Home > Interviews > Songbird Festival – interview met Junior van der Stel

Songbird Festival – interview met Junior van der Stel

tekst: Silviapd
foto’s: Mojo Concerts.

Mojo Concerts komt met een nieuw festival voor jonge, moderne singer-songwriters kortweg ‘young adult contemporary’ genoemd.

Het Songbird Festival zal zondag 20 november van start gaan in De Doelen te Rotterdam en komt met een veelzijdig programma. Woordvoerder Junior van der Stel van Mojo Concerts, is bereid meer uitleg te geven over dit unieke concept.

Visie

Waar komt het idee vandaan om dit festival op te richten, en met welk doel?

Junior van der Stel: “Er bestaat nog geen festival voor deze artiesten. We richten ons op jonge muzikanten die zelf de nummers schrijven en popmuziek maken. De liedjes staan centraal: recht uit het hart met een modern geluid.

Veel mensen denken bij een singer-songwriter aan iemand ‘met enkel een gitaar en een zwaarmoedig geluid, leed van de wereld dragend’ en dat is niet wat Songbird is. Wij willen aandacht geven aan jong volwassenen met een eigentijds geluid.

De programmering is veelzijdig: bekende Nederlandse namen, maar ook grote internationale artiesten samengebracht met aanstormend talent. Was het lastig om een programma samen te stellen?

Junior van der Stel: “We hebben met de visie voor dit evenement een uitgangspunt voor de programmering, en hoeverre de muziek daarin past. Daar proberen we ons zo veel mogelijk aan te houden. Voor het publiek moet het duidelijk zijn wat ze kunnen verwachten. Gelukkig zijn er veel artiesten die hier onder vallen. Er zijn nu veel artiesten samen gebracht, die je nu voor het eerste bij elkaar op een podium kan zien.”

Er zijn vijf podia in De Doelen te Rotterdam. Dat betekent dat veel artiesten elkaar overlappen en er keuzes gemaakt moeten worden.

Junior van der Stel: “Er zijn die zondag veel dingen te doen en het is de bedoeling dat de bezoeker een eigen keus maakt. Ik hoop dat iedereen die alleen voor Maria Mena komt, toch in een andere zaal gaat kijken.

En dan naar huis gaat met een fantastisch gevoel van haar concert, maar ook iets nieuws ontdekt heeft. Ik hoop dat iedere bezoeker met een nieuwe indruk naar huis gaat en die artiesten nog gaat luisteren.

Er is een podium van 3FM Serious Talent, waar artiesten optreden die bij de meeste mensen nog niet bekend zijn. Zo krijgen we ondersteuning van 3FM en het is fantastisch dat bijvoorbeeld ED er staat. 

Zo was er laatst een nummer van hem bij een RTL promo op de zaterdag avond uitgezonden; onder een vooraankondiging van ‘Ik Hou Van Holland’ zit een nummer van hem. Onbewust kom je er wel in aanraking mee.

Programmering

Kijk je uit naar de hoofdact van de avond, de Noorse zangeres Maria Mena?

Junior van der Stel: “ Zij heeft mij nog nooit teleurgesteld. Als iemand kan belichamen wat het Songbird Festival is, dan is zij het wel. Haar teksten zijn eerlijk, en ze houdt de liedjes dichtbij haarzelf.  Toch is het zelden zwaarmoedig. Het nieuwe album ‘Victoria’ is net uit en in de zelfde periode speelt ze ook twee maal in Paradiso en Parkstad in Heerlen. “

Er staan veel Nederlandse artiesten op deze eerste editie, is dat een bewuste keuze van Mojo Concerts om zo lokale acts meer te promoten?

Junior van der Stel: “Dat gebeurd met 3FM als partner. Daarnaast is het een Rotterdams festival, dat willen we zoveel mogelijk uitdragen en daarom hebben we ook het Rotterdams talent Ming’s Pretty Heroes.

Er is veel Nederlands talent verenigd op een podium zoals je ze maar zelden samen ziet: Dazzled Kid, Racoon en Tim Knol. Zo ontstaat er een mooie balans tussen bekend en onbekend.“

Een aantal artiesten zullen een akoestisch optreden verzorgen. Dazzled Kid en Tim Knol zullen met een trio bezetting hun set spelen.

Junior van der Stel: “Dit is een speciaal optreden, eens anders dan de normale optredens van deze muzikanten. Ze komen dus niet met een volledige, elektrische bezetting. Dat past mooi bij het Songbird Festival.”

Wie kan je aanraden om te gaan zien?

Junior van der Stel: “De Britse zanger Michael Kiwanuka is echt een aanrader. In het algemeen willen we een gezellig festival creëren. Waar geheel vrijblijvend mensen kunnen rondlopen van zaal naar zaal. Ik kijk erg uit naar een leuke dag.

Verwachting

Wat wil je de bezoeker meegeven?

Junior van der Stel: “Ik hoop dat zo mensen met een passie voor muziek kennismaken met nieuwe artiesten. Iedereen die er speelt is een goede muzikant met mooie liedjes en die een groter publiek verdiend. Ze hebben zichzelf wel bewezen.

Als iemand komt voor Pete Murray, dan zou het leuk zijn als hij met een cd van Dotan naar huis gaat, of in ieder geval met een nieuwe indruk. Er gebeuren ook leuke dingen, zoals Rachèl Louise die nu de support bij Dotan verzorgd: die artiesten hebben elkaar gevonden. Dat bevestigt dat we met Songbird de bands goed hebben ingeschat.”

Wat kan het publiek verder van deze eerste editie van het Songbird Festival verwachten?

Junior van der Stel: “Er is een indeling gemaakt voor de vijf zalen: drie zalen met stoelen en twee podia staand. Er is een uitgebreide food court op de begane grond, daarnaast zijn er volop drink gelegenheden in het gehele gebouw. De ambiance is mooi en geeft meteen al sfeer.

 3FM zal live een uitzending verzorgen met een kleine studio op locatie. Ze zijn druk bezig om te zorgen dat veel artiesten na hun optreden daar nog even langs komen.

Waarom de keuze voor De Doelen?

Junior van der Stel: “Allereerst is het een prachtig gebouw met een mooie historie, bekend van Pandora’s Music Box bijvoorbeeld. Daarnaast is het makkelijk bereikbaar. Op de zondag beginnen we om vier uur met het eerste optreden tot elf uur, zodat iedereen de dag erna naar college en werk kan. Je bent snel bij het Centraal Station en er gaan trams en metro voor mensen uit de regio.”

Als je mag dromen over een tweede editie met onbeperkt budget, wie zou je dan graag willen zien?

Junior van der Stel: “Er zijn zoveel goede artiesten die ik op zo’n festival zou willen zien. Dan denk ik aan bijvoorbeeld James Morrison. Die nu in zijn eentje de heineken music hall uitverkoopt. In een akoestische setting zou dat mooi zijn.

Er zijn nog zo veel andere namen die ik kan noemen, maar het is ook afhankelijk van het tourschema van de artiest: dat moet combineerbaar zijn.  Songbird spreekt ook muzikanten aan. Sinds de website er is, krijg ik veel mailtjes van muzikanten die er willen spelen.

Zijn er nog veel kaarten te koop?

Junior van der Stel: “De capaciteit is 3000 man, en de verkoop gaat snel. Mocht je twijfelen, wees dan snel. Songbird Festival is bijna uitverkocht!”

Line-up

Marina Mena
Racoon
Pete Murray
Ben Howard
Tim Knol – acoustic
Jon Allen
Lior
Dotan
Dazzled Kid – acoustic
Julian Perretta
Julian Velard
Rachel Louise
Michael Kiwanuka
Daniel Versteegh
Fionn Regan
Chagall
ED
Ming’s pretty heroes

Informatie

let op: het stadsvervoer staakt in Rotterdam. Dat betekent dat de trams en metro’s voor de bezoekers uit de regio niet rijden. Regionale bussen (enkelen  hebben ook haltes in Rotterdam) en treinen  rijden wel.

Songbird Festival – De Doelen, Rotterdam
zondag 20 november van 15.00 uur tot 23.00 uur
kaartverkoop: http://www.livenation.nl/event/232407/songbird-festival-tickets?c=songbirdfestival_site
blokkenschema artiesten: http://www.songbirdfestival.nl/blokkenschema

Website
http://www.songbirdfestival.nl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: