Home > Concerts > Hammerfall – een ‘heavy happening’ in de 013

Hammerfall – een ‘heavy happening’ in de 013

tekst: Irma Ploeger
foto’s: Evelyne Steenberghe

De grote zaal van 013, Tilburg is voor de helft gevuld als Death Distruction aan zijn optreden begint. Een stevige sound komt uit de speakers en zanger Jimmie Strimell brengt lage, diepe screams ten gehore.

De muziek is heel anders dan de andere drie bands van de avond, maar dat mag de pret niet drukken.

Het opvallende uiterlijk van Jimmie Strimell en de sterke live performance van de Zweedse band laten een goede eerste indruk achter. Als Amaranthe het podium opkomt, is de zaal al redelijk vol. Nog voor de eerste noten klinken, gaan er al handen de lucht in.

Leave Everything Behind” is op het openingsnummer en krijgt een enthousiaste ontvangst van de fans. Ondanks de strakke leren broek, zingt zangeres Elize met gemak de hoge noten in het nummer.

De clean vocals van Jake en de grunts van Olof vullen elk nummer perfect aan. De band straalt energie uit en headbangt er flink op los. Hoewel alle nummers overduidelijk uit hetzelfde straatje komen, klinken ze live erg strak en overtuigend.

Het publiek lijkt ook met elk nummer enthousiaster te worden en dat wordt pas echt duidelijk bij de afsluiter van deze band. “Hunger” de eerste single, is een van de hardste nummers van de setlist en dit wordt gewaardeerd ; overal zwieren haren en er wordt geklapt en gefloten.

Het is duidelijk dat er al enkele fans in de zaal waren, maar na vanavond zijn dat er waarschijnlijk nog meer.  Als afsluiting van dit  krachtige optreden neemt Amaranthe een foto met het publiek op de achtergrond.  Met ‘Thank you Tilburg!’ komt een eind aan de korte set.

De derde support act wordt, al voordat ze op het podium staan, verwelkomt met verschillende ‘signs of the horn’ in de lucht. De Amerikaanse band Vicious Rumors zijn unaniem gekleed in het zwart en klaar om te rocken! De eerste klanken van het openingsnummer  zijn genoeg om het publiek te laten brullen en joelen.

Er zijn heel wat fans in de zaal, zoveel is al duidelijk. Brian Allen zingt afwisselend rauw en hoog. Ook weet hij het publiek met zijn enthousiasme aan te steken. Er is veel interactie tussen de bandleden, maar ook zeker met het publiek.

Met leuke anekdotes tussen de nummers door blijft Vicious Rumors de aandacht vast houden. De bassist headbangt alsof zijn leven er van af hangt. en zijn voorbeeld wordt dan ook gevolgd door enkele fans.

Hoewel er een bord hangt in de zaal dat crowdsurfen verboden is, neemt de zanger toch een duik in het publiek. Voor een kort moment wordt hij werkelijk op handen gedragen en dan weer netjes teruggeplaatst op het podium.

Vicious Rumors zet een dijk van een show neer en dat wordt dan ook zeer gewaardeerd door het publiek. Geheel in traditie nemen ook zij een foto van zichzelf met het publiek op de achtergrond. Brian Allen merkt dan ook op: ‘I’m a crazy motherfucker!’

Hoe later op de avond, hoe beter het volk: dat geldt zeker voor deze avond. Zodra Hammerfall het podium betreedt wordt er gejoeld, geroepen en bijna gesmeekt.

Ondanks de smakelijke voorgerechten is het leeuwendeel van de zaal gekomen voor het hoofdgerecht. De show begint met lichteffecten en tijdens de eerste beats verzamelt de band zich op het podium.  Nog voor er een noot gezongen is gaat het publiek al uit zijn dak.

Patient Zero” is het eerste nummer en dat beloofd meteen veel goeds voor de rest van de avond.  Zanger Joacim Cans belooft dat er veel nieuwe nummers gezongen zullen worden, maar oude nummers zijn ze ook zeker niet vergeten.

Om zijn woorden kracht bij te zetten wordt het in 1998 uitgebrachte nummer “Heeding The Call” ingezet.Elke zin wordt luid meegezongen vanuit het publiek.

Ondanks de warmte in de zaal voelt het af en toe toch even fris door de zwierende haren. De licht effecten en de rook zorgen voor sfeer, maar de echt gangmakers zijn de band zelf. Halverwege de setlist vindt Joacim het tijd worden dat de mannen even bier gaan halen, zodat hij een ballad kan zingen voor de dames.

Terwijl de bassist zijn bas inruilt voor het keyboard, zet de zanger de eerste noten in.  Het ietwat zoetsappige “Always Will Be” klinkt mooi en helder. Maar krijgt toch iets minder sympathie van de fans.

Let The Hammer Fall” is zowat de titelsong van de band en wordt dan ook hard meegezongen. Hetzelfde geldt voor “Steel Meets Steel”. Na een korte pauze van nog geen tien minuten, komt de band terug voor de toegift.

Dan pakken ze uit met “Glory To The Brave” , “One More Time” en  de laatste “Hearts On Fire” is zeker de kers op de taart.

Gedurende de anderhalf uur dat de band 013 plat speelt, hebben zij het enthousiasme van het publiek weten vast te houden en dat is een knappe prestatie. Na jaren is deze powermetal nog steeds populair.

Hoewel het buiten al behoorlijk koud wordt, was daar deze donderdagavond weinig van te merken. De voorprogramma’s waren een voor een sterk, maar uiteindelijk kan er maar een de beste zijn en dat is zeker Hammerfall.

Deze ‘heavy happening’ zullen de fans maar ook zeker de bands zich nog lang kunnen heugen.  In de naam van alle aanwezigen zeg ik dan ook: Hopelijk tot volgend jaar!

Categories: Concerts Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: