Home > CD reviews > KhaoZ – Salvation Through Bloodshed

KhaoZ – Salvation Through Bloodshed

tekst: Elsabijn van der Valk

band: KhaoZ
album: Salvation Through Bloodshed
genre: old school death-metal
release: 11 november 2011
label: Mad Lion

KhaoZ heeft zijn lang verwachte album Salvation Through Bloodshed uitgebracht. Sinds de oprichting van de band in 2009 hebben zij dan ook aardig aan de weg getimmerd, en in januari 2011 getekend bij het platenlabel Mad Lion uit Polen.

Ging KhaoZ voor hun mini-cd nog langs bij Harris Johns (Music Lab Studio) voor het mixen en masteren, nu is dat laatste overgelaten aan Tore Stjerna (Necromorbus studio). Het mixen is gedaan door Willow Media Studio`s en Jurriaan Verhaar.

Wat gelijk opvalt, is dat er twee tracks van de mini-cd op het nieuwe album staan: “Inveterate Fantasy” en “Shattered Light Insanity”. Deze zijn wel opnieuw opgenomen en qua kwaliteit verbeterd.

Niks geen introSalvation Through Bloodshed begint met een lekker knaller “Baptized In Sin.” Dit is een compleet nieuwe track. met veel afwisseling in tempo en opbouwende riffs. Na deze opening volgen een paar songs die live al vaak te horen waren, dus voor fans niet geheel onbekend.

“Damned Messiah” heeft een zeer verrassend vocaal stuk (door de screamer van de band) aan het einde van dit nummer, hoe of wat moet iedereen zelf maar luisteren. Het veroorzaakte bij mij in ieder geval kippenvel. “Insane Sneer” ook geen onbekende, ligt erg lekker in het gehoor. Heerlijke gitaarriffs in combinatie met rauwe grunts en screams maakt dit nummer compleet af.

“Paranoia In Extreme” is nog niet eerder te horen geweest. Kenmerkend zijn de ontzettende diepe, duistere grunts en niet te vergeten de balans tussen de gitaren, bas en drums. Ook zit er een leuke rauwe snerpende gitaarsolo in.

En dan, na afloop van “Paranoia In Extreme” kom ik iets verrassends tegen. Er wordt geen keihard metal intro gestart, maar een bijzondere intermezzo. “When Daylight Fades” is geen nummer met vocalen, snoeiharde gitaren, bas en blastbeats. Maar gewoon een klassiek stuk gitaarspel. Gecomponeerd en uitgevoerd door de bassist van de band. Dit is een zeer leuke verrassing en toch ook wel origineel, aangezien je dit niet verwacht van een death metal band.

De nummers na de intermezzo zijn ook weer geen onbekenden, ook deze waren live al te zien. Waaronder ook “Where Serpents Crawl”, dit is een up-tempo nummer met onwijs snelle blastbeats en screams waar je kippenvel van krijgt. De screams en grunts worden mooi afgewisseld en vormt één geheel. Een erg energiek nummer, die goed tot z’n recht komt als afsluiter op de cd.

Conclusie

Het heeft lang geduurd voordat Salvation Through Bloodshed er ligt, maar het resultaat mag er zijn. Er is zeer goed nagedacht over de invulling van de cd en het artwork ervan. Alle tracks zijn van zeer goede kwaliteit (productie, mix en masteren), maar alleen daarmee ben je er nog niet.

De nummers zijn allemaal zeer energiek en hebben sterke teksten. Ook zijn de vocalen en instrumenten goed in balans en op elkaar afgestemd. Wat ikzelf een pre vind, is dat men aardig wat heeft geëxperimenteerd op Salvation Through Bloodshed”.  Mede daarom klinkt Salvation Through Bloodshed gewoon ontzettend lekker en is zeker de moeite waard om te kopen.

Rating
9/10

Tracklist
01 Baptized In Sin
02 Damned Messiah
03 None.. When You Die
04 Insane Sneer
05 Paranoia In Extreme
06 When Daylight Fades
07 Shattered Light Insanity
08 The Martyred
09 My Own Punishment
10 Inveterate Fantasy
11 Where Serpents Crawl

CD presentatie in Nederland
10 december 2011 de Gonz, Gouda
11 december 2011 de Kelder, Amersfoort

Website
www.khaoz.nl

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: