Home > Interviews > Autumn – trots op lange muzikale geschiedenis

Autumn – trots op lange muzikale geschiedenis

tekst: Sabrina smit
foto’s: Gema Perez (promo), Monica Duffels (live)

Autumn bestaat sinds 1995 en de afgelopen jaren is het de band goed vergaan op muzikaal gebied. Met vijf albums op hun naam kunnen ze meepraten over muziek schrijven, CD’s opnemen, touren, en over de nodige bandwisselingen.

Er is veel wat we nog niet weten van deze bevlogen band. Muzikantenweb heeft per mail vragen aan de veelzijdige gitarist Mats van der Valk gesteld.

Cold Comfort

De nieuwe CD ‘Cold Comfort‘ bevat veel progressieve geluiden, is dit bewust zo gekozen of is het toeval?

Mats van der Valk: ” Zoals gebruikelijk bij Autumn is dat toeval. Als we beginnen te schrijven voor een nieuwe CD, weten we nooit hoe het zal uitpakken. We beperken onszelf liever niet door van te voren een koers te bepalen.”

Heeft iedereen inbreng gehad in het maken van het nieuwe album? Of zijn jij, en de ander gitarist Jens van der Valk, samen het muzikale brein?

Mats van der Valk: “Jens en ik zijn wel de ‘main songwriters’, maar de inbreng van de andere leden is erg belangrijk voor het eindresultaat. Iedereen voegt zijn of haar eigen muzikale handtekening toe”.

Geschiedenis

Jullie hebben nu vijf CD’s uitgebracht sinds 2002 . De zijn: ‘When Lust Evokes the Curse‘ (2002), ‘Summer’s End‘ (2005) ,’My New Time‘ (2007) en ‘Altitude‘ (2009). Hoe voelt dat om zoveel eigen werk te hebben als band en in welke mate is de wisseling van bandleden belangrijk voor de groei op de albums geweest?  Om  door te vragen, heb je daar wat voorbeelden van qua sound?

Mats van der Valk: “We zijn best trots op onze lange geschiedenis, vijf wapenfeiten alweer. 

Dat heeft ook praktische voordelen. We kunnen nu een hele mooie, uitgebalanceerde setlijst samenstellen voor live shows (haha). We hebben inderdaad wat wisselingen van bandleden gehad, en dat heeft zeker effect op de songs en sound van Autumn.

Na ‘When Lust Evokes The Curse’ kwam mijn broerJens bij de band. Samen met Jasper Koenders (gitarist, fluit 2001 tot 2005 -red.) hebben ze van ‘Summer’s End’ een sterkere opvolger gemaakt.

‘My New Time’ werd een volledig ander album, omdat er drie nieuwe, actieve leden waren aangetreden. Zo’n extreme muzikale sprong hebben we nooit meer gemaakt, omdat de bezetting qua muzikanten daarna hetzelfde is gebleven.

Jeroen Vrielink is een goed voorbeeld: zijn baspartijen zijn heel levendig met een vleugje jaren 70. Dat doet meteen iets met de algehele sound. Marjan Welman heeft ook een andere kleur aan de muziek gegeven met haar stem.”

Sound

Geen enkel nummer van Autumn bevat hetzelfde geluid. Iedere CD heeft zijn eigen charme, maar er zijn wel herkenbare melodieën te vinden. Wordt het goed ontvangen dat jullie jezelf steeds zo ontwikkelen?

Mats van der Valk:”Het was soms best slikken voor mensen, die blijven hangen aan Autumn van het eerste uur. Er zijn best wel veel mensen afgehaakt die eigenlijk steeds een nieuwe ‘When Lust Evokes The Curse’ of ‘Summer’s End’ willen horen. Dat is jammer, maar begrijpelijk.

Dat is een prijs die we betalen voor onze muzikale vrijheid. De fans die we na ‘My New Time’ hebben gekregen zijn erg enthousiast en gaan echt zitten voor een nieuwe release. Omdat ze al weten dat onze platen tijd nodig hebben om te ‘landen’. Dat vinden we super. Het is leuk ook om te zien dat er ook weer mensen van het eerste uur terugkomen. Ze zijn er nu blijkbaar aan toe”.

Hoe zijn de eerste shows verlopen na het uitbrengen van ‘Cold Comfort‘?

Mats van der Valk: “We moesten even op stoom komen, maar de nieuwe nummers zitten nu goed in onze vingers. Ze mixen ook mooi met het oudere werk. De shows verliepen tot nu toe prima en het publiek was overwegend enthousiast. Het is een behoorlijk intieme, intense show”.

Live

Spelen jullie live ook wat ouder werk, en klinkt dit met Marjan Welman dan heel anders?

Mats van der Valk: “We spelen songs van ‘My New Time’, ‘Altitude’ en van ‘Cold Comfort’. Heel soms spelen we iets van ‘Summer’s End’. We zijn inmiddels zo aan zangeres Marjan gewend, dat we haar uitvoering van het oudere werk net zo natuurlijk vinden klinken als van het nieuwe materiaal”.

Wat kunnen jullie het publiek bieden bij een live show van Autumn?

Mats van der Valk: “Een echte live-band, denk ik. Een dynamische, intieme show. We gaan mensen niet vertellen wanneer ze mee moeten klappen of zo. Dat mag iedereen lekker zelf weten: we zijn geen gangmakers. We geven wel altijd de volle 100 procent en dat stralen we ook uit. We voelen het de volgende dag ook heel goed (haha)”.

Welke festivals staan op het verlanglijstje. Wat willen jullie vanaf nu nog bereiken?

Mats van der Valk: “We hebben met deze band eigenlijk alles gedaan wat we maar kunnen wensen. Geweldige tours, de grotere festivals, vijf albums, video shoots, maar ook gezellige clubshows. We zijn ons hier altijd van bewust. Niemand pakt ons dat meer af.

We willen daar op ons eigen tempo best nog wel een tijdje mee doorgaan. We hebben geen specifieke doelen, behalve echt goede platen blijven maken. Het mag in onze beleving muzikaal gezien nooit minder goed worden”.

Verleden jaar zijn jullie twee keer op tour geweest, met een bekende band zoals The Gathering, zouden jullie dit weer graag doen?

Mats van der Valk: “Als ik het mocht zeggen stappen we morgen in de tourbus. Ik denk dat we daar allemaal zo ver denken”.

Inspiratie

Waarom is het zo leuk om in Autumn te spelen? Welke inspiraties van andere bands zijn voor jullie van belang om altijd door te willen gaan? Welke bands vinden jullie zelf heel erg goed en zijn voorbeelden?

Mats van der Valk: “Het is nog nooit zo leuk geweest om in Autumn te spelen als nu. De bezetting is zowel muzikaal als vriendschappelijk gezien op z’n hoogtepunt. Het is ook heel belonend dat zowel fans, als de meeste media, ons begrijpen en dat ook niet onder stoelen of banken steken.

Dat soort waardering is niet te koop, en we genieten daar nu ongegeneerd van. We hebben daar risico’s voor genomen en hard voor gewerkt. De kracht van Autumn is dat we de som der delen zijn. En dat we ons dus niet bewust laten beïnvloeden door specifieke artiesten. Ik zou er in ieder geval geen kunnen noemen.

Het is niet gezegd dat we altijd door willen gaan. Je weet nooit hoe een groep zich ontwikkeld. Ik weet voor mezelf wel dat ik er mee nok als iemand van de huidige bezetting stopt. Dan is het echt mooi geweest”.

Autumn is momenteel aan het rondtoeren in Nederland ter promotie van het nieuwe album ‘Cold Comfort‘ waar de review van Muzikantenweb een 8 van 10 punten voor toekende.

Meer informatie: http://www.autumn-band.com/ 

dank aan: Autumn 

Advertisements
Categories: Interviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: