Home > Concerts > Wakey! Wakey! – opent Let’s Get Lost in Eureka op zeer indrukwekkende wijze

Wakey! Wakey! – opent Let’s Get Lost in Eureka op zeer indrukwekkende wijze

tekst: Silviapd
foto’s: Rene Pot

De Amerikaanse band Wakey!Wakey! rond frontman Michael Grubbs, is Europa aan het veroveren. Afgelopen zomer speelden ze samen met James Blunt en nu zijn ze terug met een eigen tour die ze door Engeland, Duitsland, Zweden en Nederland voert.

Deze eerste editie van Let’s Get Lost gaat van start in Eureka te Zwolle. Initiatiefnemer Frank Satink wil een indieplatform bieden: exclusieve optredens op bijzondere lokaties in Oost Nederland. Meer informatie: www.lets-get-lost.nl

Rosi Golan is een singer-songwriter geboren in Israel, maar al jaren woonachtig in Amerika. Ze is bekend van nummers uit de serie Grey’s Anatomy en de film ‘Dear John.’

Eureka is een jeugdcentrum met een klein, intiem podium. Bij aanvang  staat het al flink vol, de temperatuur stijgt met de minuut. Rosi Golan begeleidt zichzelf op akoestische gitaar, bijgestaan door zanger en gitarist Brandon Walters, die ritme creëert door zijn stampende voet op de vloer.

Golan heeft merendeel van de avond haar ogen gesloten, en laat haar stem spreken; helder en betoverend. Een wat statische performance, maar haar warme geluid maakt veel goed. Een minimalistische set, waar halverwege de gitaar van Rosi Golan op de grond beland (later wordt er een stoel voor gevonden).

De cover “Hang With Me” van Robyn is ingetogen en het is daarom des te vervelender dat het publiek er zo respectloos doorheen praat de gehele avond.

Eigenlijk weet de zangeres pas halverwege de set het ijs te breken met het ontwapenende “neuken in de keuken” wat ze spontaan in een nummer wil verwerken.

Hazy’ van het debuut ‘The Drifter & The Gypsy’ is simpelweg mooie luistermuziek; klein, en puur. Prachtige tegenstem van Brandon en de climax is bereikt tijdens hun samenzang. Eindelijk komt er ook meer feedback uit de zaal.

Dan kondigt Rosi aan dat ze de trein naar Amsterdam moet halen en het bij deze korte set moet laten, maar niet zonder wat nieuws te proberen. Ze unplugged haar gitaar en beide muzikanten lopen naar het midden van de zaal, waar gehaast ruimte wordt vrijgemaakt.

Bijgestaan door Tanya Buziak, zangeres van Wakey!Wakey!, vertolkt de zangeres een nieuw nummer van haar tweede plaat ‘Lead Balloon’ getiteld ‘Flicker.’ De donkerharige, ingetogen zangeres weet te imponeren met haar power en groot bereik.

Dan is het de beurt aan Wakey!Wakey! om het publiek te betoveren, voor een uitverkochte zaal van 120 man. Michael Grubbs is bekend als acteur uit de serie ‘One Three Hill’ en een verdienstelijke singer-songwriter.

Bij opener ‘1986 – The Brooklyn Theatre Fire’ zet de zanger meteen de toon; alleen produceert hij een rijk geluid, vol energie en kracht. Ondanks de bescheiden begeleiding op piano, blijft het spannend.

Het wordt een speciale avond; waar bekende nummers van debuut ‘Almost Everything I Wish I’d Said the Last Time I Saw You…’een andere draai krijgen. En ook nieuw repertoire voorbij komt.

Zangeres Tanya Buziak verzorgt de tegenstem, en hier en daar elektronische effecten. Het is de stem van Grubbs die je raakt  en met ieder nummer weer doet verbazen.

Veelzijdig op “Square Peg Round Hole” met een opzwepende piano melodie en vrolijk refrein. Een grote tegenstelling op “War Sweater” waar de uithalen uit zijn tenen komt, en ondanks de warmte iedereen kippenvel bezorgd.

De frontman komt de hele avond niet achter de piano vandaan, maar dat weerhoudt hem niet van een ontspannen contact met het publiek. “It’s hot in here, so I take my shirt off cause you have no rules in here. It’s my third show today!”

Hij leunt over de microfoon vervolgend: “Tanya and I love this song, and we bring it diffent tonight like the way I wrote it before it was recorded.”

Een minimalistische versie van ‘22’ waarin zijn stem vertraagd, en gedoseerd de hoogte in gaat. Wederom een prachtige climax en Mike bewijst hier wel een ontzettend goede zanger te zijn, die durft zijn ziel bloot te geven.

Dan neemt de frontman het woord: “Proost! It is a magical place here, because it is an unusual story. Some fans bugged the local DJ to play my songs and people called afterwards and thanks to that I am able to play here!”

Dance So Good’ is een licht nummer, wat in je hoofd blijft zitten en zelfs na wat bier wat Grubbs weg moet fluiten, blijft het zuiver en dynamisch: beter dan op het album zelfs. Wanneer Tanya invalt met haar heldere stem, is het een warme samenzang.

Een nieuw nummer ‘Casette Player Heart’ is uptempo, en ondanks de onbekendheid blijft de zaal geboeid. Pas halverwege de set valt het geroezemoes meer stil en heeft Wakey!Wakey! iedereen in zijn macht. Ondanks dat Euraka geen concertzaal is, blijft het geluid helder en niet overstuurd.

Na het zware, ingetogen ‘Brooklyn’ laat de band ook zijn melancholische kant zien met klassieke piano, die de sfeer aanzet. Michael Grubbs is niet alleen een getalenteerde zanger en songwriter, maar ook een betoverende pianist.

Dan geeft de zanger aan dat dit normaal het deel is van de set waar ze het podium verlaten, maar ze gaan nog even door met een oudje “Clinton St.Girl.”

Wanneer er dan toch echt wordt afgesloten met de hit “Light Outside” is de avond gewonnen, en heeft Wakey!Wakey! zich op de kaart gezet. Wanneer je als artiest zo’n show kan neerzetten, dan behoor je tot een zeldzame categorie; onbetwist onvergetelijk en van groot internationaal kaliber.

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: