Home > CD reviews > Autumn – Cold Comfort

Autumn – Cold Comfort

tekst: Sabrina Smit

band: Autumn
album: Cold Comfort
genre: alternative/experimenteel/rock
release datum: 3 november 2011
label: Metal Blade

Autumn brengt via Metal Blade hun vijfde CD uit genaamd ”Cold Comfort.” Op de weg die is ingeslagen met “Altitude,” (2009) wordt een goed vervolg gegeven.

Je zou denken dat de band nu in de comfortzone zit, maar niets is minder waar. Met dit album pakken ze uit: er is meer samenhang, energie en gevoel terug te vinden in de teksten. Instrumentaal is de band ook vernieuwd, doordat het meer progressief klinkt.

Het heeft uiteraard nog steeds die unieke Autumn sound, maar de toetsen van Jan Munnink zijn prominenter aanwezig en daardoor is het interessanter om naar te luisteren. De gitarenpartijen zijn het herkenbare geluid van de broertjes Van der Valk, maar ook zij bewandelen een experimenteel pad.

Het is meer uptempo, progressief en heeft veel power. Het klinkt allemaal vertrouwd. Na wat luisterbeurten, moet ik toegeven dat ik erg verrast ben door allerlei ‘rare geluiden’ en breaks, die toch erg mooi in elkaar zijn gezet.

De toetsen hebben het jaren’60 geluid in zich, met ook weer moderne klanken waardoor het helemaal af klinkt en je invloeden van The Doors kunt horen. Ook op de lengte van de liedjes is niet beknibbeld, want zo kun je ruim zeven minuten luisteren naar het wonderschone “Alloy” waarin zangeres Marjan zich van een hele gevoelige kant laat horen. De opbouw van dit nummer is toch wel bijzonder te noemen. Het is zeer goed uitgevoerd door de muzikanten en dat geld niet alleen voor de zangpartijen in dit nummer: een boeiend samenspel van Autumn dat blijft boeien.

Op Black Stars In A Blue Sky” laat zangeres Marjan Welman je horen dat zij in staat is om verschillende hoogtes aan te kunnen qua stemgeluid. Ze volgt tevens daarbij de andere muzikanten, die net als zij, van tempo wisselen. Drums, gitaren en bass zijn in dit nummer sterk aanwezig, doordat ze flink rocken en de toetsen zijn juist heerlijk zweverig en prettig aanwezig. De solo- en ritmepartijen van Mats en Jens van der Valk zijn zeer duidelijk van elkaar te onderscheiden en je kunt hier heerlijk op rocken

Vanaf het begin van de tot aan het eind blijft Autumn je verbazen. Door de verschillende zangtechnieken en backing vocals. Geen enkel nummer klinkt hetzelfde. Luister eens naar de afsluiter “ The Venamoured” en je bent overtuigd dat Autumn een grote stap voorwaarts heeft gemaakt!

Conclusie
Autumn heeft zich als band progressief verder ontwikkeld en zal een breder publiek bereiken met dit nieuwe album. Het wordt met dezelfde passie en energie aan ons gebracht. Op de vijfde plaat,  net wat meer en het stemgeluid van Marjan Welman  is zeker uniek te noemen. Autumn is hartverwarmend, bloedmooi en vooral energiek! Hoe het klinkt? Denk daarbij aan bands als Katatonia, The Gathering & Porcupine Tree.

Rating
8/10

Tracklist
1. The Scarecrow
2. Cold Comfort
3. Black Stars In A Blue Sky
4. Retrospect
5. Alloy
6. End Of Sorrow
7. Naeon
8. Truth Be Told (Exhale)
9. The Venamoured
Bonus Tracks Limited 1st Edition EUROPE:
10. Changes For The Bitter
11. The Mute (Inhale)
De CD komt uit als standaard CD maar ook als digi-pack met 2 bonustracks.

Bandleden
Marjan Welman – vocals
Jerome Vrielink- bass
Jan Munnik – keyboards
Jan Grijpstra – drums
Mats van der Valk – guitar, grunts & backing vocals
Jens van der Valk – guitar & backing vocals

Ter promotie doet Autumn in november een clubtour, waarvan de shows in Bolwerk, Sneek (4 nov) en Manifesto, Hoorn (5 nov) officiële release shows zijn.
11 november – Azijnfabriek, Roermond
17 november – P60, Amstelveen
18 november – Bazart, Den Haag
19 november – Brogum, Zierikzee
26 november – Peppel, Zeist

Website
http://www.autumn-band.com

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: