Home > Concerts > Beth Hart – brengt iedereen in extase met uitmuntende show in Rijssen

Beth Hart – brengt iedereen in extase met uitmuntende show in Rijssen

tekst: Silviapd
foto’s: Henk-Jan Graven

Met elke tour lijkt Beth Hart populairder te worden, standaard is merendeel van de optredens uitverkocht,voor ze zelf geland is op Nederlandse bodem.

Vanavond in Rijssen is het niet anders, een volle zaal verwelkomt Stefan Schill Band, een jonge blues gitarist die zijn eigen band is begonnen. Zijn debuut ‘Dont Say A Word’ is catchy met raakvlakken naar de pop. Grieperig staat de zanger op het podium. Wonderbaarlijk genoeg weet hij de energie op te brengen om gedurfd met een nieuw nummer af te trappen.

The Same” laat een totaal andere kant zien. Midtempo, minder rauw dan velen van Stefan gewend zijn. Een gevoelige stem heeft plaats gemaakt voor de energieke nummers die we kennen. Hij neemt de tijd, een ‘layback feeling’ ten top.

Stefan Schill is duidelijk gegroeid, en durft te experimenteren. Met nieuwe bandleden in de gelederen, is zijn geluid ook wat verfrist. Bassist Jens Dreijer weet met dynamische loopjes ook een rustig nummer goed te omlijsten.

Dan aan het einde toch nog een solo; een gierende gitaar die voor stevige interactie zorgt met drummer Arie Verhaar. Hier klinkt dan ook de invloed van Prince door.

Down On Me” heeft een steviger tempo en meer synhts, door een nieuw gezicht Sjors Bonjer. Toch lijkt de zanglijn erg op het voorgaande. De doffe drums zijn verrassend, en met het soul refrein erbij een boeiende combinatie.

Zonder zichzelf een seconde rust te gunnen, wordt de zaal getrakteerd op wederom een nieuwe compositie. Met de gitaar op de knieën weet Stefan Schill er een show van te maken, ookal kan het publiek niet meezingen.

Dan “I Want You So Bad ” waar de drums meer dominant uit de hoek komen, gevolgd door een zware bas solo die overgenomen wordt door de stevige gitaar van Stefan, met een bijpassende rauwe scream. Het jammen onderling, want zo oogt het, doet de energie er vanaf spatten.

Het bekende “Gonna Be Alright” is ook lekker stevig en nu komt de zaal ook meer los. Het tempo wordt opgeschroefd en naar het einde toe goed gedoseerd door alle bandleden.

Met “Everybody Be Somewhere” wordt dan afgesloten, met een jazzy piano intro van Sjors. Met een kleine variatie toont Stefan creativiteit ondanks zijn griep: toch een overtuigend optreden vol energie!

De eerste show van de Nederlandse tour wordt door Beth Hart traditioneel alleen achter de piano geopend. Met “LA Song“ is het een feest der herkenning, geluid is goed afgesteld (wat in verleden nog wel eens anders was) en Beth heeft perfecte controle over haar stem, zonder geautomatiseerd te klinken. De echo is het enige smetje.

Dan komt de band op, speciaal voor deze tour in de gelederen; toetsenist Will Maas achter het Hammond orgel. “Skin” klinkt zo steviger me een extra dimensie van dubbele toetsen. De uitaal van Beth is daardoor nog imponerender: ze komt er gemakkelijk bovenuit, zonder ogenschijnlijk moeite te doen.

Ze improviseert: soms door subtiel een zanglijn te veranderen, waardoor ze nog wat rauwer klinkt,  of met een zwaarder piano outro. Iedere show kleuren bekende nummers wel anders. Voor de echte fan is dit puur genieten!

Na versnellende “Face Forward” is de band ook weer warm gespeeld. Beth Hart beweegt veel en zichtbaar gelukkig over het podium. Ze is duidelijk in haar element en trakteert de verwachtingsvolle zaal op een dynamische set.

Waterfalls” met gitarist John Nichols, waar ze ontspannen over de geluidsbox gebogen staat om dichterbij haar publiek te komen. Ook hier krijgt de inzet van het orgel wat extra’s, wat aan The Doors doet denken.

Toch is het lang wachten op nieuwe nummers. ‘Delicious Surprise’ is een oudje die met een lekker jankende gitaar zeker de aandacht opeist. Breekbaar is ze, wanneer “World Without You” achter de piano haar gevoelige kant laat zien.

Dan eindelijk een nummer van haar laatste blues plaat. “Chocolade Jesus” doet de CD geen recht; wat een dynamiek, energie en power op het podium. Live zijn er meer nuances in haar stem en ook de begeleiding komt goed uit de verf.

Op “I’ll Take Care of You” snijdt de gitaar zwaar door je heen, perfect in harmonie met de doorleefdheid van Beth: het is op haar ziel geschreven en dit overstijgt al het voorgaande.

Langzaam, slopend en zo uitgesponnen. Niet te vergeten de uitmuntende gitaarsolo van John Nichols, die niet onderdoet aan Joe Bonamassa.

Bezieling neemt het over op “Your Heart Is As Black As Night” waar  iedere toon goed doorklinkt, beladen en gepassioneerd.

Waar eigen nummers energiek zijn en lijken te exploderen, zijn deze covers ingetogen en dat kan Beth Hart ook prima dragen: een  grotere omslag is niet denkbaar. En toch zo passend bij de kracht in haar stem.

Als je je ogen sluit, is de zwarte, donkere emotie terug aan de oppervlakte. Wat een ode aan de groten der aarde en wat staat hier een grootse artiest. Kippenvel en geen wonder dat de zaal stil valt.

Dan nog een eerbetoon, dit keer aan echtgenoot Scott op “Stinky Feet” om de luisteraar weer naar het hier en nu te trekken, uit die jazzy nachtclub. Na de megahit “Leave The Light On” verdwijnt de band, om snel terug te komen voor een reeks toegiften.

Sinner’s Prayer” is een prachtig dankwoord ingeleid met “Thanks for coming, I appreciate this a lot!.” Zittend op de rand van het podium gaat Beth Hart op in de muziek.

Rauw en met haar ogen dicht komen de blues tot leven, met uitstekende begeleiding. Ze geeft alles,  bijna afvurend op de fans.Wat een extase om dit te zien.

Ratelend praat Beth Hart verder “I remember that I was a teenager, and being inspirated to learn to sing.” Het dak gaat er pas echt af op “Something’s Got A Hold On Me” van Etta James, wat een geweldige gospel.

Toegift nummer vijf “My California” is een intens rustpunt met “Weight Of The World” als overtreffende trap; als je denkt dat het hoogtepunt is geweest, weet Beth Hart en band het steeds weer te overtreffen. Na een paar dagen is het nog zwaar afkicken van deze intense ervaring.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: