Home > CD reviews > Mike Patton – The Solitude Of Prime Numbers

Mike Patton – The Solitude Of Prime Numbers

tekst: Martijn Mansvelders

artiest:  Mike Patton
album: The Solitude Of Prime Numbers
genre: Soundtrack
release: 07 november 2011
label: Ipecac

De meeste mensen zullen cultzanger Mike Patton kennen als frontman van de Amerikaanse metalband Faith No More. De band die vanaf eind jaren ’80 grote successen kende, en een hitsingle “Easy”.

Maar Patton is ook actief in diverse muzikale nevenprojecten als Mr. Bungle, Tomahawk, Peeping Tom en Mondo Cane en speelde zelfs een rol in de thriller ‘Firetracker’.

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd op albums van Björk, Dillinger Escape Plan, Norah Jones, Sepultura en Serge Gainsbourg. Een veelzijdig en muzikaal man met onnavolgbare carriërewendingen.

Inspiratie

Met het verzorgen van de soundtrack voor de film “The Solitude Of Prime Numbers” voegt componist Patton weer een interessant project toe aan zijn nu al indrukwekkende discografie en C.V. En natuurlijk wordt dit album uitgebracht via het platenlabel Ipecac dat Patton zelf in 1999 heeft opgericht.

De film “The Solitude of Prime Numbers” wordt in 1998 uitgebracht en is gebaseerd op de novel van Paolo Giordano “La Solitudine Dei Numeri Primi”. In Italië werden meer dan één miljoen exemplaren van dit boek verkocht, nog voordat het wereldwijd in dertig talen werd vertaald. Het boek is een psychologisch en aangrijpend verhaal over de vriendschap tussen twee beschadigde pubers.

In 2007 raakt Mike Patton serieus geinteresseerd in film, wanneer hij de muziek schrijft voor de korte film “A Perfect Plane”. Geïnspireerd door het fascinerende boek van Giordano componeert deze muzikale alleskunner dit maal zestien tracks die moeiteloos aansluiten bij de sfeer en het introspectieve gevoel van desbetreffende film.

Review

Patton gebruikt hierbij voornamelijk piano en keyboard om lagen aan te brengen en ruimtelijkheid te creëren. Wat direct opvalt, is de rust en sereniteit die in de muziek doorklinkt. Dit in tegenstelling tot de meeste projecten, waarin hij gewend is vreemde geluiden en maniakale overgangen te gebruiken. De soundcapes en geluiden worden dit keer op zeer subtiele en verfijnde wijze gehanteerd en vloeien geruisloos in elkaar over zonder dat je dit als luisteraar merkt.

Opener “02-Twin Primes” fungeert als thema van de film en als rode draad op dit album. Het fraaie stemgeluid en de  zoete ‘la-la-la’s’ van Patton komen ook terug in afsluiter “53- Weight of consequences”.

Het pakkende “03-Identity matrix” en het bombastische “19- Radius of Convergence” komen nog het meeste in de buurt van de uitspattingen die Patton wel eens heeft bij zijn projecten als Mr. Bungle en Fantômas. Hij is wel eens ‘de muzikale schizofreen’ genoemd, maar lijkt zich dit keer ingehouden te hebben. De soundcapes staan helemaal in het teken van de sfeer en het verhaal.

Buiten de onheilspellende “11- Cicatrix” en “41- Quadratix” leent deze plaat zich er prima voor om thuis in een luie stoel onderuit te zakken en heerlijk weg te dromen. Grappig, en symbolisch detail, is dat de tracks genummerd zijn met de zestien eerste priemgetallen

Zelf omschrijft Patton het maken van dit album als zijn meest persoonlijke en sonische avontuur. Het is zeker het meest beschouwende en bezielende werk dat Patton in zijn veelzijdige carrière heeft geschreven en gemaakt.

Het beluisteren van dit album vormt een fraaie ontdekkingstocht maar het geheel komt pas écht goed tot zijn recht wanneer je eerst het boek hebt gelezen, of nog beter: eerst de film hebt gezien.

Het maakt dan ook niet uit aan welk muziekgenre of project Mike Patton zich waagt. Hij blijkt iedere keer weer in staat om te imponeren en er zijn eigen creatieve stempel op te drukken.

rating
7 / 10

tracklist

2. Twin Primes
3. Identity Matrix
5. Method of Infinite Descent
7. Contrapositive
11. Cicatrix
13. Abscissa
17. Isolated Primes
19. Radius of Convergence
23. Separatrix
29. The Snow Angel
31. Apnoea
37. Supersingular Primes
41. Quadratix
43. Calculus of Finite Differences
47. Zeroth
53. Weight of Consequences

Website
www.ipecac.com

 

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: