Home > CD reviews > Visions Of Atlantis – Maria Magdalena

Visions Of Atlantis – Maria Magdalena

tekst: Gerianne Meijer

band: Visions of Atlantis
album: Maria Magdalena
genre: Symphonic Metal
release: 21 oktober 2011
label: Napalm  Records

Visions of Atlantis bracht dit jaar nog hun laatste album ‘Delta’ uit, maar komt nu alweer met een mini-cd op de proppen. ‘Delta’ bevat aardige muziek, maar de zang van zowel frontvrouw Maxi Nil als frontman Mario Plank was niet altijd even passend. ‘Maria Magdalena’ schijnt meer bombast en orkestrale elementen te bevatten, benieuwd hoe de zang daarin uitkomt bij deze symfonische metal.

Opener ‘Maria Magdalena’ is een cover van de 80’s band Sandra. Dit nummer heeft een fijn, hard, bombastisch begin om vervolgens ruimte te laten voor de hoge stem van Nil. Het refrein bevat aardige samenzang tussen haar en Plank met wat ‘poppy’ zanglijnen, maar is helaas niet pakkend genoeg voor het aantal herhalingen wat in het nummer zit.

‘Melancholia’ begint met een rustige piano en de zang van Plank. Vervolgens voegt een harde gitaar in, samen met wat donkere arrangementen. Plank doet hard zijn best om zijn stem rockachtig  te laten klinken en dit lukt hem aardig. Het pre-refrein bevat wat lagere zang van Nil, wat ook best bevalt. Halverwege versnelt het nummer en ontstaat er samenzang tussen de zangers, die wat geforceerd overkomt. Zowel Plank als Nil zijn gegroeid, maar samen klinken ze niet altijd even optimaal.

‘Change of Tides’ begint lekker: hard en bombastisch met snelle arrangementen. Voor het eerst zit ik echt mee te tikken op de maat. De mooie vrouwelijke zanglijnen, brengt de kwaliteiten van Nil naar boven. Wat tevens opvalt zijn de snelle drums van Thomas Caser en de raggende gitaren van Cris Tian. Zeker een lekker nummer!

‘Distant Chores’ zet deze lijn helaas niet door. Met het nummer neemt de band weer een stapje terug, wat zonde is. Ook de zang zakt bij dit nummer helaas weer wat in.

‘Last Shut of your Eyes’ bevat een prachtige combinatie tussen gitaar en de piano van Martin Harb. Verrassend genoeg opent Plank met de zang en dit klinkt emotioneel en krachtig. Als Nil inzet is de rustig sfeer compleet. Haar stem klinkt zuiver en weet je te raken. Opeens wisselt het nummer van sfeer; er zet een raggende gitaar in en kom er een de versnelling.

Dit heeft helaas weer zijn effect op de zang. Plank is in de hogere regionen toch echt minder sterk. Ook voelt de samenzang weer geforceerd. Jammer, want het begin was zo sterk. Een prachtige solo van Cris Tian redt het geheel weer een beetje, maar dit nummer had naar mijn idee beter een ballad kunnen blijven.

Afsluiter ‘Beyond Horizon’ heeft een zweverige sfeer, met gefluister van Nil. De rustige zang van zowel Plank en Nil in combinatie met de piano en rustige drum is ook erg mooi. Een hoge uithaal van Nil, gevolgd door een gitaarsolo maken het nummer compleet.

Conclusie
Het is te horen dat zowel Nil als Plank qua zang gegroeid zijn, wat een groot pluspunt is. Tevens maakt de extra bombast de nummers pakkender. De kwaliteit is echter nog niet overal hetzelfde. Te hopen is dat de band de goede punten eruit weet te pakken voor het volgende album. Dan zal dat zeker de moeite waard zijn om te luisteren.

Rating
7/10

Website
Facebook: http://www.facebook.com/visionsofatlantisofficial
Myspace: http://www.myspace.com/visionsofatlantisofficial

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: