Home > Festivals > Songbird Festival – ijzersterke sfeer doet De Doelen zinderen

Songbird Festival – ijzersterke sfeer doet De Doelen zinderen

tekst: Silvia Deurwaarder
foto copyright: Femke Hansen

De eerste editie van het Songbird Festival is een groot succes gebleken. Al snel waren de drieduizend kaarten uitverkocht. Eigenlijk viel dat al wel te verwachten met zo’n programma. De Doelen in Rotterdam bood met vijf zalen ruimschoots plek aan de nationale en internationale songwriters.

Zoals Mojo Concerts het in een eerder interview al liet weten, met dit Songbird Festival gaat het om ‘jonge muzikanten die zelf de nummers schrijven en popmuziek maken. De liedjes staan centraal: recht uit het hart met een modern geluid.’

Van begin tot eind staat De Doelen bol van de mooie liedjes, in iedere zaal is er weer wat nieuws te ontdekken. De locatie is perfect gekozen. Wanneer de bezoeker binnenstapt voelt het meteen als een warme deken.

Binnenkomend op de laatste klanken van de Rotterdamse opening Ming’s Pretty Heroes met het unieke stemgeluid van zangeres Ai Ming Oei, is het een veelbelovend begin van de dag. De marmeren trappen, rode pluche en comfortabele stoelen in de grote hal, is in groot contrast met de meeste festivals.

Voor tweeduizend man speelt Pete Murray in de grote zaal, die bij toverslag vol zit tot de nok. Comfortabele stoelen, een kerkorgel op de achtergrond, en een zwarte backdrop is de enige entourage op het sobere podium.

De Australische zanger maakt blootsvoets zijn entree, met enkel een gitarist aan zijn zijde. Ook voor hem een nieuwe gewaarwording: “It’s a new set-up, normally I have a whole band around me.”

Op gitaar en met een wat hese stem wordt een nieuw nummer ‘Let You Go’ ingezet. Een mooie harmonie, waarbij Pete ritme creëert door met zijn voet mee te stampen.

Murray doet je meevoeren met zijn warme stem, zoals het exotische ritme op ‘Tonic’ waarbij hij wat achterover leunt. Toch maakt hij weinig oogcontact met zijn toehoorders. Het ijs breekt wanneer zijn ‘rechterhand’ verkeerd inzet en zijn plectrum verliest.

Zijn veelzijdigheid wordt gebundeld in ‘Fall Your Way’ waar blues en country vermengen, in deze setting ongekend fragiel. Extra detail is de tappende gitaar op de schoot van de begeleider, terwijl Pete zonder franje de zaal stil krijgt. Een optreden wat iedereen kippenvel bezorgd.

Snel door naar Michael Kiwanuka, die een zaal verder de soul uit zijn tenen laat komen. Het staat vol en met reden: een aanstormend Brits talent die een gevoelige snaar weet te raken op geheel eigen wijze.

Home Again’ is warm, sympathiek, krachtig en smaakt naar meer. Het gelijknamige debuut album zal in maart uitkomen, dus dat is nog even wachten. Helaas maken we alleen het einde van de set mee.

Zijn performance is ook hier ingetogen en zelfs wat statisch; enkel staand achter de microfoon met een gitaar in de handen. Maar de zanger geniet zichtbaar, en dat straalt over op de bezoekers.

Bijgestaan door een blonde gitarist aan zijn zijde: wederom een kleine setting, want ook hij treedt normaal op met meer bandleden.  Deze breed lachende Kiwanuku met een gevoelig stemgeluid weet een zeer goede indruk achter te laten.

Van een heel ander kaliber is Julian Perretta, die wel zijn hele band bij zich heeft en een stuk steviger geluid neer zet. Terwijl in de verte Jon Allen zijn set afrond en Racoon in de grote zaal zijn opwachting maakt, zijn vele jonge meisjes voor Perretta gekomen.

De zanger is hier bekend geworden met zijn hit ‘Wonder Why’ en zijn tiende optreden op Nederlandse bodem trekt meer bezoekers dan verwacht; zijn vrolijke pop met een eigenwijs randje is zeker populair.

1986’ is een energiek begin van de set, jammer dat het geluid zo hard is, waardoor de toetsen en gitaren wat op de achtergrond raken.

Julian beweegt veel, en komt moeiteloos boven alles uit: zijn stem is buitengewoon. Deze zanger is een alleskunner, er licht veel kracht verborgen in de lichte uithalen om vol power de spanning op te bouwen.

Deze dynamiek maakt het boeiend, zelfs wanneer er wat slordig ingezet wordt op ‘Urgently Needed’ wat uitmond tot een swingend jazzy nummer met zware bas en heldere toetsen.

Het enthousiasme van dit gezelschap maakt de performance swingend, want hier geen spoortje ingetogenheid te vinden. ‘Stitch Me Up’ is een  uptempo afsluiter, waar Perretta de versnelling inzet. Een energiek, verfrissend optreden.

In de grote zaal is het de aan Maria Mena om de dag af te sluiten. Ze is voor een aantal concerten in Nederland, maar op Songbird draagt de sfeer van de hele dag bij aan de extase om deze Noorse singer-songwriter te zien. Bekend om haar fragiele nummers, en op de nieuwe plaat ‘Viktoria’ is het niet anders.

Enkel een zwart doek met witte spot is de entourage rond de band van Maria Mena, geflankeerd door de toetsenist en violiste verschijnt ze, gehuld in een spookachtig wit gewaad. Sferisch geopend met ‘What’s Another Day.’ Door de hese stembuigingen en uitbouw van de melodie, perfect gedragen door de band, ontroert Maria vanaf het eerste moment.

You’re The Only One’ is swingend met mondharmonica, laat een ontwapende zangeres zien die contact maakt met het publiek. Ondanks dat haar gezicht slecht te zien is door de belichting.

It’s great to be here Songbird, feels good so many people. I took some time of to watch Opera and learned something about myself. Wherever you are in life, it gets better!”

Een korte inleiding op ‘This Too Shall Pass.’ De tekst van Mena raakt je door haar openheid, kwetsbaarheid en het is bewonderenswaardig hoe ontspannen ze erbij staat, ondanks de sombere toon. Toch veranderd de melancholiek in een positiviteit die in de melodie goed hoorbaar is wanneer de violen plaats maken voor een krachtige gitaar en drums.

Wanneer de zangeres aan het einde van de set omringd is door fans, die van de stoelen rijzen, is de avond meer dan geslaagd: Maria Mena brengt een onvergetelijke ervaring naar Songbird. Met haar openheid, prachtige stem en bovenal sterke nummers is de avond compleet.

Een zeer geslaagde eerste editie, met stuk voor stuk artiesten die zichzelf overtreffen in De Doelen. De ijzersterke sfeer door de combinatie van locatie, publiek en line-up maken dat dit festival nog lang zal bijblijven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: