Home > CD reviews > Kate Rusby – While Mortals Sleep

Kate Rusby – While Mortals Sleep

tekst: Gerianne Meijer

artiest: Kate Rusby
album: While Mortals Sleep
genre: folk singer-songwriter
release: 14 november 2011
label: Cadiz  Music

Nu het weer vroeg donker wordt en langzaam maar zeker het jaar op zijn einde loopt, is het in de muziekwereld weer tijd voor artiesten om een kerstalbum uit te brengen. Veel van deze albums zijn vaak obligaat en staan vol met verplichte nummers.

Kate Rusby, één van Engelands fijnste Folk zangeressen, weet het echter over een andere boeg te gooien. ‘While Mortals Sleep’ is haar tweede kerstalbum, opvolger van ‘Sweet Bells.’ Bij beide albums brengt ze eigen en traditionele South-Yorkshire kerstliederen samen en vertolkt deze met haar eigen band en The Brass Quintet Boys.

Wat meteen opvalt is dat dit album een stuk ingetogener is dan menig kerstalbum. Veel nummers bevatten een akoestische gitaar en blaasinstrumenten naast Kate haar zachte stem met een rauw randje. Er wordt voor gezorgd dat bij, bijna alle nummers, geen enkel instrument de overhand krijgt. Zodat de nummers hun ingetogen sfeer behouden.

Neem bijvoorbeeld opener ‘Cranbrook,’ ‘Little Town’ en ‘First Tree in the Greenwood.’ Bij al deze nummers werken de instrumenten en zang in mooie harmonie met elkaar samen. Anders is dat bij afsluiter ‘The Wren.’ Dit nummer opent meteen met blaasinstrumenten, die ervoor zorgen dat Kate haar stem wat onderdrukt wordt. Dit is zonde, want Kate weet met haar stem vaak precies de juiste toon te zetten en veel sfeer over te brengen. Wat resulteert in de betere nummers op het album.

Dit is het geval bij ‘Home,’ ‘Kris Kringle’ en ‘Holmfirth Anthem’. ‘Home’ heeft een lichte melancholische sfeer, die beelden oproept van lange autoritten door de sneeuw naar huis. ‘Kris Kringle’ is wat meer uptempo en doet denken aan de kinderlijke vrolijkheid en anticipatie vlak voor kerst. Kate’s stem heeft ook af en toe een wat kinderlijke klank die goed bij dit nummer past. ‘Holmfirth Anthem’ bevat een warme akoestische gitaar en samen met Kate’s zachte stem, brengt dit een mooie sprookjesachtige sfeer over.

De bekende kerstnummers die op dit album staan zijn ‘Little Town of Bethlehem’ en ‘Joy To The World’. Beide nummers behouden de rustige, lichte folk sfeer van het album en zijn degelijke uitvoeringen zonder echte verrassingen.

Conclusie

Tegen het eind van het album, wordt dan ook de valkuil van dit album duidelijk. Een nadeel van de eerder genoemde ingetogenheid is namelijk dat de luisteraar na een tijdje niks nieuws meer hoort. Tevens laat Rusby nergens een uithaal horen of worden de nummers ergens heel vrolijk of uitbundig. Verwacht dus geen uitgebreid meezing-spektakel. Voor een rustige (kerst)avond bij de open haard is dit wel een fijn album om op te zetten. Voor liefhebbers van een wat meer bescheidene, rustieke kerst!

Rating
7/10

Website
 http://www.katerusby.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: