt een fijn liedje om op te beuken.

De CD sluit af met “Eha (Dusk)” en ook dit nummer wordt accoustisch neergezet. Ik vind het ontzettend jammer dat de teksten nog niet beschikbaar zijn in het Engels. Ik ben zeer benieuwd wat de vertalingen zouden inhouden.

Conclusie
Dit zijn stoere mannen met berenvel en een pot bier die samen leuke deuntjes kunnen voortbrengen. Voor als je dronken bent is dat reuze leuk en zeker ook als je van Fintroll houdt. De drums vind ik rommelig klinken in samenspel met de andere bandleden. Maar dit is echt niet bij alle nummers. Het klinkt allemaal als één groot feest waarbij ik niet zal aansluiten. Het feest is na 45 minuten voorbij.

Rating
6/10

Tracklist
1. Agu (Daybreak)
2. Sõjasüda (Warheart)
3. Küü (Serpent)
4. Muhu õud (Muhu Dread)
5. Kivine maa (Land Full of Stones)
6. Rabakannel (Bog-harp)
7. Isata (Fatherless)
8. Kahjakaldad (Sacrificial Shores)
9. Tormilind (Shearwater)
10. Ulg (The Howl)
11. Eha (Dusk)

Bandmembers
Markus – vocals, guitars
Lauri – vocals, torupill, flutes, kannel, instrument of angst, moldpill, mouth harp
Raivo – bass and vocals
Atso – drums, stinkdrum, vocals

Website
http://www.metsatoll.ee

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: