Home > Interviews > Stream Of Passion – interview op Metal Female Voices

Stream Of Passion – interview op Metal Female Voices

tekst: Sabrina Smit
foto: Monica Duffels

Stream of Passion is inmiddels in metal land een gerespecteerde naam geworden. Zij spelen nu voor de tweede keer op Metal Female Voices Fest en ik ben benieuwd hoe het de band nu vergaat. Wat volgt is een prettig gesprek met de gitaristen Eric Hazebroek en Stephan Schultz.

Darker Days

Jullie derde album “Darker Days” (zie album review Muzikantenweb) is nu een aantal maanden uit, hoe zijn de reacties hierop?

Eric en Stephan: “De CD is goed ontvangen, hij is net even anders dan de vorige “The Flame Within.” We denken dat het meer in balans is en de mensen reageren er heel goed op. De CD is toegankelijker dan het vorige album met iets meer stevige riffs”.

Hoe is het om dit nieuwe werk te spelen, terwijl je ook nog veel nummers speelt van de andere albums. Is deze variatie voor een bandlid echt nodig of maakt het niet uit wat je speelt?

Stephan Schultz: “Wat gitaar technisch opvallend is, is dat er tegenwoordig met meerdere stemmingen wordt gespeeld en je daardoor vijf gitaren nodig hebt en dat is af en toe wel eens lastig. Zeker als je de setlist wilt maken dan moet je daar rekening mee houden, anders worden de pauzes langer”.

Eric Hazebroek: “Het is zeker van belang dat we van te voren goed kijken welke nummers achter elkaar worden gespeeld. Niet dat we een onmogelijke taak hebben, om kort achter elkaar de nummers te spelen. Zoals Stefan zegt zijn er verschillende stemmingen, maar ook niet de standaardstemming, dus het wordt echt afwisselender.

Het is fijn om die variatie van nummers van de verschillende albums te hebben, omdat ze echt daadwerkelijk verschillend zijn. Ja er zitten wat meer rustpunten in bepaalde nummers, en ze zijn heel leuk om te spelen“.

Stephan: “We hebben nu een paar acht-snarige nummers en een paar zeven -snarige nummers en dat maakt het voor mij ook erg leuk.”

Mexicaanse Invloeden

De nieuwe Mexicaanse invloeden ten opzichte van het oude werk vind ik verassend te noemen. De harmonica in combinatie met de zang van Marcela Bovio (songwriter, zangeres, violist) valt men name op.

Er wordt meer in het Spaans gezongen in combinatie met het Engels. Het heeft net even een andere sound dan andere female fronted metal bands. Hoe staan jullie daar zelf tegenover?

Stephan: “Wij vinden het heel mooi en wij vinden het echt een goede toevoeging die Mexicaanse invloeden en het komt dichter bij Marcela en haar roots”.

Eric:”Daar is van tevoren over nagedacht bij deze plaat. Bij de eerste zong Marcela al in het Spaans, bij de tweede is het er een beetje bij ingeschoten. Toen we begonnen met deze plaat is er nadrukkelijk gedacht ‘hoe kunnen we het zo brengen dat het meer persoonlijker wordt voor Marcela.’ Dat is vrij makkelijk in principe als je er zo over nadenkt.”

Stephan: “Het is voor Marcela echt een must geworden, omdat zij uit Mexico komt en daar veel ellende is zoals drugsgebruik, maffia en haar familie woont er nog. Dat raakt haar heel erg.

Ik vind het een groot verschil, dat door al deze invloeden jullie warmer klinken en een unieke sound hebben gecreëerd. Jullie zijn een warme heavy band geworden.

Eric: “Het is emotioneler geworden, en dat spreekt mensen meer aan dan een kille koude band. Het temperament van een Mexicaanse zangers voegt in ieder geval veel toe en dat voel je.” 

Media

Mijn collega Helena Torstensson heeft jullie CD gerecenseerd met een 9. Ik heb de review nog eens gelezen, waar ze het vooral heeft over de Mexicaanse invloeden, maar ze vindt Marcela Bovio wat minder goed verstaanbaar in het Engels. Ik vind zelf als je vaker naar Marcela’s zanglijnen luistert dat het dan wel meevalt en dat een kwestie is van wennen.

Eric en Stephan: “Feit is dat Marcela Bovio geen native Engelse spreker is, maar dat ze het enorm goed doet. Niemand heeft een grotere talenknobbel dan Marcela. Niet alleen het Engels, Nederlands en Spaans beheerst zij, zelfs meerdere talen”.

Lezen jullie de reviews die jullie krijgen en vinden jullie dit belangrijk dat dit gedaan wordt over de Cd’s en de concerten.

Stephan Schultz: “Als we de kans krijgen lezen we ze wel, want we vinden het belangrijk voor het verspreiden van het feit dat de CD uit is.”

Eric Hazebroek: “Het gaat ons niet om beïnvloeden, en we zullen niet opletten wat recesenten schrijven. Muziek maken is wat wij persoonlijk graag doen, wat komt uit jezelf. Het is leuk als mensen positieve kritiek geven.

Als het om muziektechnische dingen gaat zoals vals zingen of als er dingen niet kloppen en dat wordt opgemerkt, dan kun je daar aan werken. Maar als je de stijl van de muziek niet leuk vindt of saai; dat is allemaal persoonlijk en daar kun je een stuk minder mee”.

Leaves’ Eyes

Niet voor de eerste keer speelt Stream Of Passion samen met de Duitse band Leaves’ Eyes, een succesvolle combinatie.
Hoe was de tour met Leaves’ Eyes naar Frankrijk en Engeland? Kun je daar iets over zeggen?

Eric en Stephan: “Dit was een minitour inderdaad. We hebben heel rustig aan gedaan. We kenden ze al van de ‘Beauty en the Beast tour’ van twee jaar geleden en het ijs was al gebroken. Het klikt heel super met Leaves’Eyes en als het toen niet was bevallen, dan hadden we dit nu ook niet kunnen doen.

Het zijn hele relaxte mensen en om de tourbus te moeten delen, gaat allemaal gemakkelijk. Het is een internationale band en er zitten nu ook twee Nederlanders in. We respecteren de muziek van elkaar heel erg en het was een groot feest, prima verzorgd.

We hebben veel contacten met de fans gehad; praatjes gemaakt terwijl wij een drankje dronken. Hartverwarmend hoe de mensen hebben gereageerd in het buitenland”.

Eric: “Er was een klein onderliggend verhaal om naar Engeland te gaan. Zoals je misschien wel weet is vier jaar geleden, met de vorige line-up, werd Stream of Passion tegen gehouden bij de grens om allerlei redenen. Dus het was even spannend bij de Douane. Het is gelukt, we hebben vriendelijk gekeken en Marcela ging als laatste door de poort en ook zij mocht door.

Dit beïnvloedt de feeststemming tijdens de optredens en we waren enorm blij dat dit helemaal goed is gegaan. De mensen die bij de Engelse optredens kwamen, hadden rekening gehouden met de vorige keer want toen duurde het allemaal langer voordat we bij de zaal waren. Veel goede reacties achteraf en of SOP vaker naar Engeland wil komen”.

Tour verslag van Stream Of Passion van deze minitour.

MFVF

De tour wordt hier in België vandaag afgesloten, eerst nog spelen en dan gaan jullie dit nog vieren?

Eric: “Het feest is vrijdag al geweest en we hebben Leaves’ Eyes al gedag gezegd, want zij hebben gisteren op MFVF gespeeld. Wij gaan vanavond gewoon na Therion zelfstandig naar huis. Zo’n tour is toch best slopend. We hebben allemaal nu rust nodig”.

Jullie mogen straks knallen maar hoe laden jullie je op voor een optreden? We zitten hier nu wel vlak voor de show heel relaxed maar veel bier, meditatie of juist gewoon niks?

Stephan Schultz: “Ik speel altijd even warm, om de solo’s lekker soepel te kunnen doen. Net voor de show even een paar keer op en neer springen om de adrenaline te laten stromen. En met zo’n groot podium als vandaag komt het helemaal goed. Ik heb er zin in”.

Eric: “Voor mij is dat iets anders, ik hoef geen solo’s te spelen. Ik heb mijn iPod bij me en ik luister dan naar agressieve muziek om op te laden, zodat ik adrenaline heb voordat ik het podium op loop en niet als een zoutzak op het podium sta”.

Mogen jullie nog nummers spelen van het eerste album ‘Embrace The Storm’ of is dat uitgesloten?

Eric Hazebroek: “Neen hoor, deze nummers komen nog steeds voorbij in de shows. Wij mogen dat nog doen er is geen restrictie. Er is toen der tijd een DVD uitgebracht van Ayreon waarop wij spelen, maar dit zijn nummers van Arjen Lucassen. Het zou raar zijn als wij die spelen, want hij zit niet meer in de band.

Deze oude nummers zijn toch onderdeel van het SOP verhaal. Het zou raar zijn als we die niet spelen. Er is wel een verschil tussen de eerste CD “Embrace the Storm” ten opzichte van “Darker Days” maar dit maar geeft juist de variatie aan de setlist”.

Met dank aan: Metal Female Voices Fest, Napalm Records.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: