Home > Interviews > Miss Montreal – laat een andere kant van zichzelf zien

Miss Montreal – laat een andere kant van zichzelf zien

tekst: Silviapd
foto: Femke Hansen

Als enige Nederlandse artiest staat Miss Montreal dit jaar op Night Of The Proms. Ze vertegenwoordigd aanstormend talent tussen grote namen als Angie Stone, Mick Hucknall en James Blunt. Van 18 tot 22 november een uitverkochte concertreeks van dit succesvolle concept, om pop en klassiek te verenigen op een podium.

Sanne Hans is de frontvrouw en ‘mastermind’ van Miss Montreal. Een rockband die in 2009 het zelf getitelde debuut uit brengt, al scoort de singer-songwriter al in 2008 een megahit met ‘Just A Flirt.’

Daarna gaat het snel bergopwaarts. Met haar unieke stemgeluid en energieke performance weet Sanne iedereen te overtuigen. Het tweede album ‘So…Anything Else?’ komt in de zomer van 2010 uit, gevolgd door een grote clubtour, festivals en met de single ‘Wish I Could’ plaatst Sanne Hans zich wederom in de spotlight.

Mijlpaal

Op de een na laatste dag van Night Of The Proms, een openhartig gesprek met zangeres Sanne Hans over deze mijlpaal. Ze reageert vrij nuchter op het grote succes van dit evenement, leunend op haar ellebogen. Terwijl achter haar het orkest de pauze door brengt met een potje tafeltennis.

Sanne Hans: “Ik dacht eerst ‘dit is helemaal niet mijn straatje’ en ik weet niet of ik er wel iets mee win, maar ik heb allemaal fijne reacties gekregen van mensen die mij nog niet kenden. Ik denk wel dat ik groei hierdoor en je bereikt een ander publiek.”

Hoe is het om met zo’n groot orkest, koor en band te spelen?

Sanne: “Het is heel tof om je liedjes met strijkers te spelen. Iedereen hoort dat, alleen ik niet: dat staat bij mij niet aan. Ik hoor op het podium alleen bas, drum en mezelf.

Ben je betrokken geweest bij de voorbereidingen van Night Of The Proms?

Sanne: “De arrangementen voor mijn nummers zijn door de organisatie geschreven. Stel dat ik ooit zoiets zelf mag doen, dan zou ik bij ‘Bed Of Roses’ (de cover van Bon Jovi-red.) het anders doen. Ik zou er heel veel violen en cello’s in stoppen, en die staccato laten spelen (begint te zingen en te klappen). Dat mis ik hier heel erg, want nu is het meer glijdend. Ook zou ik de fluiten eruit halen.”

Dan voegt ze eerlijk toe: “ Ik hou er meestal niet van om heel veel tijd in iets te steken. De helft van de mensen hoort die details bij een optreden niet. Ik ben nogal lui: als het klaar is dan is het geweest, en dan hoef ik er niet meer naar te kijken.

Schrijven

Is dat met liedjes schrijven dan ook, dat je alles in een keer moet afronden van jezelf?

Sanne: “Heel vaak wel, maar ik heb af en toe ook een nummer waar ik anderhalf jaar aan bouw. Dat het niet lukt en dan moet ik hem toch afmaken, omdat ‘er wel iets in zit’. Ik vind dat wel leuk, maar ik heb geen zin om samen te werken met anderen, dat vind ik moeilijk.”

Op Night Of The Proms opent Miss Montreal met haar grote hit ‘Just A Flirt’ gevolgd door ‘Bed Of Roses’ van Bon Jovi.  Dit nummer komt uit De Helden van Amstel deze zomer?

Sanne: “ Ja, maar ook omdat ik dat een heel mooi nummer vind waarin ik laag en hoog kan zingen met een harde uithaal. Je hebt niet veel van die langzame nummers waar dat allemaal in zit. Iedereen kent het natuurlijk, en ik voel me er fijn bij. Bijvoorbeeld Amy Winehouse ( tijdens dit evenement brengt John Miles een ode aan haar – red.) zou ik lastig vinden, zij heeft zo’n typische stem. Dan is een oude rockballade prettiger.“

Berekening

Tijdens dit nummer bouw je heel subtiel je uithaal op: je geeft niet meteen ‘full power.’ Anders dan mensen misschien van je gewend zijn.

Sanne: “Ja, ik wil dat iedereen ziet dat ik zoiets ook kan naast mijn rockstem. Dat ik weet wel wat ik doe, en niet alleen hard schreeuw. Ik denk er ook echt over na: waar wel of niet in het nummer. Het is wel iedere avond iets anders, omdat ik kijk naar het publiek. Als ze er nog niet zo goed in zitten, dan stuw ik iets meer.”

Je bent wel berekenend daarin?

Sanne Hans: “Ik let er wel op hoe iedereen kijkt. En of er veel mannen of vrouwen vooraan staan. Bij mannen ga ik door de knieën bijvoorbeeld. Daar denk je over na als je zingt.

Dat gebeurt in drie stappen naar je microfoon, dat je zoiets realiseert?

Sanne: “Je denkt er over na, bijvoorbeeld als ik mij niet zeker voel op hakken dan loop ik even klein stuk of het lukt. Zo bouw je het uit.

Alle artiesten hadden gisteren een rust dag, maar jij hebt in Tilburg met Guus Meeuwis opgetreden. Merk je dat je nu meer voor je stem moet zorgen?

Sanne Hans: “Nee dat niet, maar ik moet niet te veel drinken en weinig slapen. Dit is niet zo zwaar, omdat ik maar twee nummers zing en niet heel hard. Met mijn band erbij gaat het harder en dan belast je de stem meer.

Je hoeft niet iedere dag in te zingen?

Sanne: “Eigenlijk moet dat wel, maar ik speel zo veel dat ik nu wel weet wat wel en niet kan. Ik zing op zeshonderd procent en dat mag eigenlijk niet. Ik kan dat wel, maar als het niet lukt vandaag dan zit ik op helft: dat merkt niemand. Wat meeweegt is de vibe van de show. Als ik er niet fijn in zit, dan ga ik wat minder voluit.

Verandering

Je bent bekend om je rock geluid, maar ga je in de toekomst meer naar de pop opschuiven zoals vanavond?

Sanne: “Eigenlijk is dat rauwe randje gewoon een trucje: ik zing zonder dat ook wel hard. Ik ben de enige die dat zo doet, dus hou ik dat erin. Daarnaast kan ik nog meer, wat mensen nu gaan zien.”

Wat is het verschil met een normaal optreden van je band?

Sanne: “Nu is het heel fijn dat ik zachtjes mag zingen, en als ik hard ga dan zit er meer ruimte. Ik denk dat Nederland nu ook van mij wil horen: of ik het nu wel echt kan of niet. Ik laat wel zien dat het uit mijn hart komt, en probeer wat extra te geven. De andere artiesten hier spelen wel meer op de automatische piloot, die touren ook veel. Ik hoop niet dat ik dat ooit ga doen.”

Je bedoelt met verwachtingen, dat mensen na je hit in 2008 de lat hoger leggen?

Sanne Hans: “Hier kennen niet veel mensen mij, en ze kennen mij vooral van wat rauwe hitjes. Ik vind het leuk dat ik hier zachtjes, en meer hoog kan. Dat ik niet alleen blèr en ook echt zing. Dat hoor ik wel eens, dat ze denken dat ik alleen schreeuw.”

Op het podium van Night Of The Proms, sta je erg ingetogen met akoestische gitaar. Heel anders dan je energieke shows met je band. Is dat lastig voor je?

Sanne: “ Ik kan geen kant op en mis de interactie met de bandleden. Nu met hakken aan kan ik ook geen sliding maken of springen, zoals meestal op het podium. Dus ik probeer het met mijn mimiek te doen. Te hard je best doen ziet er ook niet goed uit, dus je moet een middenweg vinden in die tien minuten.”

Publiek 

Wanneer is je optreden geslaagd?

Sanne: “Voor mij is het wel belangrijk om een goed gevoel te hebben die avond. Als ik een avond niet aardig doe en de sterren van de hemel speel, dan hebben mensen meteen een hekel aan me.”

Als je moet kiezen: een perfecte avond waarin jij alles gegeven hebt of wanneer het publiek uit zijn dak gaat?

Sanne: “ Vaak is dat een wisselwerking, maar als ik moet kiezen dan het publiek. Ik ben vaak niet perfect en ik zie dat mensen dat ook fijn vinden. Zoals de Zwarte Cross, dat was niet normaal meer: ik maakte foutjes, doordat ik zo veel deed op het podium. Ik had zo veel energie en dan gaat het publiek ook los. Ik heb bijna nooit dat ik denk ‘dat ging heel slecht.’ Ik heb wel vaak dat ik zeg ‘ik dacht dat niemand het leuk vond.’ Ik let meer op de zaal dan op mezelf.

Ben je erg kritisch over jezelf?

Sanne Hans: “Dat ben ik wel, maar ik heb geleerd dat meer te relativeren. Ik zeg altijd dat het door het geluid komt (lacht).”

Bezorgt dit rijtje artiesten je ook hartkloppingen, je staat wel tussen grote namen.

Sanne: “Nee dat niet. Ik vind het mooi dat het er echt staat en dat niemand mij dit kan afnemen. Dan denk ik wel ‘ik heb wel wat bereikt in die paar jaar,’ want ze hadden ook iemand anders kunnen vragen. Het zijn niet mensen waar ik ontzettend fan van ben. John Miles moet je wel een keer gezien hebben voor hij dood gaat. “

Ook stond je op Paaspop, de opener van het festival seizoen. Hoe was je zomer, wat zijn je hoogtepunten?

Sanne: “Paaspop vond ik wel eng, omdat we heel lang niet gespeeld hadden. De Zwarte Cross was geweldig: dat is waar ik thuis hoor! We waren zo blij, en mijn familie was er ook. “

Staat hier nu een zangeres met meer zelfvertrouwen omdat je dit al bereikt hebt?

Sanne: “Natuurlijk! Nu heb ik ook door als ik iets wil en het ga doen, het ook gebeurd.  Ik had in februari niet helemaal door dat Miss Montreal mijn bedrijf is en ik alles zelf moet doen. Ik dacht ‘ laat maar, ik wil thuis op de bank zitten.’ Toen heb ik wel een trap gekregen, want ik moet het doen. Anders gaat het fout. Daarna heb ik hard gewerkt en nu zit er een stijgende lijn in. Meer dan vorig jaar.

Knokken

Waar kijk je nu nog naar uit?

Sanne Hans: “De liedjes voor mijn nieuwe album zijn klaar, dat ging als een sneltrein. Ik ga mijn album dus opnemen en er is een nieuwe winter single ‘I Know I Will Be Fine This Year’. Daar ben ik erg blij mee, want dat kan mijn hele carrière omhoog brengen: het is heel klein en zachtjes. Dat kennen mensen nog niet van mij.

‘I Know I Will Be Fine This Year’ draait erom dat aan het einde van het jaar, je terugblikt: veel nare dingen hebt meegemaakt en toch sterk staat. Het gevoel dat het toch goed komt.”

Je teksten op je albums zijn vaak erg persoonlijk.

Sanne: “Dat heb ik nu nog meer. Dat had ik altijd wel, maar toen had ik hulp nodig om het goed te fraseren. Nu heb ik goede hulp en is het wel mooi dat nu echt je hart breekt, tenminste dat gevoel heb ik heel sterk.”

Hoe ingetogen of explosief je nummers ook zijn, altijd komt er wel in terug dat je hard voor alles vecht. Hoe rot je jezelf ook voelt (een heel toepasselijk moment met Beethoven op de achtergrond).

Sanne: “Ik geloof dat je moet knokken, en ik vind het niet erg als iets fout gaat. Ik weet dat ik daar zelf uit moet komen. Ik heb dat tig keer gedaan en weet hoe erg het ook is, ik er niet dood aan ga. Ik heb wel het idee dat ik sterk ben op sommige vlakken en dat uit op het podium en in de muziek. Zo kan ik anderen hoop geven. Je moet je schouders eronder zetten, en ik merk dat dat steeds beter lukt.

Gevoel

De laatste single ‘Wish I Could’ is een voorproefje van het nieuwe album wat al af is. Deze single was dus geen stilte voor de storm, om tijd te nemen om te schrijven.

Sanne: “Ik wilde mij niet houden aan de format om lang stil te zijn voor een album. Met het album hiervoor, had ik de druk om te schrijven. Nu in maart had ik al veel geschreven, en ik heb er zelf tijd voor gevonden. Ik weet niet wanneer ik ga opnemen, want ik heb niet zo veel haast. Mijn nieuwe single gaat erg goed, dus ik wacht dat eerst af.

Het is eigenlijk een vieze wedstrijd die Single top 100. Je bent toch bang dat het flopt. Zo heeft Ilse DeLange ook net een single uit, zij heeft mij ook echt geholpen. We gaan nog wel eens wat samen doen. Ik ben trots op deze single, want het lukt weer. Het voelt erg goed.

Hoe ging het schrijven van je nieuwe album?

Sanne: “Die week dat ik ging schrijven met allemaal Amerikanen, vond ik echt heel moeilijk. Ik was wel emotioneel in die periode. Toen heb ik vier nummers achter elkaar geschreven.”

Je hebt die emotie ook nodig om goed te kunnen schrijven?

Sanne Hans: “Ik zei altijd dat ik een singer-songwriter ben die niet huilend op de bank zit. Nu is dat wel zo, dit album raakt mij. Ik weet dat ik huil als ik dit live zing. Er is niets mooier dan dat. Ik moet wel een muur bouwen, daar zie ik wel tegenop in het begin.

Meer informatie: http://www.8ballmusic.nl/missmontreal/

dank aan: Sanne Hans, Harold, en Night Of The  Proms.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: