Home > Festivals > Night Of The Proms – aaneenschakeling van hoogtepunten in Ahoy

Night Of The Proms – aaneenschakeling van hoogtepunten in Ahoy

tekst: Silvia Deurwaarder
foto copyright: Femke Hansen

Overdonderend, dat is het ruim drie uur durende spektakel van de tweeëntwintigste Night Of The Proms in Ahoy.

Een aaneenschakeling van hoogtepunten maakt deze concertreeks tot de beste ooit in zijn historie.

Grondleggers Jan Vereecke en Jan Van Esbroek beheersen de formule om klassiek en pop samen te brengen tot in de puntjes. En dat levert hoogstaande kwaliteit op.

De hele avond wordt ontspannen aan elkaar gepraat door Carl Huybrechts, die met humor en plezier de aandacht vast houdt.

Het 75-koppige orkest Il Novecento opent groots. Waarna John Miles, met zijn Electric Band, een hommage brengt aan de overleden Amy Winehouse. Hij is als geen ander verbonden met dit evenement, al vanaf de jaren tachtig trouw aanwezig.

De klassieke act is voor de hele Europese tour, de vier sopranen van Div4S. Voor wie onbekend is met dit genre een prachtige kennismaking met een medly waarin ‘Casta Diva’ de toon zet.

Gevolgd door de duizelingwekkende hoge aria van Mozart’s opera ‘Die Zauberflöte.’ Er wordt meegeklapt op ‘Carmen’ en de prachtige verschijning van dit Italiaanse viertal, maakt het helemaal af. Zij zullen nog vaker voorbij komen deze avond.

De eerste artiest is de Nederlanse trots van de avond, Miss Montreal. Met haar warme rockstem oogst ze veel success, maar vanavond staat ze met een koor, band en orkest op de planken.

Geen rock, maar wel de kans om haar stem in een speciale setting te horen. ‘Just A Flirt’ krijgt zo een nieuwe dimensie; en dat is precies waar vele fans voor komen.

‘Bed Of Roses’ van Bon Jovi, wordt door Sanne Hans omgetoverd in een massale meezinger en overal verschijnen de lichtjes. Wanneer ze op de knieën gaat, en een rauwe uithaal laat horen, is haar succes compleet.

Dan is er een grote rol weggelegd voor Il Novencento en het 50-koppige koor Fine Fleur. Met een bloemlezing van Tijl Beckhand over de pracht van klassieke muziek in films.

Op een groot uitgelicht videoscherm verschijnt de King’s Speech, met een perfecte uitvoering van Beethoven’s zevende symfonie. Wat een finesse!

Door de interactie van orkest, koor en ondersteund door videobeelden, blijft het voor iedereen spannend en toegankelijk. Vele indrukken komen samen.

Snel opgevolgd door een ander hoogtepunt van de avond: de muzikale strijd tussen Pop en Klassiek vertegenwoordigd door Discobaar A Moeder versus orkest en koor.

Deze twee DJ’s zetten stevig in met ACDC, moeiteloos overgegaan in de sabeldans, ‘Billy Jean’ van Michael Jackson wordt overspoeld door de vijfde Symfonie van Beethoven, dramatiek ten top. De climax wordt bereikt wanneer ‘Insomnina’ van Faithless beiden samenbrengt: cellisten die met de strijkstokken zwaaien, een koor wat aanzwelt op een beat van de DJ’s!

James Blunt  maakt zijn entree achter een grote witte vleugel op ‘1973.’ Wie oog heeft voor details, kan zijn hart ophalen met dit heldere geluid: blazers, drums, koor, strijkers, achtergrondzangeressen en daar bovenop zijn warme stem.  De zomerse hit krijgt een exclusiviteit die ook de artiest raakt.

Wanneer hij naar voren loopt, bedankt hij de dirigent Robert Groslot (als enige die avond) en zijn ‘goedenavond’ wordt met gejuich ontvangen. Op akoestische gitaar heel ingetogen zet James ‘You’re Beautiful’ in, bij het refrein zwelt het orkest aan en is de bombast compleet: kippenvel en recht uit het hart.

It’s amazing to stand here. Normally I have five bandmembers, but tonight hundred. I have some miserable songs, but I want to sing a happy one!” en met die ontwapende houding, wint hij iedereen voor zich. Een exotische versie van ‘Stay The Night’ met trommels, violen en vele blazers is een ware traktatie: een prachtig einde voor de pauze.

Niet klassiek, maar wel symfonisch is de muziek van de Lion King die onder de beelden verschijnt. Ook hier is het geluid helder, goed uitgefilterd en even zo belangrijk zonder zware bas of resonantie. De bewegende screens en belichting maken het feest compleet.

Voor velen is het wachten dan op Angie Stone. De queen van de R&B en Soul is een alleskunner: altijd vernieuwend en bovenal een krachtige zangeres. Vanavond imponeert ze iedereen met haar volume en energie.

Wish I Didn’t Miss You’ is weer een kippenvel moment. Blootvoets groet ze het publiek met“I Can See You Up There!” Het swingende ‘I Wanna Thank Ya’ is verfrissend, met haar zuivere uithalen, en versnellende rap.

Dan wordt er overgeschakeld naar het koor Fine Fleur, die nu echt in de spotlight staat, en al hun kunnen tonen op Adele’s ‘Rolling In The Deep.’ Een krachtig duet tussen de mannen en vrouwen, chapeau!

In het midden van de tweede helft is daar het ‘lijflied’ van Night Of The Proms: het wereldberoemde ‘Music’ van John Miles brengt de zaal naar hogere sferen.

Om met de Div4S in een sprookje te belanden op Andrea Bocelli’s ‘Con Te Partiro’ Een samenzang zo puur en fragiel, dat moet iedereen wel stil krijgen.

Dan komt Angie Stone nog een maal terug voor de uitblinker ‘No More Rain’ gevolgd door een duet met de Simply Red zanger Mick Hucknall. Een sterke combinatie van stemmen, die velen zullen bijblijven na vanavond.

Voor wie speciaal voor Hucknall komt, vijf hits worden in volle bombast en energie gespeeld. ‘Holding Back The Years’ en ‘Stars’ volgen elkaar snel op. De zanger geniet zichtbaar, rennend over het podium en ontspannen lachend.

Nog een keer komt alles samen op ‘Hey Jude’ van de Beatles, waar alle artiesten wat statisch naast elkaar een vers voor hun rekening nemen.

Dan valt het doek. Als er nog lege stoelen waren, dan is dat eeuwig zonde: dit spektakel maak je maar een keer in je leven mee en daar moet je zeker bij zijn!

This slideshow requires JavaScript.

dank aan: Mojo Concerts en Night Of The Proms

Advertisements
 1. Jolanda
  20/11/2011 at 16:02

  Dit moét je zeker één keer meegemaakt hebben, was echt GEWÉLDIG!
  Was mijn eerste keer maar ga zeker volgend jaar weer!!!
  Impressive…!

  • 21/11/2011 at 01:07

   mee eens Jolanda, fijn dat je ook genoten hebt!
   wat waren jouw hoogtepunten van de avond?
   groetjes MW

 2. Leona R
  02/04/2012 at 06:28

  Great line-up of artists, wish I was there at the time and lovely pics from James!

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: