Home > Concerts > Autumn – met Magion en Only Fates Remaines in Bazart

Autumn – met Magion en Only Fates Remaines in Bazart

tekst: Sabrina Smit
foto’s: Cristel Brouwer

In het kleine gezellige zaaltje van het Haagse Bazart, is het druk als ik binnen kom. Als eerste staat de band Only Fates Remaines (voormalig Trisomy) op het podium.

Ze beginnen rustig de show op te bouwen. Na enkele minuten zit er dan al flink wat energie in de bandleden. De zangeres Eva Kokken heeft een aangenaam voorkomen en een stemgeluid, die naar mate de show vordert, sterker wordt.

Ze beweegt sierlijk op de sferische muziek, die steeds meer heavy gaat klinken. Eva blijft ook in de rustige stukken qua stemgeluid overeind.

De nummers hebben een duidelijke kop en staart. Maar wat ik jammer vind, is dat deze band niet zo heel veel interactie met het publiek laat zien. Ik denk dat het ook niet meevalt met een podium vol andere instrumenten.

Niet alleen spelen zij veel oud werk, maar ook nummers van de nieuwe CD ‘Breath’ die net een maand uit is. Wanneer tegen het einde van de show de vingers minder stroef zijn op de gitaren, klinkt het allemaal veel ruwer.

Dat maakt dat zij een zeer goede indruk achter laten op de bezoekers van de Bazart. Een goede opener voor een avond als deze. Muziek is te beschrijven als Lacuna Coil met een vleugje Paradise Lost. De band heeft een videoclip gemaakt en binnenkort te bewonderen op: http://www.onlyfateremains.com

De tweede band van de avond Magion heeft wat technische problemen, en ook het geluid staat loeihard. Dat is enorm jammer, want daardoor komt het niet over.

Ook al is dit een gedreven band, die hard werkt. Veel instrumenten zijn niet te horen, en met invloeden van Epica en Nightwish juist gedetailleerde muziek.

Zangeres Myrthe  van Beest bezit uitstraling, en als goede frontvrouw krijgt zij het publiek daarentegen snel in beweging . IJzersterk aan deze band is de podium ervaring, en daardoor het gemak van contact leggen met de bezoekers.

Wellicht dat wij als bezoekers, in een andere zaal wel overtuigd raken over de magie van deze band. Check de tourdata maar eens, dan zie je waar ze nog meer spelen. http://www.magionband.com

De fans moeten langs wachten, omdat het programma een uur is uitgelopen. Maar uiteindelijk staat Autumn op het podium,  om iedereen te voorzien van een daverende show en hoe!

Na een mooi intro wordt ‘Alloy‘ aan ons gepresenteerd en zien we hoe de bandleden in opperste concentratie zich opmaken voor de rest van de show.

Ook Autumn kampt met technische problemen qua geluid, maar zij laten zich niet kisten. En gaan gewoon door met rocken door ‘Paradise Nox‘ in te zetten. Veel mensen uit het publiek kennen dit nummer en beginnen mee te rocken.

Zichtbaar genietend van het optreden, zet de drummer Jan Grijpstra er de vaart in met ‘Blue Wine’ en de andere bandleden volgen energiek.

De setlist zit goed in elkaar, omdat het van heel rustig naar steeds steviger werk toe gaat. ‘The Scarecrow‘ is een beetje freaky en laat een nieuwe Autumn horen, die meer invloeden heeft verwerkt uit de jaren zestig.

De band is een andere weg aan het bewandelen. Ze laten het oudere heavy werk niet achter zich, maar omarmd het door het met frisse energie te spelen. Het nieuwe werk bevat veel progressieve stukken en dat wordt met evenveel plezier gespeeld.

Marjan Welman is goed bij stem en kan zowel het nieuwe ,als het oudere werk, prima zingen. Ze weet er een eigen draai aan te geven: als muzikant is ze meer gegroeid en dat zie je duidelijk aan haar performance af.

Het voetenwerk van gitarist Jens van der Valk is indrukwekkend, omdat hij ook nog tweede stem zingt. De samenzang van Marjan met Mats van der Valk en Jens, raakt bij mij een gevoelige snaar .

Afsluitend  ‘Altitude‘ en deze wordt op grote muzikale hoogte gespeeld. Omdat de band niet van het podium weg kan lopen, laat Autumn de fans het opzwepende ‘Satellites‘ meezingen. De heren Van der Valk en bassist Jerome Vrielink laten een knap staaltje techniek horen in ‘The Venamoured.’

Waarbij Jan (drums) en Jan (toetsen) extreem goed aansluiten. Dit nummer mag wat mij betreft nooit ophouden. Opzwepend door een traag, laag doom geluid met mooie sferische toetsen. Als dit het nieuwe Autumn geluid is dan ben ik om!
Voor meer informatie over Autumn: http://www.autumn-band.com

Setlist
1. Intro
2. Alloy
3. Bleu Wine
4. The Scarecrow
5. Cold Comfort
6. The Heart Demands
7. Retrospect
8. End of Sorrow
9. BSBS
10. Naeon
11. Altitude
Toegiften:
12. Satellites
13. The Venamoured

Advertisements
Categories: Concerts Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: